• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    WARBABY8: nebrečím, jen jsem zoufalá a potřebuji odbornou pomoc, protože bych ráda konzultovala hotový projekt s nezávislým odborníkem a nevím na koho se obrátit. Neptám se zda mám a nebo nemám bourat barák.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    VOIKUKKA: v pořádku, ale pak tu nebreč, že jsi z toho zoufalá. Pokud chceš opici, musíš mít na banány a dělat ze starýho baráku novej je prostě ta nejnáročnější a samozřejmě i nejdražší varianta.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    VOIKUKKA: zjistil bych si, jestli lze tu izolaci navýšit na 20cm nebo i případně 25 a jestli lze zavést rekuperaci, máš hodně vysoké ztráty větráním
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOREC: Kdyby jsi si všiml, co tu dlouhodobě "propaguji", tak by jsi si věděl, že žádná ze staveb, které jsem postavil a nebo projektoval nemá komín. Topení dřevem beru jako hloupost.
    Ale uznávám, že to má smysl v případech, kde není jiná možnost a jsou tam velké tepelné ztráty.

Ale jen za předpokladu, že je tam odpovídající akumulace do které se dá nahromadit teplo třeba na týden dopředu a použije se i na ohřev TUV. Pak to smysl má. Pokud už tam někdo dělá komín pro krbovky, šel bych touto cestou...

Nejhorší jsou krbovky v zaizolovaných domech, kde se stále jen roztápí a pak skomírá neekologický plamínek při nízkoteplotním hoření.

Jo kecám, jedna má stavba topí wavkama. Ale jedná se o offgrid, takže jiná možnost moc není. Za rok to na vytápění spotřebuje cca 4 desetikilové bomby. Lepší možnost jsem nenašel.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: dřevem:) chce se mi plakat, sorry ale tvoje rady jsou z minulého století mi někdy přijde.

VOIKUKKA: ten kotel je dobrej má velkou modulaci. Zvážil bych buďto tepelko a nebo to nechat jak je navrženo, klidně i bez té termiky, nikdy se ti nevrátí, resp za dlouho
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: Už jen kvůli "Porotherm 44 TB profi + kontaktní zateplovací systém EPS 140 mm" bych architekta na místě vykostil... :-)

Dobře tedy máš vytvořenou celouplošnou hydroizolaci ve původní části, to je dobrý začátek. A kolik jste tam daly do podlahy izolace než jste udělali podlahy?

Jak to vypadá půdorysně, nebo nějaké fotky pro představu.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: původní dům je z pálených cihel, podřezání, nové hydroizolace, nové podlahy, nová okna, dveře, izolace. K tomu novostavba v návrhu je Porotherm 44 TB profi + kontaktní zateplovací systém EPS 140 mm.

CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Předsazená okna nejsou složitější ani dražší. Pokud je chceš vyřešit pořádně, je to nejlevnější varianta.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    WARBABY8: Pokud se nám dům líbí je dispozičně úplně v pohodě, pálená cihla a suchý a proč ho bourat? Já zase nechápu proč každá novostavba musí mít bazén plný chemie na dvorku.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ještě bych pořešil tu izolaci, jestli je dostatečná, hlavně strop, teď se už standardně dává tuším 36cm, zdi 20-25, odvážnější i 28-30, ale to už hraničí s předsunutím oken což je dle mých znalostí náklad navíc

a případně jestli lze ještě instalovat rekuperaci. Jinak tepelné čerpadlo se myslím určitě vyplatí v porovnání s plynem, dlouhodobě bude odklon od plynu a bioplyn nemůže nahradit vše
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: Nahoď sem víc informací, pak dostaneš bližší odpovědi.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    VOIKUKKA: Pokud je barák ze 2/3 novostavba tak bych ho zboural a postavil nový komplet. Ze starého nikdy nový nebude a ta spotřeba je nesmysl. Jinak nechápu co lidi vede k tomu ze do nových baráků cpou krbovky. Všude je milion plku o zdravém životním prostředí a pak si dobrovolně hodí brutální zdroj emisí a prachu přímo do obytné místnosti.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: Už jen najít projektanta je celkem problém, zhodnotit zda ví co dělá nedokážu, jinak bych nepotřebovala projektanta. Proto se ptám, koho oslovit. Barák je ze 2/3 novostavba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: 19MWh? Najdi si nejdříve projektanta, který ví co dělá a nebo bych to toho vůbec nešel. pokud se nejedná o nějaký historický skvost, tak buš se dostat níž alespoň do 5MWh na takové ploše a nebo zbourat.

Snaž se méně překombinovat zdroje. Pokud dobře zaizoluješ a krbovky jsou nesmysl pokud nepojedeš na nějakou velkou akumulaci. A pokud ano tak bych zahodil zase vše ostatní A soustředil se na vytápění a TUV dřevem do nějakého velkého a dobře izolovaného výměníku.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Hoja, už jsem celkem v koncích. Rekonstrukce baráku která se rovná prakticky novostavbě, cca 150m2, zateplení, trojskla, podlahové topení. Předpokládaná spotřeba cca 19 MWh. Ve stavebním povolení, které bylo dělané 2 roky zpátky vytápění i ohřev vody plynovým kotlem, krbovky v obýváku spíš jen na přitápění. Když jsem teď dostala prováděčku a rozpočet na realizaci (od přípojky vše nové), tak jsem se celkem zhrozila a TČ by možná vyšlo na podobné peníze a levnější provoz. Na koho se prosím obrátit, aby zhodnotil projekt a poradil? Je to investice jako blázen a nerada bych pak plakala, že jsme měli jít jinou cestou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Vážně bych byl zvědavý na ten systém FVE k vytápění u těch lidí, co mi dali mínus :-)
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Ahoj, postradame 13 venkovnich jednotek Fujitsu WOYA060LFCA, 6 kW, jednovrtlule. Kdyby nekdo nabizel, tak budu vdecnej za info. Zmizely ze skladu na severu Cech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: FVE a topení nejde moc dohromady. To je to poslední na co se dá FVE využít. Když bude svítit tak u normálního domu nepotřebuješ topit...

Použij ji na TUV pokud hodláš do toho zaivestovat tak i vykreješ nějakou další spotřebu domácnosti, ale topení na to zapomeň. Raději investuj do řešení jak snížit tu obrovskou spotřebu energií.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Jen českej Viessmann má 1600 objednávek na tepelka, IVT, Vaillant pokud dnes objednas máš šanci to dostat za rok!
    BOREC
    BOREC --- ---
    JIMIQ: noo tak to si nemyslím. Už teď je předobjednáno na rok, rok a půl dopředu. Ten dobeh bude rozhodně delší. Záleží jak který výrobce je schopen dodat, takže bych řekl že hodně firem má objednávky u více výrobců na jeden projekt a čekají co dřív bude naskladneno.
    Tady je třeba říct že ne vždy je tepelko vyrazne výhodnější než kondenzační kotel, pokud pomineme dnešní extrémní výkyvy cen energií.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam