• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Mám pocit, že dotace na Fotovoltaiku jsou dnes podmíněné tou baterkou.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: jakoze za 5 let budou baterie levnejsi ? to je pekna blbost, uz jen kvuli rostouci inflaci.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    po vsech tech letech technologickeho pokroku a vynalezu se stale najdou lidi, kteri chteli akumulacky a delat si z obyvaku kotelnu.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ještě jsem teď mluvil s kolegou a ten navrhl na všechno se vykašlat, do projektu dát odpovídající baterku, ale fyzicky ji tam nedávat.. dát ji tam za 5 let až to bude za babku..
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COWBOY: dělají krby s nějakou vložkou, která má velkou tepelnou kapacitu a podle křivek, co jsem na rychlou zkoumal to topí třeba den po vyhasnutí krbu.. ale možná to je blbost.. budu muset pak furt topit dřevem...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Akumulaci do krbu? To je jako co?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    řeším vytápění RD, který budu dalších 10 let používat jako chalupu. již jsem se zde ptal a i s ohledem na místní názor jsem zvolil elektrické podlahové vytápění + FVE (cca 5kWp). Nicméně i přes to, že je plánovaný krb/kamna, tak je potřeba instalovat další technologii, abych dostal vyhovující štítek... návrh tvůrce štítku jsou akumulační elektrická kamna 6kW a zabudované TČ 2kW v bojleru (ani jsem nevěděl, že se to dělá...)... osobně bych se TČ rád vyhnul a měl "normální" bojler. Jsou elektrická akumulační kamna dobrý nápad? Nenašel jsem k tomu moc infa ve vztahu k FVE... Varianta je také akumulaci dát do krbu... ale z praktických důvodů nevím, zda je to rozumné... měl by někdo názor na celkový koncept?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COWBOY: měl jsem problémy i s plynovým v režimu comfort - přetápělo to kotel díky malému průtoku.. ale s tím, co popisuješ zkušenost nemám
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Na plynovém to funguje dokonale. Zkouším tím ovládat i kotel na uhlí a tam mi přijde varianta s termostatem jako nesmysl. Hlavice by asi fungovaly lépe. Tohle je specifický dům. Starý tak cca 100 let, nezateplený. A hlavně majitelka nerada zavírá dveře mezi pokoji. To se to pak všechno blbě reguluje.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COWBOY: plynový
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Potřeboval bych trochu probrat to ovládání. Jaký máš kotel?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COWBOY: ano, používám
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    nevim jstli to neni trochu OT, ale rozumite nekdo tepelnym stitkum?

kdyz jsem pred casem resil, ze bych chtel predelat nebytove prostory v baraku na obytne, tak mi na SU rekli, ze to nejde, protoze mame Dcko, ale musely by jsme mit Ccko.

ve stitku z 2016 je ze Ccko je pod 199, ted sem nekde nasel na netu ze pod 142, kdyz to bylo kolaudovane nejak tusim 1996, musim splnovat ted pri upravach tu novou? i.e. je nerealny delat na baraku skoro jakykoliv zmeny? nebo se staci dostat pod 199? mame 214

co vsecko se tam pocita, kdyz vymenim elektrokotel za TC, tak se to podeli COP na tu cast kde je TC misto elektrokotel?
    kdyz v hale vymenim zarivky za ledky (ve stitku je 11KW pro halu,0.5kw pro zbytek) tak to bude mit nejaky podstatny vliv nebo to je v tom zanedbatelne?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Zdar přátelé, používá někdo zde hlavice a termostat od Netatmo?
    BOREC
    BOREC --- ---
    JIMIQ: jo za rok tak to pak ok
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOREC: ne, 72 kilowatthodin na metr ctverecni za rok

Cili kdyz mas 150m2 tak bys mel mit rocni spotrebu (vsech energii - topeni, chlazeni, sviceni a ohrev TUV) pod 10,8 MWh
    BOREC
    BOREC --- ---
    JIMIQ: Myslíš 72 Wh?
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    TANTRAMAN: okolo 35q.
    HUGILA: oprava, ne na pristi rok, ale pro tento. Jsem porad asi duchem v 2021 :)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    HUGILA: Kolik protopíš?
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    TANTRAMAN: dnes mne ukazoval muj dodavatel uhli ceny na pristi rok....hnede pres 500,- , brikety lehce pres 600,-, cerne odhadoval, ze bude kolem 750, jestli bude. Ja topim cernou kostkou, a ten skok je vcelku vyrazny, predloni byla za 580..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam