Mám samotížné topení, kotel odhořívací dělaný bude nutno vyměnit, radiátory litinové trubkové s kohouty, 6 stoupaček.
Barák kostka asi 12x12 m, dvě patra a sklep. Postaven z plynosilikátu s brizolitem, izolace pouze podlahy a strop 2 cm lisovaný vistemat (vata vyráběná z vysokopecní strusky), bude nutné zesílit. Váhám zaplácat venkovní brizolit polystyrénem. Uvažuji se nejdřív seznámit s nějakým jiným způsobem zateplení, snad odvětrávaným....Okna trojskla. Spotřebu paliva ani ztráty neznám, dům není obydlen.
Kotel se bude muset brzo vyměnit. Pro mně nejvhodnější by byl samotížný zplyňovací kotel na uhlí (asi hnědé) a současně zplyňování dřeva. Takový jsem ale neobjevil. Mám les, ale spotřeba bude asi velká. Plyn není. Jaký kotel použít?
Regulace není žádná. V domě jsou dva byty. Uvažuji o zónové regulaci. Našel jsem pouze termostatické ventily rádiově řízené a termoelektrické ventily řízené i kabelem (Jablotron). Rádiové řízení neupřednostňuji. Regulace termoelektrickými ventily bude složitější... Jaké řízení bude vhodné?
Nevím, zda je vhodné topení doplnit AN. Mám dvě nerez roury průměr 800 mm, délka 2000 mm. Nechal bych je doplnit dny, vývody a trubkovými výměníky. Zřejmě by se provozovaly v systému s otevřenou expanzní nádobou, která je použita u topení. Musela být větší. Je to vhodné pro tento systém vytápění?
Bude asi potřeba doplňkové topení pro okrajové doby topné sezóny. Přikládání v bytě nechci. Nejvhodnější by byl nějaký nízkoteplotní systém. Znám z této kategorie pouze podlahové topení. Nechce se mi ale rozkovat podlahy. Pro mne budoucího důchodce, kterému bude stačit využívat pouze část spodního bytu, by postačovalo nízkoteplotní topení pouze maximálně ve dvou pokojích. Uvažoval jsem kapilární trubky zapravit do stávající betonové podlahy do vybroušených drážek. ( Podlaha Asi 5 cm betonu, 2 cm vistemat, PZD, připadně ze sklepa zaizolovat. Zvednutí podlahy by vyžadovalo zvednout dveře, proto toto řešení.) Nevím, jestli to může být řešeno paralelními trubičkami napříč místnosti. Bode to topit rovnoměrně? Jaký to bude klást odpor průtoku? Jaké čerpadlo bude vhodné použít?
Poraďte, co je vhodné s topením udělat. Za rady předem děkuji.