• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAARISTAANMěstské zahradničení .:. Urban Garden
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Ahoj, prosím o radu - chystám se poprvé v životě zasadit rajčata už od semínek. Kdy je vhodné začít s naklíčením semínek? A kdy se zhruba přesouvají sazeničky ven? Půjdou na pražský balkon, který je orientován na jih/jihozápad.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Plodná města - dokument o amerických městkých zahradách
    Země na talíři – Film Plodná města » Jíme Jinak
    http://www.jimejinak.cz/festival/zeme-na-taliri-film-plodna-mesta/
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    velmi teoreticky uvažuji o zahradě ve vnitrobloku, problém je se světlem, není to právě ideální prostor pro zahraničení. poradíte nějakou zeleninu, která by zvládla i méně slunce?
    pěstuje tu někdo ve sklepě žampiony či jiné houby? pro případnou konzultaci
    NATAALKA
    NATAALKA --- ---
    neznáte někoho, kdo by má pronajatej pozemek / chatičku v zahrádkářský kolonii na Ořechovce nebp v Troji v Praze? Můj sen si tam letos pronajmout a zahradničit. Ale potřebovala bych nejlépe od "místních" zjistit, jestli je něco volného..
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    KAERI: Muškát? Ten mi zatím přežil všechno :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    ADAMIRA: Co taky s tím, kdyby to nekvetlo :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KAERI: No naštěstí jo, jinak by ho moc lidí nepěstovalo ;)
    KAERI
    KAERI --- ---
    LALO: Konopí kvete? :)
    LALO
    LALO --- ---
    KAERI: konopí :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    KAERI: Měsíček lékařský?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Prosím, nemáte někdo tip na kytku, ideálně jednoletku, hezkou, kvetoucí, které by se dařilo na proskleném balkoně orientovaném na východ a částečně na jih? Co nejblbuvzdornější. Díky.
    ERWIN_GOJ
    ERWIN_GOJ --- ---
    Zdarec, v říjnu chystáme v Banské Štiavnici (střední Slovensko) akci k mapování a určování starých odrůd jabloní, dost prostoru se tam bude věnovat i cidru. Sháníme ještě jednoho českého a jednoho slovenského účastníka. Díky za šíření
    FB

    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KAERI: Jestli je máš v dostatečně velkých květináčích, aby moc nepromrzly, tak je jen dej ke zdi domu. Docela vydrží, bežně rostou i v kamenných zídkách. Dovnitř určitě ne, pokud nemáš zimní zahradu. Ušmiknout jen suché stvoly s květy. Přízemní část rostliny přezimuje.
    KAERI
    KAERI --- ---
    AKHIBARA: Ok, díky :) A ještě - jak je zazimovat? Vzít dovnitř/nechat na balkoně? Ušmiknout/neušmiknout nadzemní část?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    KAERI: dvouletka, čekej:)
    KAERI
    KAERI --- ---
    Prosímvás, hvozdík karafiát (dianthus caryophilus) je jednoletka nebo dvouletka? Mám na balkoně a zatím nekvetou. Mám něco udělat, aby kvetly, krom čekání? Díky.
    ERUVEO
    ERUVEO --- ---
    HELLENKA: asi třásněnka..zkus biocont nebo vyhodit;)
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    mam nakyho parazita na bazalce - takovy maly cerny cosi a nici to listy, nevite prosim nekdo, co to je, a co by se s tim dalo delat ? obavam se, ze ji budu muset vyhodit :/
    mam ji za oknem v interieru, tak ani moc nechapu, kde se to na ni vzalo, jestli treba z hliny...?

    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    IN_DIE: aleopatie akatu se (mezi poucenymi laiky zejmena) znacne precenuje a panuje o ni "rada mytu a polopravd" vychazejicich z faktu, ze akat opravdu meni slozeni bylinnyho patra vazanim dusiku a vytlacujepro radu svych stanivist typickou nitriofobni vegetaci (kam bych ale rajce neradil:), ostatne tvuj link:

    V sekundárním areálu akát invaduje jak přirozenou a polopřirozenou vegetaci na světlých stanovištích, tak disturbované plochy v městském prostředí, skládky a výsypky. Všude, kam pronikne, vytváří porosty značně odlišné od přirozených společenstev.
    Velkou stálostí se vyznačuje druhově bohatá skupina mezofilních nitrofilních druhů
    , které dorůstají do výšky až 1,5 m (např. Alliaria petiolata, Anthriscus sylvestris, Ballota nigra, Chaerophyllum temulum, Chelidonium majus, Galium aparine, Geum urbanum, Impatiens parviflora a Urtica dioica). Bylinné patro má buď jednu výraznou dominantu (Obr. 10), nebo se jednotlivé ruderální druhy mozaikovitě střídají (Obr. 11). Ve zbytcích se vyskytují i druhy původních společenstev, které mohou místy převládat (Obr. 12). Akátiny se vyznačují dvěma výraznými fenologickými aspekty. Časně jarní aspekt tvoří zejména geofyty a efemérní terofyty (např. Ficaria verna, Gagea spp., Holosteum umbellatum, Microthlaspi perfoliatum, Stellaria media, Valerianella locusta a Veronica sublobata). Nejvýrazněji je vyvinut na teplých, skalnatých stráních (Obr. 12), kde ho tvoří např. Allium spp., Alyssum montanum, Aurinia saxatilis, Gagea spp., Holosteum umbellatum, Microthlaspi perfoliatum, Ornithogalum kochii, Pulsatilla pratensis subsp. bohemica, Sedum spp. a Viola arvensis. Pozdní jarní aspekt utvářejí statné širokolisté hemikryptofyty (Anthriscus sylvestris, Arctium minus, Chaerophyllum temulum, Chelidonium majus – Obr. 10 aj.), nízké vytrvalé byliny a trávy (např. Avenella flexuosa, Ballota nigra, Geum urbanum, Lamium maculatum a Poa nemoralis – Obr. 13) nebo jednoleté druhy (např. Impatiens parviflora a Galeopsis tetrahit), z nichž některé se chovají jako liány (např. Fallopia convolvulus, F. dumetorum a Galium aparine). Druhá polovina vegetačního období je již bez nápadných dominant a bylinné patro je ochuzeno o většinu jednoletých druhů i geofytů. Velká část rostlin je v té době již suchá (Obr. 14). Mechové patro je vyvinuto hlavně na kamenech a skalních výchozech.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Diky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam