• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    takže tam byl před tím krb? Je potřeba aby jsi před tím věděla jaký výkon budeš potřebovat a aby byly dostatečně nadimenzovány jističe.Jinak bych se snažil o něco akumulačního. Přímotopy budou dost nepříjemné a co víc provozně extrémně drahé
    TUILE
    TUILE --- ---
    CUKI: Duvod porizeni elektrichyho topeni je ten, ze si majitelka z jistych duvodu nepreje mit doma zadny "ohen".

Diky za odpoved.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUILE: jaká je důvod pořízení elektrického topení do starého činžáku?
    infra topen není vhodné nikam. Ty nepotřebuješ ohřát vzduch, ale cítit tepelnou pohodu. U infratopení budu stěny a předměty studené a budeš vytápět na mnohem větší teplotu
    TUILE
    TUILE --- ---
    ahoj, mam dotaz na primotopy. zkousela sem se ptat neuspesne v auditku o rekonstrukci, tak snad me nevyzenete, ac to neni vytapeni rodinneho domu, ale jen bytu.

do bytu porizujeme elektricke topeni. jedna se o dva pokoje, oba ca 20m2.
    byt je ve starym nezateplenym cinzaku, okna na jih, tuhle zimu nas sousedi celkem prijemne vytopili, zima tam nebyla ani, kdyz se netopilo.

vybrali sme tohle
    http://www.elektro-trutnov.cz/...x-neo-konvektor-s-elektronickym-termostatem-np-20-kdt-bily-p105572/

nebo tohle
    SOLIUS 20, sálavý přímotop 2000W
    http://www.primotopy.eu/solius-20-salavy-primotop-2000w-p329

ten prvni se nam libi vic, ten druhej ma tu funkci infracervenyho vytapeni.
    otazka je, jestli to infracerveny vytapeni opravdu stoji za to, je to vyrazne lepsi, ze bychom se meli radeji rozhodnou podle funkce nikoliv podle dyzajnu.

diky za pripadne reakce
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jinak mi na zimu stačí 4 kubíky (kachláky a jednou týdně bulerjaan)a nějaký klacky na léto
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    co mi řeknete na to ,že chci před klasické elektrické bojler přidat nádrž-tklakovku asi 100l- za kachláky kde se voda bude předehřívat(do 60 st.) aby mi do něj nejela tak studená voda ze studny a já neplatil majlant za elektriku,když to bude fungovat tak bych udělal ještě letní větev se solární nádobou,v podstatě pak ten bojler dohřeje na nastavenou teplotu jen rozdíl teplot nebo jen voda proteče když bude dost teplá,na tlakovku dám pojištovák na 6 atm
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vy to teda vedete. Mame pres 100m a vejdeme se do 10 CBM dreva jak prd :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: No on je sakra rozdíl, když mrháš teplem v krbový vložce, nebo ho všechno cpeš do vody v kotli ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: to mas bud zatepleno jak slak nebo neverim :D ja nezatepleno, stary vokna, topim krbovou vlozkou a ohrivam i 1000l nadrz s 200l bojlerovou vlozkou. a propalim 20-30metru za zimu. nutno dodat ze jak tema voknama profukuje tak moje topna sezona zacina v zari a konci v kvetnu plus pres leto jednou za tejden nahreju akumulacku aby byla tepla voda.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    VIDOCQ: Dřevěná chaloupa, když fouká velkej vítr, tak se klepou záclony, 3 obyt. místnosti, celkem vytápěno cca 80m2, 410m n. m. Protopil sem letos necelejch 9m dřeva a asi půl metráku uhlí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    TANTRAMAN: no 50m dřeva to je uz slušná vila :). U Liberce je standard na středně velký RD bez zateplení cca 20-25prm.
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    TANTRAMAN: no obytná část jsou tři místnosti, které mají dohromady 90m2. Nahoře je půda, kam chci dát vatu. A severní část bych chtěl stihnout do zimy ještě zateplit taky vatou. 50 metrů mi přijde teda dost. Já jsem počítal spíš s polovinou :-)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VIDOCQ: nevim jak velkej je baracek, ale na sezonu potrebujes asi tak 50 metru dreva. pokud budes brat polena tak potrebujes cirkularku a stipacku. drevo by jsi mel susit aspon 2-3 roky, aby ti dobre topilo.
    nejsem z oblasti, takze dodavatele neporadim. ale plus-minus to stoji vsude stejne.
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    Zdravím, nedávno jsem se přestěhoval z paneláku do staršího rodinného domku, kde se topí dřevem v krbu s vložkou, který je napojený na tepelný výměník. Teď pomalu začínám shánět dřevo na zimu. Bydlím kousek od Staré Boleslavi. Tušíte kde se v tomto okolí se dá sehnat dřevo nejvýhodněji? Představuji si tak metrová polena. Nařežu a naštípu si to sám abych něco ušetřil. Teda alespoň předpokládám, že to bude levnější když si to bude štípat sám. Nebo se pletu?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    QNEDLEEQ: no odstavit vymenik by bylo dost vo hubu jakmile se ti tam zacne tvorit para z prehraty vody. a kdyz to vypustis tak se ti nejspis propali casem protoze to je jen plech. mozna oblozit samotem ale to napousteni a vypousteni by asi bylo peknej vopruz. co takhle udelat jinej bastl. delaj se vymeniky na komin na normalni kaminka a k tomu 2 kominy a kdyz nebudes potrebovat topit do akumulacky tak prehodis klapku a horkej vzduch pojede kominem kde neni ten vymenik :D
    ja vim..to by se tady lidi navymejsleli :D
    SWIST
    SWIST --- ---
    QNEDLEEQ: Máme kamna s výměníkem, jde to přes radiátory ještě do boileru.. Nějakým způsobem odstavit výměník nejde, musel by se prý vymontovat.. Jinak tu proti přehřátí máme ještě ventil který při určité teplotě pošle vodu ven a vžene se tam studená..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    QNEDLEEQ: ale pak zas máš prostor pro regulaci, nemusíš ju nutně natápět celou, ale ta rezerva ti dá prostor s tím hýbat dle požadavků.
    ono ted mně jeden známý vykládal, jak to má jeho známý - na kamnech velký hrnec, v tom šneka a ohřívá s tím tuv. když nechce, tak hrnec sundá z plotny. nazdar. ale není to asi moc vzhledné řešení, to jo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    QNEDLEEQ: tak potom naddimenzovat akumulačku, aby se nikdy nenahřála celá, když budeš potřebovat hodně topit. chladící smyčka na výměníku je hodně neekonomické řešení.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    QNEDLEEQ: a proč potřebuješ topit ven a do okruhu ne? jako vařit na tom? tak tam nemusíš tolik valit a že se ti trochu natopí akučka? noa? nebo že máš natopenou akučku? tak chvilku nepřikládej.

PISTA1: píšu ukrutný bastl a jsem si vědom toho, že to moc zdravé není. v tom případě se dá topeniště dodatečně obložit šamotem, aby to na výměnk nešlo přímo, ale je to ukrutný bastl. záleží, co od toho čeká.
    DYNK
    DYNK --- ---
    QNEDLEEQ: ja bych to neresil a smiril se s tim, ze si holt ohreju nejakou vodu navic / na zitrek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam