• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NERASISMUIniciativa Ne rasismu!
    Iniciativa Ne rasismu! Za společnost bez předsudků. Naše iniciativa sdružuje antirasisticky, antifašisticky a antiautoritářsky smýšlející pracující a studenty středních a vysokých škol, kterým není lhostejná xenofobie v současné české společnosti a zejména pak aktivity neonacistických a rasistických organizací a hnutí. Iniciativu Ne Rasismu jsme na podzim roku 2009 zakládali bez návaznosti na politické strany či jiné organizace. Protože jsme nechtěli být jen další antirastickou nevládkou, rozhodli jsme se nespoléhat se na granty od státu či jiných struktur a organizací, ale pouze na zdroje vlastní. Nejsme „profesionální“ aktivisté a veškerou naši činnost připravujeme ve svém volném čase www.nerasismu.cz www.facebook.com/nerasismu
    rozbalit záhlaví
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    RAMO: Nikde nepíšu, že tě považuju za člena INR, že jsi pouze fanda a kamarád beru na vědomí. Buď máš problém s pochoponím psaného textu nebo jsi až chorobně vztahovačný a sebestředný nebo oboje (k čemuž se přikláním).
    Odpovídat už mi nemusíš. Já tě nepřesvědčím o tom, že ačkoliv rozeznám černocha na první pohled a většinou i poslech, nedela to ze mne rasistu. Ty mě nepřesvědčíš, že nejsi zabedněný radikál, který obvykle škodí jakékoliv straně, kterou se rozhodne fanaticky zastávat.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    RAMO: Anatomii studovat potřebuješ, protože ty rozdíly zjevně neznáš. Protože se mi fakt nechce věřit, že bys popíral, že poloha hrtanu ovlivňuje zabarvení hlasu.
    Pokud mě paměť neklame, mluvilo se především o tom, že třeba v anglofonních zemích lze rozeznat nejen černocha, ale i konkrétní národnosti – tam už se samozřejmě rozeznává především podle akcentu – rozhodně lze příslušnost mluvčího k rase nebo národu poznat spolehlivě, s příslovečnou výjimkou. A já jsem žila v zahraničí dost dlouho na to, abych si ověřila, že velmi často rozeznám rasu i u člověka, který žádný cizí přízvuk nemá. (A rozhodně se o to nesnažím, prostě to slyším, asi jako slyším, jestli mluvím s chlapem nebo se ženskou) Řekl jsi, že v anglofonním světě to už vůbec nepoznáš – to může skutečně znamenat jen nedostatečnou znalost angličtiny nebo nepříliš citlivý a zjevně netrénovaný sluch.

A v tom případě je tahle debata asi stejně konstruktivní, jako kdybys tvrdil, že nelze poznat po chuti ročník vína, protože ty to nepoznáš.
    RAMO
    RAMO --- ---
    SMALLRICCIO: Ne. Ad absurdum černoch vychovavany Markem Ebenem bude mluvit noblesnější češtinou než většina zde přítomných. I mezi příslušníky jednoho etnika jsou různé odchylky v barvě hlasu, takže tvrzení, že podle hlasu poznám příslušnost mluvčího k nějaké rase je troufalost odpovídající mírou stupidity třebas " podle stavu bankovního konta poznám beze vší pochybnosti Žida".
    RANDOM_NIGHT: Anatomii studovat nepotřebuju, všichni tušíme že černoch je černej a běloch bílej. V pár případech rasa možná rozeznatelnelná bude, diskuze je ale o snaze určit toto nade vší pochybnost.

Trvám na tom, že mluva je především ovlivněma výchovou a mateřským jazykem, každá řeč používá trochu jiné hlásky a jim se uzpůsobuje celá řečová soustava. Kdybych od mala mluvil japonsky, tak protože se moje hlasivky vyvinou trochu jinak pokud je budu namáhat odlišným způsobem, budu tu řeč ovládat na stejné úrovni jako teď češtinu .

KACHNIK: já NEJSEM z INR, psal jsem to hned v první reakci na tebe, je vidět jak pozorně čteš. Největším zklamáním je čecháčkovský plebs házející klacky pod nohy lidem co se snaží aby tady v království vyprodanejch koncertů dana landy žilo o něco lépe, bude to ovšem téžká cesta, protože češi se chovají jak prasata i sami k sobě, natož pak k menšinám.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    RAMO: Vzhledem k odlišnostem v laryngální oblasti například lze velmi často poznat po hlase černocha, a to i při absenci jakéhokoliv cizího přízvuku v daném jazyce. Samozřejmě to nelze rozeznat vždy, ale možné to je. Doporučila bych tedy pro případnou nálepku "nácek" najít relevantní důvod, naučit se anatomii a vyčistit si uši.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNIK: No na tom právě podle mě hasne každý sebekrásnější politický systém, jak vybrat lidi, kteří budou rozhodovat o ostatích, nebo jim bude dána nějaká moc. I když má systém dobře zformulovaná dobrá pravidla, vždycky hasne na tom že do těchto funkcí se dostanou grázlové, prospěcháři, fanatici, blbci apod. Přece všichni tak nějak podvědomě víme, co je správně a co je špatně. At si každý vyjadřuje jakékoliv názory, ale jen těm, které ty jeho názory zajímají. A hlavně at neuskutečňuje svoje názory a neomezuje něčí svobodu. Jako ted na jednu stranu chápu, proč tě tak nadzvedla slova rasizmus a xenofobie, protože stejně jako jsou fanatici na straně rasistů, jsou fanatici i na straně ochránců menšin.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SMALLRICCIO:
    PASTEL: Taková diskuze je krásný příklad složitosti celé problematiky. Když už se zachází k zakázat nebo nezakázat vyjádření nějakého názoru, jsem sama upřímně zmatená. Obhájit lze oboje. Po úvaze se spíš přikláním k nezakázat. Obrušovat hrany, tak aby nebylo proč vyslovovat extrémní názory. Zákaz vyjádření jakéhokoliv názoru mi přijde nebezpečnější než názor sám. Když si představím jaký zabedněnec by mohl posuzovat co už je extremistický názor a co ne a co dovede lidská zášť naskáče mi husina..
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    RAMO: Pokud INR sdílí tento názor, pak je tato iniciativa ještě větším zklamáním než jsem čekala :(.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNIK: jak to řešit? No určitě né žádný tabulky a kontroly. Já myslim že oni si to ty ženy časem vyjednají samy některé firmy už zjištují, že ženský element ve vedení může přinést prospěch celé firmě, což jim ale opět musí dokázat samy ty ženský. No j to běh na dlouhou trať, ale považuju za prospěšné když se o tom mluví že tu tenhle problém je. Taky ženy, které už se dostaly na nějakou hodně silnou pozici o to mluví a ze své pozice mění, co mohou.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PASTEL: Pěkně vyjádřeno, souhlas bez výhrad.

PASTEL: To je mrzuté. Pravdaže se do takových situací těžko vžívám. Člověk vždy soudí podle sebe... Spíš než nechuť zahodit vynaložené úsilí pro někoho si dovedu v dnešní době představit jiné biče (hypotéka, rodina, zvyk na vysoký příjem). Určitě jsem opomněla pravděpodobný zmrdský systém velkých firem (nebo možná jen jednotlivých šéfů), který tě vmanipuje do strachu byť jen si stěžovat a zároveň tě krásně motivuje k skvělým výkonům. Na příliš zodpovědné osoby bez dostatku flegmatismu účinná zbraň. To vysvětluje i to, že tento problém není vidět, osoby kterých se to týká se bojí a rezignují? Jenže jak to řešit, dokud někdo z dotyčných (ideálně více osob) opravdu nevystoupí a opravdu se neohradí?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SMALLRICCIO: já myslím že totalitní a autoritářské tendence jdou přímo proti svobodě, proto je svobodná společnost potírá, chrání sama sebe, imho
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SMALLRICCIO: to už mi přijde jako demagogie, myslím že zpřísňování zákonů proti extremismu, nezahrnuje potírání hajlování při masturbaci
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SMALLRICCIO: tak tohle já nemůžu posoudit s parkováním mám jediný problém a to když nemůžu najít místo. Pokud má mc donald parkoviště pro ženy osobně to považuju za diskriminaci, možná spíš za špatnej vtip a nikdy tam nepojedu, když tzo uvidim jinde parkovat tam rozhodně nebudu
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNIK: {Třeba jí uspokojuje ta práce, ono dostat se na nějakou vedoucí pozici, za tím často stojí roky usilovné práce, kterou děláš ráda. Já osobně, momentálně žádný takový problém nemám, ale nikdybych nešla proti svýmu zaměstnavateli, já chci pracoat né se soudit (což je v téhle zemi ztráta času na roky). Máš pravdu že plat je věcí dvoustranné dohody a každý má co si dojedná, ale ženská je bpořád nahlížena jako ta, která té práci "tolik nedá" ( i když to v konkrétním případě vůbec není pravda) a má proto horší vyjednávací pozici. V mnoha firmách už je postoj osvícenější ve většině ale stále vládne středověk
    RAMO
    RAMO --- ---
    tvreni ze podle hlasu pozna barvu kuze je imho k nalepce nacek dostacujici. ale jsme v cechach, takze nebojte brzo se budou verejne rozdavat, budou zadarmo a dostatek pro vsechny zajemce kteri slozi bobrika xenofoba
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SMALLRICCIO: myslíš ty co jsou dvakrát tak velké, to nejsou parkovací místa pro ženy, ale pro rodiny a jsou tak velká proto, aby se ze zaparkovaného vozu dobře vyndaval kočárek ;-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNIK: zkusím uvést příklad, snad to nebude úpná demagogie: oceňuju člověka X pro jeho vzdělanost a rozvážnost, ale zas na druhou stranu sranda s nim moc neni,
    oceňuju člověka Y pro jeho veselou komunikativní povahu, ale zas na druhou stranu o otázkách života vesmíru a tak vůbec si s nim moc nepokecám
    činím mezi nimi rozdíly, hodnotím je - jistě
    odsuzuju některého z nich, říkám že je jeden z nich lepší nebo horší- ne!
    RAMO
    RAMO --- ---
    kachna: jestli poznas cernocha po telefonu tak ti gratuluju, ja teda ne. a v anglofonnich zemich uz tuplem.. a ty mas jakou barvu kuze? netroufam si odhadovat, ale dusi mas hnedou jak posrany spodky:)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    RAMO: Minimálně v Anglicky mluvících zemích poznáš černocha, Inda i bělocha i po telefonu. V rodě mám Čechy, Němce, Židy.
    Asi tě dost dobře nechápu. Spím klidně, etnická a rasová rozmanitost světa mě nijak nesere.
    Opravdu si myslíš, že neexistuje nic mezi INR a nacismem? Není řídit se dle úsloví kdo nekváká s námi, kváká proti nám, trochu přízemní?
    Co se týče plotu (abych teda mluvila tvojí řečí), tak jen tvrdím, že se mi moc nelíbí celá jeho barva. Neházím na něj hovna a ani nemám nic proti obyvatelů domu.

PASTEL: "snahu o přijímání lidí a kultur v jejich rozdílnosti, snahu o jejich poznávání, a třeba se i něčemu přiučení." Souhlas. Jenže už samotným poznáváním a přiučením přeci hodnotíš na základě barvi pleti, etnické příslušnosti. Přijde mi to trochu protichůdné.
    Zmatenost? Možná. Nebo spíš neschopnost se jasně vyjádřit...
    MASOO
    MASOO --- ---
    KACHNIK: tak bych to taky chtela videt
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PASTEL: V klidu přiznám, že ve vedoucích pozicích jsem se nikdy nepohybovala. V médiích také nevystupuje co chvíli banda nasraných manažerek, takže zbývá jen vlastní a zprostředkovaná zkušenost k vytvoření názoru. Tvoje zkušenost je dozajista mrzutá a neber to jako její vyvracení, když se zeptám. Proč inteligentí, hrdá a průbojná (tak si představuju ženu na vedoucí pozici), dělá za prachy, které ji neuspokojují? Plat je daný smluvně, zákoník práce máme.

PASTEL
    PASTEL --- ---
    Už jsem byla párkrát přítomna debatě schopnosti žen x schopnosti mužů, a po dlouhém výčtu toho, jákými schopnostmi a talenty se vyznačuje archetypální muž, byl monolog zakončen slovy: "no ženský jsou taky určitě v něčem dobrý, jenom ted fakt nevim v čem". Z toho usuzuju, že je tady tahle představa hluboce zakořeněná, a to mi přijde dost diskriminační
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNIK: a kolik lidí, ti takhle ukazuje svoje výplatní pásky. Já jsem se s tím setkala,takže z říše pohádek mi připadají spíš tvoje tvrzení. Zejména u kvalifikovaných a vedoucích pozic jdou ty rozdíly k desetitisícům. A to jako všechno, co nezažíváš ty nebo tvoji známí, považuješ za výmysl z říše pohádek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam