• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SWIST: Pokud je to na pár dnů, tak pokud by byl v dosahu nějaký soused kterýmu elektrika půjde, tak by bylo nejlepší se sním domluvit a natáhnout si šťávu od nich ;)
    SWIST
    SWIST --- ---
    PISTA1: aha, díky. Dobré vědět. No, doufejme že jen pár dnů. Sešlo se to dost blbě, koupila takový malý baráček, muselo se tam toho spousta udělat a teď ještě přišli z ČEZu že se musí udělat nové sloupky. Zapojili nás na černo s tím že do týdne přijde elektrikář to udělat, no a zjevně se na to vysral. :X jinak kamna i čerpadlo jsou nové.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    kdyz uz ta samotiz tak jakej prumer medeny trubky pouzit na samotiz?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SWIST: akumulátor(y) napájené přes den FV panely.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SWIST: tak dalo by se to nabastlit. je otazka co mas k dispozici. teoreticky kdybys mel k dispozici starou UPSku tak to muzes zkusit vykuchat nebo poridit menic napeti.
    SWIST
    SWIST --- ---
    OGMIOS: jasně, na záložní zdroje jsem se díval, ale jsou poměrně drahé.. Napadlo mě jestli by se to nedalo na tu přechodnou dobu nabastlit třeba na autobaterku nebo něco takového.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SWIST: jedine bud zalozni zdroj a nebo generator.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Asi je to hodně obecná otázka, ale zkusím to. Přítelkyně topí doma kamny s výměníkem a čerpadlem rozhání vodu dál do domu. Problém ale je, že teď bude nějakou dobu bez elektřiny a kamna se jí přehřívání. Navíc je tam nějaká vyfikundace která zamezuje přirozenému proudění vody v oběhu. Je nějaký způsob jak to čerpadlo napájet? Problém je že teď nevím co tam má...
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Mame plynovy kotel a topeni korado, z plynovyho kotle je drat do termostatu

Nevite o nejakej inteligentnim reseni termostatu + hlav na topeni, ze se na hlave topeni nastavi kolik ma byt v mistnosti a podle toho se pak sepne kotel kdyz tam je nizsi teplota a v ostatnich mistnostech se zavre topeni, aby se zbytecne nepretopilo.
    DYNK
    DYNK --- ---
    JADR: U te me akumulacky je ohrivana jenom ta vnejsi nadrz, takze tam je voda vzdycky teplejsi, nez v te vnitrni nadrzi na TUV. V tomhle pripade bys teda spis ohrival vetsi objem vody, nez bys potreboval. K nejakymu velkymu ochlazovani by tam dochazet nemelo. Ja na jare pritapeni elektrinou vypinam uplne, pres leto poustim prebytecny teplo do bazenu a pred zimou zase zapinam tu elektrinu (jsme u reky, je u nas casto mlha a v zime toho tim padem solary moc neohrejou)
    JADR
    JADR --- ---
    DYNK: o tom tank-in-tanku jsem premyslel taky, ale trochu jsem se bal aby mi to pak neochlazovalo TUV kdyz nebudu topit. Ja tedy nemam moznost toho el. dohrevu. delam takovy ostrovni projekt.
    DYNK
    DYNK --- ---
    TANTRAMAN: Me to prave jedno neprijde z nekolika duvodu:
    1. novej barak si clovek postavi tak, aby tepelny ztraty byly minimalni, takze obecne nebude takova potreba topit. U staryho baraku takova prestavba nedava smysl.
    2. v novym baraku ma uz clovek vetsinou podlahovku, takze nepotrebuje tolik teplou vodu
    3. v novym baraku clovek nechce stavet sklad na uhli (mimo jine dalsi pocatecni naklady)
    4. dnesni domy se snazi byt co nejvic "cisty" a uhli je neco jako symbol opaku:)

Jsem naprostej lajk, pisu jen svuj pohled. Kdyz to shrnu, tak mi uhli prijde jako vyborna volba pro spoustu domu, ale kdyby nekdo stavel novej barak a dal si tam kotel na uhli, tak se na nej budu divat jak na blazna:) Ale jak rikam, nerozumim tomu.

(Osobne mam kombinaci solarniho ohrevu a krbu s vymenikem - oboje napojeny do akumulacni nadoby s elektrickym prihrevem. Napojeny na podlahovy vytapeni. Nadoba na TUV je uvnitr te velke akumulacni a ohriva se od vody na topeni.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TANTRAMAN: ja to pocital v borovicovym porostu s kamaradem co dela prorezavky a vyslo nam ze by pro jednu rodinu se spotrebou 30metru na rok melo stacit v klidu 3ha hospodarskyho lesa a jeste bude rezerva a les bude v klidu dorustat.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    DYNK: jde o kombinaci komfortu a pocatecnich a provoznich nakladu. porad mi nejlip vychazi automat na uhli. to je prece uplne jedno jakej mas barak.
    DYNK
    DYNK --- ---
    V jak starych domech topite tim uhlim? Me myslenka novyho domu s topenim na uhli prijde jak z jinyho sveta, ale mozna jen proste ziju v jiny realite.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    U uhli je nejdulezitejsi
    - roztopit drevem - nejvetsi smrad z uhli je pri roztapeni
    - kvalitni uhli (ja pouzivam luzicke brikety - nemam automat, kvalitni palivo, malo popela, dobra vyhrevnost)
    - kotel na plno = dobre spalovani a vetsinu tepla rvu do akumulacky. teplejsi spaliny vyleti vys a neprudi okoli. kdyz je v akumulacce 90 stupnu a bojler ma rucicku oprenou na doraz, tak prestavam topit. v mem pripade pak znovu zacinam topit za 24 a vice hodin

U uhli je nejhorsi
    - nekvalitni uhli (u nas na liberecku z polska)
    - priduseny kotel

Jinak ja topim drevem i uhlim. Drevo je zabavny pripravovat par let, pak uz je to nutna rutina. A topit drevem a chodit kazdych 30minut kontrolovat kotel zvladam tak do pulky prosince, pak uz me to sere a vetsinovou slozkou jsou brikety
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: mas bod
    JADR
    JADR --- ---
    TANTRAMAN: jasně, taky jsem to sázení psal jako možnou volbu. Dříví se dá koupit naštípaný. I když ruční štípání ti zase ušetří za zbytečný výlohy za posilovnu.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    JADR: me by se nechtelo na 1ha sazet 10000 sazenic. to jeste nevyrostly, jeste jsi nesklidil 10000 stromu, nevysusil a porad jeste 3 roky netopis a cekas az vyrostou. a na tohle budes asi potrebovat nejakou machanizaci a cas. to je dalsi naklad. teorie pekna, pokud jsi na pracku a mas na to pozemek.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JADR: by mne zajímalo aktuální srovnání ročních nákladů, tohle je 11 let starý..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam