• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: Jak jsi k tomu došel?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R_U_SIRIOUS: I kdyby to bylo perpetuum mobile a nepotřebovalo žádnou energii na provoz ani žádné náklady tak cena zařízení to odpovídá cca 1G5Wh, které spotřebuji mmt... ..za 150let :-D
    GOR
    GOR --- ---
    R_U_SIRIOUS: Uf. To je teda raketa, tu elektriku to dělá pomocí stirlingu a elektrickýho stroje?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    STETKINS:

Ok, chápu. Ta cena 1 kWh energie se bude odvíjet od ceny pelet, nicméně 1.9 kg pelet na 1 h odpovídá. V průměru běží jta jednotka tak 9 hodin/ den. To by bylo zhruba 18 kg pelet za den, kdy vyrobí 9*7 kW energie.

Pořizovací cena bohužel není malá: 650000 bez DPH.

Pro sebe to řeším jako doplněk k FVE hlavně v zimě a dobíjení elektromobilu. Očekávám, že odpadnou náklady za energie distribuci a na osobní dopravu.

Taky moc nemám rád výpočty návratnosti, protože se to dost dobře spočítat na deset let dopředu nedá. Takže já uvažuju spíš v režimu energetického zabezpečení domu a mobility.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    R_U_SIRIOUS: To by mě docela zajímalo, byť nemám rád takový ty výpočty úspor, které tam mají - jak uspořím i peníze, které neutratím :-D
    Jaká je pořizovací cena?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Kdyby někoho zajímaly provozní zkušenosti...budu u sebe doma v únoru instalovat tohle zařízení:

https://www.teploelektrina.cz/

, tak dejte vědět, ozvu se.

Aktuálně to sestavuju se vším všudy v ostrovním režimu v CEET v Ostravě pro testovací účely.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Ještě vysvětlím princip automatu. Je tam jen plovák a jehlový ventil. Ty lepší mají ještě na výstupu papírový těsnění, který když se namočí, tak to zavře.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    MEDWYN: Tak kup Giaco. Povolíš ho rukou, je tam jen o-kroužek.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SANOUK: Hm, tak ten flexvent se mi tam tutove nevejde vzhledem k elegantne umistene expanzce primo nad nim.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Takže, žádná membrána v tom není. Ano, tou čepičkou se dá zavřít. Dá se vyměnit i bez vypouštění systému, ta spodní část má v sobě zpětnou klapku. A to nejdůležitější na závěr, ventily Giacomini prostě chčijou. Osobně doporučuji ventily flexvent apod.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Me ho ted dal topenar ke kamnum a pry jak se to samo odvzdusni, tak ho muzu pritahnout a nechat utahly
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MEDWYN: jo tak to chce vymenit, ma se tusim menit kazdy par let, preventivne.
    Jeden inzenyr mi navrhl 2 nad boiler a jeden nad nejvyssi misto nad kotlem.
    Jeden instalater mi dal 2 k rozvadeci do podlahy.
    No a jeden instalater mi nedal k druhemu podlahovemu rozvadici jenom ty radiatorove, ze pry se ty memrany je serou, a tak tam uz mesic kazdy den odvzdusnuju.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SEJDA: No ted nevim...

Voda mi kapala z a tocil jsem pouze s tou oranzove oznacenou casti - coz tedy ted po lehkem pritazeni prestalo.
    A potrebuju vedet, jestli kvuli tomu musim vymenit odvzdusnovak, coz je pocitam cervene oznacena cast.

Sorry, ucim se, tak predavam informace jak umim :)

SEJDA
    SEJDA --- ---
    MEDWYN: odvzdusnovaci ventil se meni, kdyz kape pres nej .. je tam membrana, ktera muze prestat fungovat. Ty se asi spise ptas, jestli se to nema znovu utesnit.

Ano, to bylo lepsi, namisto dotahovani (rychla orava) vodu z okruhu vypustit, vymenit tesneni a znovu napustit
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Jeste dodam, ze pred kontrolou TC ze strany dodavatele jsem na tlak v okruhu nemusel sahnout asi 2 roky a drzel si stalych 1,8 bar.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Ahoj, prosim o radu s odvzdusnovacimi ventily na vedeni v rodinnem dome.

Par dni po posledni kontrole TC (delano dodavatelem TC pred 14 dny) jsem zjistil, ze mi postupne klesa tlak v topnem okruhu (podle doporuceni dodavatele TC udrzuji 1,8 bar). Pokles cca 0,3 bar/tyden.

Pri vysetrovani jsem casem zjistil, ze mi malinko kape voda pres odvzdusnovaci ventil (na obrazku vlevo), asi tak 1 kapka za 20 sekund. Cepicka na prave strane byla hodne povolena. Tak jsem ji trochu pritahl a kapat prestalo. Celkem zvladne treba 8 otacek, byla na 6, pritahl jsem na 4.

Otazka zni: Bylo by lepsi odvzdusnovaci ventil radeji vymenit?

Dodavatel TC tvrdi ze spise ano, a to rovnou oba dva na tamce i zpatecce.
    Topenar tvrdi, ze je to jedno a ze klidne muze zustat takhle malicko vic dotazeny.

Jaky je nazor lidu? :)

SEJDA
    SEJDA --- ---
    8Z4S: nahore, v nejvyssim bodu je vzdy je vzdy nejtepleji, dole pod smesovaciho ventilu (zavreny = plna cirkulace maleho okruhu, plne otevreny, plne nabijeni akumulacek) je vzdy nejstudeneji, protoze to i taha studenou vodu z akumulacek.
    Pod timto ventilem, by melo byt cerpadlo, ktere tlaci do kotle. Pod cerpadlem by mel byt regulacni ventil, ale nemusi tam byt.

Muzes ten smesovaci ventil odfotit? Ja mam toto resene dvema T, ktere jsou spojene kulovym ventilem: zavreny = plne nabijim, otevreny = plne cirkuluji.

Taky jsem premyslel o nejake automatizaci toho ventilu ale v podstate je to zbytecne, kotel se nahreje za nejakych 10 minut
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    SEJDA: ten ventil je právě na malém okruhu a když má dole 70,pouští to do akumulace..problém je ten,že se pomalu natápí akumulacky (nahoře je 92,dole 70-ventil si přimíchá vodu,ochladí se vršek a spodek a zas se zavře)

Vypadá to na problém s čidlem nahoře,páč mechanický teploměr na kotli se drží na těch 80cca
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    8Z4S: zapomnel jsi napsat to co je problem

Ja mam kotel na tuha paliva Stopuva, a ten klidne nahore da i 105 °C pri az 1,6 bar. Delam to tak schvalne, aby byla teplota spalin co nejvyssi. Oteviram nabijeni akumulacek az kdyz je teplota nad 60 °C, aby to nepadlo pod 40 °C, kdyz mam nastavene, ze se na 35 °C ma vypnout plynovy kotel.

Akumulacku mam jenom jednu, takze zavidim ;)

Jestli te trapi vysoka teplota nahore, tak zvys prutok, nektere tole maji dole regulacni ventil, ten mam plne otevreny.

Ten smesovaci ventil je asi na radiatorove vetvi ne?
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    Čau, potřeboval bych poradit/nasměrovat kde hledat problém :
    Kotel Atmos DC 25SP s regulací ACD03 a velký rozdíl teplot na horním a spodním čidle.Ke kotli jsou dvě Aku nádrže(dohromady 2000l),ale z důvodů místa jsou bohužel umístěné v technické místnosti přes chodbu a CU trubky(28) jsou vedeny v zemi(celková vzdálenost cca 6m).V technické místnosti i umístěna expanze 200l a dále rozvody do radiátorů (10ks) a do bojleru.

Směšovací ventil od esbe umístěný u kotle na malém okruhu otvírá pri 70stupnich,ale to už je na horním čidle kotle cca 91stupnu,takže skoro přetopené.. topenář je už trošku bezradný a já tomu nerozumím vůbec,tak to zkouším i zde

Díky za případné rady
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam