• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: Viessmann dělá solary potažený oxidem vanadia, ktery se umí pokud máš nahřaty zásobník tuv samy zazrcadlit tzn neprejimaji už teplo že slunce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: To je těžké soudit bez dalšího popisu věcí. V tomto fóru topičů bohu do oken je takový výsledek asi naprosto ok.
    Aby jsi postoupil dál, je dobré vědět víc o tvé stavbě a jejích možnostech. Pokud možno umět rozdělit TUV o tepla na vytápění a pod.
    Za TUV můžeš dát z toho celku 10k a nebo taky 3k. V návrhu je to ale podstatný rozdíl.
    Můžeš totiž použít na ohřev vody jak vakuové soláry (které toho v zimě moc nedaj, hlavně pokud nejde udělat krátké rozvody) a bude to stát majlant a v létě to musíš někam prát (bazén). Můžeš použít gravitační sezóní solár za pár šupů, ale nepojede v zimě (tedy hlavně letní TUV). Nebo můžeš použít FVE panely, které pojedou furt, nepotřebuješ další oběhovku, nic ti nikde nezmrzne, ale celková účinnost nebude taková. Na druhou stranu v hodně návrzích mi to vychází jako nejlepší volba.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: pokud propalite jen 15k neřešil bych návratnost je dlouha.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Rozumí tu někdo solárům? Bydlím v RD vytápěném kondenzákem Junkers Cerapur Smart 14 s nepřímo ohřívaným zásobníkem teplé vody. Přemýšlím, že bych sestavu do budoucna doplnil solárním ohřevem, ale vůbec nic o tom nevím. Co by to znamenalo stavebně, cenově, jaká by byla návratnost apod. Dá se toto někde nezávazně zjistit? Jediné, co jsem našel byly sestavy od Bosche okolo 70000+, což mi připadá celkem dost peněz. To se snad nemůže vrátit. Čekal jsem, že cena by byla někde okolo 30000,-, ale možná lítám v oblacích... :-). Jinak ročně propálíme plyn za cca 15000 - 17000 (topení + ohřev vody pro čtyři členy domácnosti). Díky.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SHIN: Výhřevnost peletek a uhlí je podobná. Jen peletky stojí 2x tolik.
    Mám kotel, který sežere oboje a nikdy mě ani trochu nenapadlo do nej sypat pelety.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já jedu ještě uhlí. Mám C27 takže mě to taky okrajově zajímá..

asi se musí dokoupit zapalování?
    SHIN
    SHIN --- ---
    Ahoj, topíte někdo v benekov automatu (např. C27) peletama ?
    ideálně nějaký srovnání po přechodu z uhlí...

případně pošta
    dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    HROCHOPANDA: A co je to za termostat?
    HROCHOPANDA
    HROCHOPANDA --- ---
    MAKROUSEK: Pojistky jsou v pohodě :-/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HROCHOPANDA: Pojistky jsi zkousel?
    HROCHOPANDA
    HROCHOPANDA --- ---
    Ahoj, sháním někoho na opravu elektrického podlahové topení? Praha 3 - Flora.
    (Termostat se ani nerozsvítí, máte ponětí, čím by to mohlo být?)
    Díky! T.
    ENDER
    ENDER --- ---
    urcite jste to tady uz resili, ale nevim jak to dohledat abych nemusel vse procitat.
    Jake jsou pozadavky na stavbu domu v dnesni dobe (pripadne platne v pristich letech).

Uvazoval jsem stavet dum s rekuperaci a vytapenim primotopy s krbem v obyvaku, ale zjistuju, ze to mozna nebude realizovatelne, tak me jenom zajimaji dnesni pozadavky.
    SITH
    SITH --- ---
    Jo, navečer ho budu vypínat
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SITH: ...a budes platit za tu vodu, co to prepusti.
    SITH
    SITH --- ---
    Update: byl to vadný ventilek. Vyměnil to a nyní funguje. Avšak upozornil že nameril tlak 5,6-5,9 a to je hodně. Prý se asi navýšil tlak v řádu. Takže budu volat na vodárny a obec, zda mi zaplatí redukční ventil do šachty, abych se tomhle bránil. Jinak to bude v noci skoro pořád přepouštět neboť v noci se zvedá tlak
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SITH: Otoc tou cervenou cepickou az cvakne, treba to na chvili pomuze.
    SITH
    SITH --- ---
    Pardon. Není to přívod z řadu. Je to přívod vody do expansky, bojleru. Řád je o něco dál
    SITH
    SITH --- ---
    PISTA1: horní teplá, spodní studená a šedivá hadice je na dopouštění kotle vodou
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SITH: Takže ta vrchní trubka do zdi je teplá voda z kotle, spodní (zavřená) přívod studený do kotle a ta šedivá hadice dolů je na pračku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam