• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SITH: my mame na tyto ucely uplne obyc primotop z hobby marketu za par stovek a ucel splnuje. Rekl bych, ze na tom nic moc neni..
    SITH
    SITH --- ---
    ZORB: ok, zapomněl jsem zmínit že chci něco mobilního, co můžu v případě potřeby dát z koupelny pryč.
    ZORB
    ZORB --- ---
    SITH: Já si nemůžu vynachválit klasiku - infrazářič.
    SITH
    SITH --- ---
    Chci do koupelny kvůli dětem pořídit buď přímotop nebo horkovzduch. Když je zima a než to stihne vytopit kotel. Někdo tip na dobrou značku?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já mám za kotlem dvě rovné, ale je to dohromady jen 30cm a nevejdu se tam, tak to zkouším přes kotel.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ZORB: to chci :)))
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: ja to teda vzdy cele rozeberu. mam jen koleno a 1m rovnou, takze mam za 10 min hotovo.
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: Já mám za kotlem čistící otvor. Jde to tam dodělat. Je to něco takového http://www.kominy-prodej.cz/user/shop/big/397(1).jpg

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    prosím tip jak čistit rouru z kotle do komína, na novém benekovu je to hrozně blbě přístupné.
    Zatím mám štětku na drátu, ale klidně něco koupím
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    zdravim topim v krovkach s vyjmeikem, na to je napojeno asi 6 radiatoru a kombinovany boiler. vsiml sem zi odvzdusvnovaci ventil ktery je umistennej na nejvyssim miste u boilera pri zatapeni, kdyz se spusti cerpadlo tak ten ventil kape, az bych rekl ze tece, kym se teplota v systemu vyrovna.... jini ventil ktery je primo u kamen, tak ten obcas syci a kape, ten mne netrapi, ale trapi mne ten co tece, zadne syceni, rovnou kape. je to vadou ventilu a nebo.? co poradite. dekuji
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCOONK: stačí split jednotka systémem vzduch-vzduch, ač drazší tak NIBE dělá kombinaci i s bojlerem/akumulačkou. poměr tepla k elektřině až 5:1, ale záleží jestli na to máš vhodný dům. zajímal byhc se o to.
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    PALEONTOLOG: Jistě to nevím, když jsem to zvažoval, vyhrál plyn - nižší vstupní investice, prakticky již připravená infrastuktura. Nicméně je to již rok staré rozhodnutí a není nezvratné - kotel jsem ještě nekoupil. U domu je nezastavěný pozemek cca 300m s hotovou zahradou, kterou bych nerad zničil, tj. v úvahu přichází nejspíše jen vrt.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCOONK: víš jistě že chceš plyn a ne tepelný čerpadlo ? tam by dávala akumulačka, ideálně s bojlerem, smysl a pro rekonstrukci RD s přípojkou na plyn to bude sice bez dotace, ale provozně vyhraješ.
    IV0
    IV0 --- ---
    CUKI: Já jsem říkal, že teplovodní výměník pro oheň, na který se chceš koukat, je blbost. Když už si ho tam dáš, tak je akumulace nezbytná, na tom se shodneme.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SCOONK: Akumulační hmota uprostřed stavby velkou výhodou. Je otázkou jak tu výhodu dokážeš zužitkovat.

IV0:
    Kamna na dřevo se právě v dnešní době bez dodatečné akumulace neobejdou.

Ale je pravdou že v případě stavby zde popisované je to naprosto putna. Tam by se ztratil i jaderný reaktor :-D
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    IV0: Díky za názor! Přístupný ten prostor bude, pokud ho přístupný udělám. Kratší stěna sousedí se stávajícím sklepem - je tam jen jednoduchá cihlová zeď. Mohl bych tedy dutinu připravit a ponechat a v případě budoucí potřeby se do ní snadno dostat ze sklepa.
    IV0
    IV0 --- ---
    SCOONK: Obecně je akumulační nádrž vhodná pro nestabilní tepelné zdroje jako je kotel na pevná paliva nebo teplovodní vložka. Pro plynový kotel ji nevyužiješ. Kama na dřevo je lepší nechat bez teplovodní vložky, i když dnešní móda velí opak :) Takže bych doporučil tam nádrž spíše nedávat, určitě bych ji tam nedával preventivně. On ten systém je relativně náročný na údržbu a nemá moc dlouhou životnost. Je to asi tak stejně ekonomické, jako si tam dát baterky a spořit na rozdílu mezi denním a nočním tarifem (jestli máš FVE na střeše, tak si to tam na ty baterky zatím jenom stavebně příprav, natáhni kabely apod.). Přístupný ten "sklep" bude, že?
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    Při rekonstrukci podlahy v chodbě RD (starý dům, 1930) mi vznikla krásná díra (cca 2x1,2x0,4m), mám možnost ji prohloubit bezpečně až na cca 70-80cm. Než ji zasypu, napadlo mě, zda ji nevyužít na akumulační nádrž (kapacitně se vejde 500l nebo 750l) s výhledem na připojení kamna na dřevo. Jiné místo v domě nepřipadá v úvahu, než jsem zjistil stav pod podlahou, nenapadlo mě ji zahrnout do projektu. Topení v domě bude řešeno plynovým kotlem, kamna na dřevo jsou bez teplovodní vložky, ale snažím se hledět do budoucna. Je to dobrý nápad, nebo jsem koncepčně úplně mimo?
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    Zdravím, rodiče vybírají nový plynový průtokový kotel. Přiznám se, že jsem v tomhle naprostý laik, ale zatím jsem narazil na tyto 2. Chtěl bych vás poprosit, zda se jim nějak zásadně vyhnout, příp. doporučit jiný. Cenové se prosím dostat pod 20tis. Díky moc!

Plynový závěsný kotel s průtokovým ohřevem teplé vody Ceraclass - Junkers
    http://www.junkers.cz/pro_nase_zakazniky/produkty_junkers/detail_produktu/detail_produkt_6081
    Panther: Závěsné kotle kombinované s průtokovým ohřevem vody >> Protherm
    https://www.protherm.cz/pro-nase-zakazniky/produkty/product-detail-page-229.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je to o čem jsem psal, ta jediná věc která se v tom případě mění. Pochybuji, ale že by ten efekt měl nějaký smysl. Je to obrovské plýtvání energií a v tvém podání i pracné protože musíš pořád otevírat a zavírat ty okna. Navíc málokterý sklep na dostatečně velká okna aby se dalo větrat průvanem, čili to pozbývá smysl. Aby ta temperace měla nějaký význam, tak tam padne tolik energie jako na vytápění celého domu v případě že se to udělá správně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam