• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    POHODAVOLE: Ted neřeším spotřebu elektriky. Zajímá mě pořizovací náklad. Odhad ceny. Kotel, radiátory, expanzka, termostat,...
    Je to naprosto nezateplené.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    COWBOY: 15kw mi prijde docela prehnany na 60m. Ja mam 9kw a vytapim s tim s rezervou pres 100m, ale zas to mame zatepleny. Urcite bych hledal kotel, kterej bude mit moznost topit na 1 / 2 atd kw, aby mohl jet plynule. Spocitani spotreby pak nemuze byt dle me zadny problem..
    KUURA
    KUURA --- ---
    ZORB: No ono je to dost slozity s tema 'odbornikama'. Kazdej ti vnucuje to, co se jemu zda nej. Kazdej tvrdi neco jinyho. Takze nic. Ale i tak dik za reakci
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    COWBOY: Jo je to roubenka, ale předpokládám výkon kotle kolem 15kW.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Chlapi, případně dámy. Dokáže mi tu nekdo přibližně odhadnout náklady na pořízení vytápění chalupy elektrokotlem. Vytápet 2 místnosti (30 + 10 m2), koupelna 6m2, chodba cca 14 m2. Jde mi spis o temperovaní, případně udržování teploty, když nejsem schopen přikládat do kamen. Ty dvě místnosti dokážu vytopit krbovkami, koupelnu dnes vytápim primotopem. V chodbě se v současnosti netopí vůbec. Ale v té chodbě by byl ten kotel. Chtěl bych k tomu termostat s ovládáním přes mobil.
    Předem dekuji.
    ZORB
    ZORB --- ---
    KUURA: Teplovodní znamená, že je schopen část svého výkonu předat do vody pomocí výměníku. Pořizovací náklady, výkon a další parametry se musí posuzovat podle RD.. Každopádně si myslím, že by bylo nejvhodnější si na to pozvat odborníka.
    KUURA
    KUURA --- ---
    Ahoj, potrebovala bych trochu vic osvetlit jedno tema. Resime vytapeni RD a puvodne jsme chteli krbova kamna (jako sekundarni zdroj tepla. Hlavni je teplovodni podlahovka na elektrokotel). Ale ted nevim, jestli by nebylo lepsi mit krb. Takze otazka vyhrevnosti - krb nebo krbova kamna? A krb teplovzdusny nebo teplovodni? Rozdily v tom??? Tomuhle vubec nerozumim... A pokud by byl teplovodni krb, co to vlastne znamena? Pokud ma nekdo zkusenosti vic, jake rozdily jsou i v porizovacich nakladech? Moc dekuju
    CUKI
    CUKI --- ---
    Má tu někdo vafky? Případně nějakou větší zkušenost s nimi? Na co si dát pozor? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů odtahů (vyjma použití stávajícího otvoru):
    -zadem přes zeď s rekuperátorem
    -dtto trubky nad sebou
    -do komínu -tam je také rekuperátor? je delší?
    Výrobci se většinou zrovna moc nezmiňují o účinnosti a pokud ano tak mezi jednotlivými variantami odtahů nedělají rozdíl. Tedy rekuperátor se nepodepíše na na celkové účinnosti?

Hledám nějaký rozumný co se dá snadno přestavět na PB... Nejlépe co nejmenšího výkonu. dík za případný typ...
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ELPASO: tim naprimo samozrejme myslim vcetne 3-cestneho ventilu, kde bude nastavena teplota pro vystup do podlahovky
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    dobry podvecer vsem,

muze mi nekdo odpovedet na otazku jestli na kotel Junkers ZBS 7-22 MA mohu naprimo napojit podlahovku pro stary nezatepleny dum - prizemi + prvni patro dohromady cca 120 m2?

jde mi o to aby se kotel stale nezapinal a nevypinal a tim se neoddelal, protoze se bude ve zpatecce vracet ne uplne studena voda...

dekuji!
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    BRUNO: zkusim proverit, diky!
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    SHILENEC: mám doma Heatmiser ovladač, naprostá spokojenost, wifi ovladač pro spínání od teploty čehokoliv, 230V nebo bezn. kontakt.. http://www.top-termostat.cz/cz/kategorie-315/wifi-termostaty.html
    já tím spínám oběhovku podlahovky, ale dá se i kotel, tepelné čerpadlo, prostě cokoliv chceš
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    ahoj, uz delsi dobu marne shanim bezdratovy termostat, ktery ovlada 230V zasuvku s kotlem (mam takhle debilne napojeny stary kotel, nema neprimy spinani..). Klidne tak, ze spinac bude v jedne krabicce a samotny detektor teploty bude v druhe. Netusite?

Narazil jsem zatim pouze na termostaty, ktery spinaji kotle neprimo, ale ten muj kotel ocividne takhle proste nefunguje, kdyz jsme dovnitr koukali.. predem dik za tipy
    GOR
    GOR --- ---
    COWBOY: Nikoliv nezbytne, ja mam uzavrenej system s cerpadlem, ale umi bezet i samotizne, protoze jsou dostatecne tlusty trubky a kotel je niz nez vsechny radiatory....
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ROBERT_MOST: Já vždycky myslel, že samotiž je otevřený systém.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ROBERT_MOST: nechci placat, ale teplo se prenasi furt stejne rychle. mas to odvzdusnene ?
    a tlak mas vyssi, protoze kotel vic topi, ne ?
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Jak je to vlastně s tim tlakem? Mám samotíž s expanskou, nejvyšší trubka je 2.5m nad zemí, tak prej stačí tlak 20. Nám se, ale celej život zdá, že čim větší tlak, tim to topí líp, což topenář vyvracel. Nevim jestli je blbost nebo ne dojem, že v kapalině, která má vyšší tlak se přenáší teplo rychleji, než tam, kde je tlak nižší.
    KULHY
    KULHY --- ---
    PISTA1: Díkes, jen ještě jedna nejasnost – mám pustit kohoutek s vodou a jít odvzdušňovat topení? nehrozí nějakej malér když to bude plný? Protože když jsem kdysi jen odvzdušňoval, tak jsem dotlakoval vodu, pak jsem zavřel přívod a šel upouštět.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KULHY: sou různý možnosti , někdo dává inhibitor (inhicor, topecor případně jinou sračku), jinej tam vyleje půlflašky jaru, další na to prdí úplně a nedává tam nic. Pokud je to topení třeba na chalupě kde je šance zamrznutí tak fridex.
    Když máš prázdný topení tak je nalití jednoduchý, do konce hadice u kohoutku narveš trychtýr a těch pár litrů tam naleješ a pak dopustíš vodou.

Jestli máš tlakovej systém (expanzku u kotle), tak dokud seš bez vody jí nafoukej na předepsanej tlak.

Odvzdušnění je v podstatě jedno kde začneš, hlavně před napouštěním zkontroluj jestli máš všechny odvzdušňováky zavřený a ventily naplno otevřený. Pak pust vodu a obejdi všechny radiátory. Až budeš mít všecny, zapni čerpadlo a nech ho 10 minut běžet a obejdi znova radiátory. Dopuštěním (odpuštěním) vody nastav požadovanej tlak.
    Po tejdnu topení oběhni radiátory vypust vzduch a nastav tlak. To ještě párkrát zopakuj dokud ze všech radiátorů nepoteče hned voda.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Zdar,

po min. 10 letech jsme vypustili vodu z topení v baráku. A teď bych chtěl zpět naplnit, koukal jsem na netu že se tam přidává nějaká antikorozní tekutina. Moc nerozumím jak to tam dostat, když plním hadicí z vodovodu. Máte taky ještě doporučení jak napouštět – stačít mít otevřenej nejvrchnější odvzdušňovací ventil, nebo je to jinak? Sorry jsem údrřbářská lama. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam