• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: Je to málo, ale v tohle počasí nemůže docházet k plísni na zdech ani takto špatně zaizolovaných. A to počítám nejhorší variantu porothermu 24P+D. Pokud jsou tyto místnosti nějak propojeny s obytnejma, tak tam nemůže bejt markantní rozdíl teplot. Někde je nějaký problém, který zapřičinuje zvýšenou vlhkost nebo nějaký tepelný most výraznějšího charakteru. Chce to znát víc údajů..
    SITH
    SITH --- ---
    CUKI: tak nakonec mame porotherm + 11cm zatepleni.
    Vlhkost mame jen v pokoji, kde se netopi, ale tex tan topit tacnem a plus budeme u vetrat. V rozich u stropu nam zacla trošku plisen.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Tak přesně takovej barák jak říkáš měl děda, komplet vybavenou, jak kovo, tak dřevo dílnu včetně malýho katru. Jen ta výtopna se nekonala. Bohužel je to pryč, matka barák prodala koupil ho debil co má kupu exekucí a barák chátrá http://1url.cz/u8Qs. Jak mě to všechno co tam bylo teďka chybí ;(((

Uklizeno bylo na focení :D Jak to tam vypadá normálně bych nemoh prezentovat ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: základ je zjistit proč jsou tak vysoký zálohy. Jestli jde o dům běžných rozměrů, tak se mi to zdá moc i na nezaizolovanou stavbu. Tolik neprotopili ani rodiče mé ex, co mají nezaizolovaný bungalov v té době se starejma oknama a spatnym systémem vytápění.

Určitě by stálo za to na začátek zkontrolovat vlhkost, a taky zjistit ty TZ. Pokud je to 5let stará stavba, tak to bude v dokumentaci, jinak se do dá i spočítat.

Pokud budeš navrhovat ty kamna bez AN složky, tak je potřeba vědět jak velkej je ten obývák. Co má v podlaze a ve stěnách vhodného k akumulaci. A taky skladbu stropu a střešní krytina (pokud by tedy komín nešel bokem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: To já si představoval, že sis pořídil nějakej statek. A v jednom křídle budovy máš věci na obrábění ocele, v druhém něco menšího na dřevo... A to největší je technická místnost kde máš výtopnu pro nejbližší město :-D

Ale zavidim jak tam máš uklizeno... Já do dílny ženský nevodim :-)

Jinak když opominu 3f motory strojů, které ale trvale doma nemám, tak sporák je největší žrout příkonu. Kdybych ho neměl, bohatě by mi stačilo ještě o jeden level snížit. Na sporák ale míň než 3 x 16A je dost problém...

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Kéž by ;(
    3.5 x 4m a nejsložitější stroj je narexka ve stojanu.
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_01.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_02.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_03.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_04.JPG

Největší odběr má cirkule na dříví a sporák :D. Ale i na to stačí 3x16A.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Tak když vidim co tam máš tak pro tebe bude 3x63A málo. Když vidím tu fotodokumentaci těch AN tak tam budeš určitě mít nějakou solidní dílnu :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXCITE: fixní částky jsou velký, ale cena veškeré energie je poloviční. Já teď platím řádově 5kč/kWh s D45 to budu mít za polovic.
    U plynu je to dle odběru, tam sice nejsou fixní částky, ale cena je dle množství. Například jen když jsem ohříval TUV a vařil na plynu. Zjistil jsem, že kdybych měl všechno na el. tak bych na tom byl cenově lépe...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    CUKI: To asi ne, mám podlahovku jen v obýváku a koupelně. Ale mohlo by mi to trochu ulvet..jen koukám,že ty fixní náklady na zřízení Nízkýho tarifu můžou bejt dost velký..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: To záleží případ od případu. Mě se tam dozajista projevilo kladně :-)
    GEEK
    GEEK --- ---
    SITH: pokud mate online vypis od cezu, tak byste uz mohli videt, jak se zvedaj zalohy, pripadne prubeh spotreby. tyhle prekvapka, ze mi jednou za rok poslou vypis, nebyly moc prijemny :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: spíš se mi jednalo o to projevení topení el ve vyúčtování :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: co konkrétně? Toho projektanta bych vyhodil protože mrhá mými prostředky na pochybnou k-ci. Stejnej výsledek dosáhneš jinejma materiálama za pětinu ceny a nemusíš se obávat rosného bodu ve zdivu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Mám 3x25A ale uvažuju, že ho snížím na 3x20A je to přeci jen skoro litřík za rok.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: a jak to je s tím topením tedy? :-)
    SITH
    SITH --- ---
    a já se osobně plynu fakt děsím a bojím a nikdy bych si ho do baráku nedal
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: To je rozumný d45 pokud v tom bydlíš je vždy výhodnější. Jen je třeba nemít nějakej šílenej hlavní jistič. Na normální domácnost 3x16A stačí bohatě
    SITH
    SITH --- ---
    GEEK: jj, takhle to ma soused. Ma elektirku jak zalohu ktera se zapne kdyz mu teplota spadne pod nejaký x a jinak topí dřevem. Dřevo mam zdarma na chatě nebo za levno u nás na vesnici.
    Jde mi spíše o ten projekt těch kamen co se tu bavím s SITH:
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DOKKTOR: Jo přesně tohle plánuju taky udělat. Když sem kupoval barák, tak v něm byli dva přímotopy který léta nikdo nepoužíval a D45 tarif. Při přepisu do mě na čezu valili, že podle spotřeby se tam s elekrikou stejnak netopilo a že nejspíš taky nebudu. Ať si změním tarif, budu mít menší poplatky a ušetřím. No nedal sem se a D45 mám furt.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    AQUALOCO: no to právě řeším, protože na elektriku máme všechno, na plyn už enom starý rezavý kotel. takže logicky se mně nechce platit pevné poplatky za přípojku plynu, když s tím budu topit 14 dní v roce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam