• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZORB: čištění komínů - na to je štětka za dvě stovky. stavění nového - to dělá zedník. vložkování - pokud mám levé ruky, tak ten kominík asi no ....
    ZORB
    ZORB --- ---
    DOKKTOR: A co cisteni kominu, staveni noveho, vlozkovani apod, to dela instalater? Dobrej kominik je k nezaplaceni..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZORB: tak on kominík je dobrý enom na to, aby ti prodal revizní zprávu ... a ta je zas prakticky dobrá enom k tomu, aby ti pojištovna proplatila škodu, když vyhoříš. nebo se pletu?
    jinak je i to na můj vkus strašný punk. ne enom, že to sfoukne nejaký silnější vánek (přeháním), ale hlavně takové řešení snižuje účinnost topidla a taky se celý systém bude hůř počítat - jinými slovy se nedá počítat se standartním ochlazováním spalin na metr kouřovodu. kdo vám bude dělat kamna, vás v tom lepším případě "pochválí". ono vyzdit postaru komín z plných není zas taková finanční darda, pokud se vám fakt nechce kupovat relativně levný nerezový systém
    ZORB
    ZORB --- ---
    CYBERBARA: Kominik se mi stale neozval, ale mam za to, ze s jednoduchou plechovou rourou nebude chtit nic mit, to rikam rovnou. Ono nejde jen o vyhoreni, ze....
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ROSTA6: U bojleru nemusíš žádný odvzdušnění řešit, tlak v řadu je dost velkej aby si vzduch dostal ven sám.
    Jediný co musíš dodržet je pořadí: vstup vody - pojistný ventil - expanzka - bojler.
    Přepad z pojíšťováku by měl bejt směrem dolů, ale když to jináč nejde, tak to nejde ;)
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    Zdravím, předělávám koupelnu a došlo na to že předchozímu majiteli namontovali bojler dost sportovně, takže to chci předělat. V životě jsem to nedělal a potřeboval bych říct jestli to mám vymyšleno dobře.

1) Bojler je v druhém patře bytu, koupil jsem nový OKCE 160 S/2,2kW
    2) Na přívod studené vody mám dát armaturu a ten pojistný ventil se zpětnou klapkou co přišel s bojlerem
    3) Dále expanzní nádobu, vybral jsem Global Water PWB8 tl.nádoba 8l 10bar
    4) Odbočku s armaturou na vypuštění

A otazníky co mě trápí

1) vstup studené vody do bojleru je úplně dole, ale potřebuji aby expanzní nádoba a pojistný ventil byli tak o 60-80 víš než ta vpust do bojleru. Nebude to problém ? nemusím tam dát nějaký odvzdušovací ventil ?
    2) vystup teplé vody bude vlastně nejvyšší trubka pak to teče dolů, zase otázka jestli musím nějak řešit odvzdušnění...
    3) Teoreticky, když tam bude expanzka, tak by ten bezpečnostní ventil neměl moc upouštět ne ? Bude moc vadit když hadice od něj poteče cca 60cm do kopce a 2 metry daleko ? Nemám moc odpad kam blíže to svést než před sifon od Klimy.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CYBERBARA: Řešení ala maringotka je jednoduchý, uděláš díru do stěny, pokud je zděná tak stačí přesně srejná jako trubka. pokud je to hořlavej materiál tak cca o 20 čísel větší než bude trubka od kamen a oplechuješ jí strčíš do ní trubku a díru okolo ucpeš KAMENOU vatou. pak stačí koleno a 2 trubky nahoru jako komín.
    Mám takhle kamna v dílně. Ale do baráku bych do toho opravdu nešel.

CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    PISTA1: děkuju za tip... to je naprosto mimo naše finanční možnosti... budem zase improvizovat... ale pozvem si k tomu kominíka, vyhořet necheme :)
    Ale zajímaly by mě i další názory... jak se řeší komíny v autech, maringotkách, mobilheimech... přece se to všecko nezdí, nebo se nepoužívají prostupy za tisíce kč...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CYBERBARA: Nejde jen o nerezovou trubku, je to kombinace trubka - izolace -trubka kde teplota povrchu komína může dosáhnout max cca 50°C http://www.nerez-kominy.cz/
    Při průchodu skrz hořlavé materiály se dává kolem další izolační vrstva. http://www.stavebninyhrou.cz/kominy/prostupy/
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    PISTA1: přesně takovou odpověď jsem čekala :)
    takže nerez... Tyo... a kolik může stát šestimetrová nerezová trubka v dostatečné tloušťce??
    A jak se izolují komíny v dřevostavbách? Taky procházejí dřevem... neříkej mi, že to, co zvládne obezdění, nezvládne nějakej moderní matroš + mezera + další moderní matroš + izolační vata + kdovíco?? :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CYBERBARA: Tak na to bych se fakt vykašlal, protože máš velkou šanci že vyhoříš.
    Když, tak bych šel do stavebnice 3vrstvýho nerezovýho komínu.
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    ahoj odborníci... máme před sebou zapojení kamen a postavení komína. Tedy "postavení" je silné slovo, protože bychom rádi nechali jen procházet trubku (kouřovod) skrz barák a střechu (půjde skrz dřevěné patro a střechu, tj. dřevo parotěska, skelná vata, hydroizolace, plech). A máme spoustu otázek:
    1) jde nahradit klasický kouřovod, který se podle kamnáře u Rotta vyrábí jen v metrových kusech, jiným materiálem, který se vyrábí třeba po 3m kusech? Trubka bude vysoká šest metrů, tak na ní chcem mít co nejméně spojů...
    2) kolika vrstvami a čím izolovat trubku v místě, kde bude procházet dřevěným patrem a střechou?

Nad střechou provlečeme trubku starým původník obalem od komína, tj. kameninovou trubkou...

Má někdo zkušenosti??

díky...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak prvne jsem to pocejtil u rodicu kdyz se menily trubky. Tu vodu jsem tam pil celej zivot a ten plast pak byl cejtit a za druhy u sebe na baraku po rekonstrukci to je to samy. Navic ja mam rozdil v chuti vody podle toho kolik metru trubek je ke kohoutku, zvlast kdyz se odstoji. Takze pro me ty sedy trubky tu chut ovlivnujou. Jinde to posoudit neumim protoze musim znat chut pred a po.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tak to slyšim poprvý, nikdy jsem z toho plast necejtil, dělal jsem ppr rozvody na několika stavbách... A to jsem na nechutnou vodu dost háklivej, třeba už nesnesu chlorovanou vodu z kohoutku ani na mytí natož na pití. Ten plast je vůči vodě netečnej, kor se studenou vodou...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja moc nejsem spokojenej s ppr na vodu. jde citit ta plastova prichut. stary zelezny trubky prichut nemely, ale zase zarustaj. premejslim co jinyho se hodi na vodu..co by delala med, mel bych pak vysokej obsah medi v tele kdyz to budu pit nebo se to zatahne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: čím nižší budeš mít vstupní teplotu tím lépe, pokud nemáš kondenzační kotel tak se snaž udělat teplotní spád třeba 40-30 PP-R nePPR.
    100°C bych do toho trvale určitě nerval.

Druhá věc proč bych do PP-R nešel je ta, že se do ní dostává kyslík, proto jsou ty pe-al-pexy apod. Topnou vodu v rozvodech dobré točit bez příměsí, potom se budou trubky zanášet svinstvem.

Jinak PP-R pro TUV a studenou vodu je to nej co můžeš použít, až na těžko přístupný místa je to to nej co můžeš použít.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: ten nejslabsi..myslim ze to je 15. slo opravdu jen o koncovej rozvod k radiatoru a hralo to pekne.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: jakej prumer?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: ja mel provizorne tazene rozvody na rozdelanym baraku k radiatorum AL-PEX trubkama. v polsku to bylo za 7kc za metr ve 100m klubech. k tomu jsem koupil sroubovaci fitinky a napojil to na radiator rovnou.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ZATAMOKO: PPR-ka se dělaj zvlášť na studenou a teplou vodu, tušim označení PN16 pro studenou a PN20 pro teplou.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo zkušenost s rozvody topné vody v PP-R?

Na http://www.fv-plast.cz/vsechny-tipy píšou, že to jde v pohodě. Vzhledem k teplotám do 100 °C a tedy i malým tlakům si myslím, že to musí být ok.
    Chci/musím letos udělat provizorní rozvod. Meď je drahá a navíc s tím neumím. PPR trubky svařuju běžně a nikdy žádný problém.

Půjde o 4 místnosti:
    - sednice, kde budou krbovky s vložkou
    - pracovna, kde bude punk-style akumulačka
    - koupelna s žebříkem a deskovým radiátorem
    - kuchyň s radiátorem

Nebudu teď nic zasekávat, takže mě roztažnost materiálu netrápí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam