• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOREC: proto me zajima jestli lze tenhle 1kW normalne koupit “na hrani” :D
    BOREC
    BOREC --- ---
    Pardon 26kw
    Viessmann uvedl na trh malou kogeneraci pro bytové a větší rodinné domy - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/kogenerace/8581-viessmann-uvedl-na-trh-malou-kogeneraci-pro-bytove-a-vetsi-rodinne-domy
    BOREC
    BOREC --- ---
    Ale sralo se to a nebyl z toho moc business, cena byla velmi vysoká, tak to přestali vyrábět
    BOREC
    BOREC --- ---
    JIMIQ: princip je daný ne, největší potíž je v přesnosti provedení. Viessmann měl malou kogeneraci 35 kw se stirlingem na plyn už před 10ti lety
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jo a zajima me kde se bere ten stirling - to je jejich vynalez/produkt nebo neco co se da komercne koupit?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Pokud to je zplyňovací jednotka, tak už mi to začíná dávat smysl. Obzvlášť jestli máš za souseda řepkovýho magnáta. Chápu to dobře, že lisovat a sušit si budeš biomasu sám? Ještě pak poprosím trošku detailnější fotky komponentů, jsem celkem zvědavej z čeho to má Talián poskládaný.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ: Do kompostu, květináčů, do záhonů a polí.

Případně po otestování v Ostravě ve VEC do filtračních zařízení...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    co vlastně s tím biocharem potom?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SANOUK: Nebudu je pálit, jen zplyňovat a dělat z toho biochar.

https://www/ teploelektrina.cz
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jen ze zvědavosti, v čem budeš takový pelety pálit?
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Co to je za baterii? 0,5C vybíjení?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: super, ale pořád ještě chybí informace jakou máš roční spotřebu elektriky.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BOREC: Pelety si pro to budu přes jaro - léto vyrábět sám díky FVE elektřině, senu a slámě nebo starým kartonům a co jinýho najdu. Dokupovat budu co nejmíň to půjde.

Ad Stirling - uvidím, no.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI, WARBABY8: já to mám tak trochu pokusně. Dal jsem si tolik baterií, protože mám 30kW střídač a baterie mají vybíjení 0,5C, tak abych měl plnej výkon :-D
    Nádrž tam mám historicky, mám taky teplovodní krb, takže když na to přijde, tak nahážu pár polínek a mám TUV i teplo bez elektriky...
    Rušil jsem původní malou FVE a termický kolektory. Dal jsem větší výkon FVE a budu dávat TČ.
    No asi taky budu dělat plot, akorát nevím jak to udělat tak aby to nebylo úplně hnusný. Spíš se asi domluvím se sousedem a dám si panely na jeho stodolu co mi sousedí s pozemkem :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: To je cca 125kWh akumulace. To budeš v zimě (kdy to je potřeba nabíjet měsíc :-) Akumulace dává smysl tak na dva dny zimní spotřeby A panely tak polovina té baterie.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: To je IMHO vzhledem k té akumulaci žalostně málo. Ale taky nemám místo. Budu dělat ale vertikální instalaci- plot :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: no a jaký máš instalovaný výkon a spotřebu?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: víc panelů se mi na hlavní střechu nevejde, ale už vymýšlím, kam bych dal další :-D
    Nechci aby to vypadalo hnusně, ale zas panely jsou levné a jediné co na navýšení výkonu potřebuju jsou právě panely, konstrukce a kabely...
    Zatím mám 13,77kWp
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To dělá hodně orientačně asi 9% energie za topení, to bych ani nepoznal.

Já třeba vidím že ve k večeru když jsem úplně mimo přímý osvit, to klidně několik hodin ještě něco málo dotuje a ta energie mi dost chybí.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já mám tabulku podle nějakýho webu co počítá produkci podle umístění panelů a úhlu natočení atd. Z toho jsem si kdysi vzal koeficienty při výrobě z 1kWp na východní střeše a 1kWp na západní střeše a pak jenom násobím

píše to trochu míň než reálná produkce, ale to je tak 5%

nejvíc bych ušetřil kdyby stačilo topit na 21 místo 24 :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam