• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Pokud má jít o fakt kvalitní propojení všech pohledů, propočítání nejefektivnější metody výstavby, včetně dozoru až po finální produkt, tak nikoliv.
    Jasně věci se mění, nikdy to nebude na desetiletí, ale pokud to má být fakt kvalitní, tak stejně dojde k přirozeným změnám i bez toho. Ale základ je těch staveb stavět třeba i několik set, pak se mimojiné změní i byrokracie kolem toho.
    Prostě u domu když si řekne třeba mega (což je řádnově 500h práce)+ náklady, tak na tebe budou koukat asi hodně divně, když "projekt" pro stavební povolení u katalogového šikmostřechu máš za několik desítek tisíc. Jenže u více stejných staveb se tahle částka hodně změní.
    "
    To proč je výstavba drahá má základ úplně někde jinde." Tady by mě zajímal tvůj pohled kde tedy?

Protože já ze svého pohledu vidím a umím ušetřit právě na tom projektu, kde většinou nikdo nějakou finanční a technologickou náročnost neřeší.

Druhá věc je design pohledových prvků, to znáš asi sám velmi dobře, protože to se pozná i v tom elektru.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: projekt je na celé téhle srandě to nejlevnější. I kdyby si ty projekty kopíroval 1 ku 1 tak stejně za půl roku u dalšího projektu narazíš na nové normy, nařízení, vyhlášky, totální demenci na úřadech, atd...

To proč je výstavba drahá má základ úplně někde jinde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To je právě to-nepřizpůsobila. A aby mě někdo nechytal za slovo a nebral to nějak ukřivděně. Chyba není na straně architektů a projektantů, ale prostě se to tak nějak vyvynulo. Například ta developerská masová výstavba by mohla jít radikálně cenově dolů, ale to by po takovém bydlení musela být poptávka. Musí se zaplatit ta obrovská práce co to stojí vymyslet a ukočírovat. To se dá zaplatit jedině u nějaké mnohokrát replikovatelné výstavbě. Ne u nějaké individuality. Tohle je zrovna specialita spíše těch totalitních postupů.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    SEJDA: no tak když požadavky klientů na zpracování projektů jsou nejlépe včera, tak je problém někde jinde.

CUKI: když není poptávka po kvalitě, ale po ceně, tak se holt nabídka přizpůsobila trhu...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Jako to asi ne, ale je to pěkný
    Lienz 1800W 60cm Elektrický Dekorativní Krb Světlešedá/Hnědá

RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: ... hlavně akumulační... aby se akumulovala v nočním proudu energie (teplo)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    SEJDA: heraklit je mi povědomej... na každej pád bych si představoval něco jako elektický kamna...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: ..tedy jinak řečeno máme málo šikovných projektantů.

Já bych řekl že je obecně málo projektantů a RD a bytová občanská výstavba tolik netáhne. A druhý problém málokterý projektant má hlubší představu o cenách a možnostech, než sám začne něco stavět.

SEJDA: Ale pak nechápu proč by to nemělo fungovat dnes. Dnes je jen potřeba si uvědomit kam se to akumuluje. Protože čím je to menší hmota (povrch) tím větší problém je to regulovat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    WARBABY8: urcite mas pravdu. S projektanty to bude spise o tom, ze nemaji cas.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: vzdyt pisu, ze akumulacky jsou z dob, kdy nejlepsi izolaci byval heraklit, nebo jak se to jmenovalo.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    SEJDA: jenže bytovou krizi nemáme kvůli tomu, že by se špatně projektovalo. A šikovný projektant většinou ušetří minimálně to, co jeho práce stojí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: "s prikonem asi 9kW. Ty byly v domu s energetickou tridou E-F. Dneska by to bylo s mesicni zalohovou (zprumerovanou platbou) asi 1000 Kc mesicne za 1 mistnost." :-)

Primárně máš izolovat teprve pak "nahrazovat" projektovat otopnou soustavu!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: pred 130 - 150 lety se stavelo vsechno bez projektu. :)
    Pred 60 lety to byly projekty "soused to ma taky tak nejak".
    A protoze resime bytovou krizi, vracime se taky tam nekam.

Ale nevim, co presne jsi tim myslel .. nahrazovani kamen na tuha paliva akumulackami s vetrakem?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: To je tak když někdo staví bez projektu. Normálně s nejdřív navrhne stavba tak aby toho topení potřebovala nejméně a pak se navrhuje otopná soustava. Pak zjistíš že u běžného RD je TČ naprostý ekonomický nesmysl. Pokud nestavíš palác a nebo hotel.

RUTHER: Pokud řešíš topení s akumulací je dobré myslet na hysterezi a tím i na regulaci. V tom je mnohem lepší akumulovat o velkých ploch (podlaha, stěny) než do malého topení.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RUTHER: pocitas s nabijenim jenom pocas nizkeho tarifu?
    Podle mne si to uz dneska nikdo nekupuje a vsichni kupujou tepelna cerpadla. Mozna i kvuli lepsimu tarifu.

Ja znam jenom 3 fazove, s tepelnou pojistkou na 500 °C, s prikonem asi 9kW. Ty byly v domu s energetickou tridou E-F. Dneska by to bylo s mesicni zalohovou (zprumerovanou platbou) asi 1000 Kc mesicne za 1 mistnost.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s elektrickými akumulačními kamny?
    Například:
    Quantum RF HHR Storage Heater
    Quantum RF HHR Storage Heater | Dimplex
    https://www.dimplex.co.uk/products/installed-heating/storage-heaters/quantum-rf-hhr-storage-heater#x-081407

CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Jo ale do té doby třeba u těch umíněných bojlerů bylo do té doby standardem uvádět reálné hodnoty. Tedy účinnost přeměny energie na teplou vodu a hlavně tepelné ztráty za 24h při normovaných hodnotách 60-20. Vše ostatní je kontraproduktivní a nesmyslné. Podobně jako pračka. Mě fakt nezajímá nějaká domnělá spotřeba za rok. Zajímá mě kolik je spotřeba za jedno praní a podle toho se mohu rozhodnout. Každý snad ví kolik těch praček potřebuje. Jo ale tyhle hodnoty (a na jaký program) postupně vymizívají z manuálů.
    Už jen to že je štítek spotřebičů se musel měnit, protože už bylo standardem A+++.
    Tk místo aby se poučili tak to jen znovu posunuly dozadu a za chvíli budeme tam kde jsme byli. Dobrý fór je že dosud jsou na trhu spotřebiče se starým i novým štítkem, takže se prakticky nedá vyhledávat podle účinnosti.

A nejhorší je, že se o to opírají i různé "odborné" studie alá [ZUZKAOU @ Věci Veřejné - Já budu říkat, co já chci, buďte rádi, že tady vůbec jsem!]

pak se dočteš třeba:
    "Za 30 let pravidel snížili některé skupiny výrobků (například pračky) svou spotřebu energie více než 3×."
    Mám a dosud provozuju pračku z té doby a má spotřeba na jedno praní je cca 1kWh a celková spotřeba je asi poloviční než u té nové. Al pokud si tohle přečte člověk který o tom přemýšlet nechce tak začne akorát vyhazovat staré spotřebiče za nové a akorát to celé zhorší a zvětšují konzum. Nejhorší je že takto ovlivnitelný jsou především starší lidé a lidé s horším IQ potenciálem, kteří mají o to častěji hluboko do kapsy.

Stala se mi jednou taková věc. Jel jsem si pro pračku z druhé ruky (ze zásady se novým výrobků snažím vyhýbat). Otevřela mi starší paní, že se jí potřebuje zbavit. Chvíli jsme se spolu bavili a z ní vypadlo, že se dočetla, že ta "stará" pračka je strašně nehospodárná a že potřebuje novou, protože peněz nemá nazbyt a je velice šetrná. Paní žila sama. Našel jsem tedy údaje o staré a nové pračce a našel nějaký bezvýznamný rozdíl. Jenže ten barevný štítek se tvářil, že za 5 let ušetří cenu nové pračky. Že to psali v časopise. Pak jsem se jí zeptal kolik že těch praček asi tak za rok vypere. A z ní vypadlo, že udělá pračku asi jednou za měsíc!

Takže jsem ji vysvětlil že třetího tisíciletí se (pračka) stejně nedožije a pomohl ji zrušit objednávku. Takže jsem sice odjel bez pračky, ale s dobrým pocitem...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: hele je to jako vždycky - mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky. Nechci PENB obhajovat, ale mít nějaký srovnávací štítek by špatné nebylo, ale to by to nesměl dělat stát, pak to dopadne jako vždycky...
    Při projektu můžeš řešit reálnou spotřebu vody, ale ta nemá u srovnávacího štítku co dělat, pro srovnání potřebuješ nějakou standardizovanou hodnotu.
    Nicméně mě pobavilo to, že každý zná svou spotřebu vody. Jako asi u důchodců to nějak funguje, ale u rodiny se to mění extrémně. Mladej třeba spotřebu vody meziročně změnil asi na desetinásobek :-D
    Nehledě na to, že při posledním stěhování jsme měli jedno dítě a teď mám tři. Odhadování spotřeby vody je jako časovat trh :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jinak ta účinnost 38% je údaj o primární energii. Ale jakou úlohu v tom má ten samotný bojler? Vždyť neví odkud tu energii beru?
    Já už tohle úplně míjím a nezajím se o to protože jsem několikrát připomínkoval s komunitou pasivních stavitelů tyhle nesmysly v době kdy s tím začínaly, ale když nebyli schopní tyhle věci vysvětlit, tak už jsem to vzdal. A tohle je ten nejmenší problém. To máš pak výpočet na účinnost rekuperace vystřelený od boku, nebo nutnost vyššího stupně radonové izolace u podlahovky. To jsou prostě děsivé úlety.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě na tom celým pobavilo, že ten PENB potřebuju pro převod hypotéky do jiné banky :) (nemluvě o tom že chtěj fotku kuchyně, technické místnosti atd, asi na ocenění, ale tvl :D pardon za OT)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam