• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    Pravidla jsou zatím jednoduchá: No Caps, No Spam, No Flame.

Máme je rádi. Někteří je sbíráme, nebo jen občas neodoláme a nějaké si koupíme. Pak si je fotíme, ukazujeme si je, klábosíme o nich, pečujeme o ně, kupujeme jim inkousty, mícháme jim inkousty, pak je od nich zase čistíme, čistíme si prsty od inkoustu, pusu od inkoustu, čistíme si uši a nosy od inkoustu. Rozebíráme je, pak je zase skládáme, chodíme s nima spát, probouzíme se s nima, ale hlavně ... hlavně s nima píšeme.

"Propisky jsou na vyplňování formulářů" -- Graham Greene

rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    JJOXER: to je zajimavy. ja teda Herbin inkousty nikdy neměl, ale žadnej z inkoustu mě na LT nedělal potíže.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Tak je to záhada, na Leuchtturmu to dělá silný feathering, na Rhodii je to v pohodě a na no-brand papíru je to téměř v pohodě, rozhodně lepší než Leuchtturm.
    Jiným lidme to evidentně píše dobře i na tom Leuchtturmu a to i s B hroty.
    Ink of the Week: Jacques Herbin Gris de houle | Fountain Pen Love
    https://fountainpenlove.com/fountain-pen-ink/ink-of-the-week-jacques-herbin-gris-de-houle/?srsltid=AfmBOoq-hulSmNzq4ZbE8Y67c5B1K5BPQJn1sRTpGl20S0_8kokEvKn8
    Ink Review #583: Jacques Herbin Gris de Houle — Mountain of Ink
    https://mountainofink.com/blog/j-herbin-gris-de-houle
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    NEVILL: Tak jsem to dal do Lamy Safari (F) a je to na tom Leuchtturmu ještě horší než byl ten parker... Na tvrdé, savé desce to píše jakž takž, ale na 90mg papíře se to děsně rozpíjí... Nemám sílu to řešit a jdu psát Pelikan brilliant brown :D
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JJOXER: U Parkera IM mi tohle dělal inkoust Diamine, nějak to z toho pera moc teklo a nakonec ten inkoust prostě musel ven.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    NEVILL: Díky, to mě nenapadlo, vyzkouším.

Tady píšou s TWSBI ECO na všechno možné a mají tam i tenké linky...

Ink Review #583: Jacques Herbin Gris de Houle — Mountain of Ink
    https://mountainofink.com/blog/j-herbin-gris-de-houle

Zkusím dopsat konvertor a potom vymýt a naplnit. Když to bude pořád zlobit tak holt budu muset zkusit jiné pero.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JJOXER: Není ten inkoust moc tekutý zrovna na tohle pero?
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    JJOXER: Panika opadá a čím víc píšu, tím se problém zlepšuje.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Ahem, tak jsem naplnil téměř prázný konvertor iroshizuku -> jacques herbin s představou, že mi má modrá hezky postupně přejde v šedivou...

Reálně je teď z mého F hrotu BB a můj leuchtturm to nedává a mám silný feathering, nějaké nápady co s tím?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    HUGH_BOYLAN: no jo, obojetná písmenka...to je moje, za to mi taky nadávali... :-))

Ale psaní plnícím perem na mě přece má trochu dobrý vliv, protože jak píšu trochu pomaleji, tak je ten rukopis o fous lepší a ne tak zprasený jako propiskou. Já myslím, že se Jjoxer určitě taky zlepší... :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    JJOXER + NEVILL: Psal jsem, že nic ve zlém, ale "r", "k", "p", "n", "m", "y" mi prostě dopočítává mozek, místo abych to viděl na první dobrou. Tiskací je samo lepší.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    HUGH_BOYLAN: Já myslím že to není tak zlý, řekl bych že moje písmo je horší (na základce i na střední mi několik učitelek říkalo, že prý píšu jako prase) a to tam ještě občas sem tam švihnu pár těsnopisných zkratek když buď nestíhám nebo se prostě nudím. Ale mně je tak na 95% naprosto ukradené jestli to po mně někdo přečte nebo ne, zvlášť když jsou to poznámky co si píšu pro sebe. Kdybych to měl psát tak, aby to po mně někdo přečetl, tak to raději napíšu hůlkovým...
    KURE
    KURE --- ---
    LEON_KOWALSKI: ja moc nechapu oblibu moleskine.
    ten papir je prostě blbej což u knížky za premiovou cenu je prostě neakceptovatelny.

Já mam oblibene Midori (neplest s tim traveler) dělaji velice minimalni notesy a k nim obal z takovyho falešnýho papiru kterej je nezničitelnej (nebo z tenoučky kozí kůže, pro fajnšmekry).
    Midori MD Notebook A5
    https://cultpens.com/products/midori-md-notebook-a5

Jako celek to je velice kompaktni a lehke a papir i vazba je super. Ale nema to všechny ty vychytavky jako třeba LT
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    HUGH_BOYLAN: Tak tohle jsem slyšel naposledy ve druhé třídě :D
    Jako já to přečtu v pohodě. Ale rozumím, kurz kaligrafie samozřejmě v dlouhodobém plánu je, ale je tam taky surfování, hra na saxofon, konverzační japonština a hrnčířský kruh... Tak je otázka, kdy se na to dostane.
    V práci píšu tiskacím a to (doufám) jde číst lépe.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    JJOXER: Pardon, nic ve zlém, ale trhá mi oči to písmo. Nechceš na tom trochu zapracovat, aby to bylo alespoň trochu čitelné? Nebo jsi doktor?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KLON: Ty používám taky, já si je teda vždycky trochu sestřihnu a cvaknu děrovačkou na zápisníky Filofax.
    KLON
    KLON --- ---
    LEON_KOWALSKI: na deníky se mi osvědčily školní sešity oxford 560 za cca 40, mají tak akorát savý papír na pero. Používám je do DIY Midori. Ostatní papíry mají tendenci se propíjet.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JJOXER: ad Deníky

- Moleskine na plnící pero 100% velké NE. Leda s použitím EF hrotu a inkoustů jako Rohrer & Klingner SketchINK, nebo Diamine Forever Ink (jakmile je hrot větší než EF, tak nepomůže nic), ale i tak je to risk. Já mám Moleskine diář na 2025 kapesní a tam mi to v kombinaci TWSBI Eco EF a Rohrer & Klingner SketchINK funguje, ale příští rok si zase koupím Leuchtturm1917 diář, protože tam to nemusím řešit.

- Rhodia, Leuchtturm, Tomoe river (plus Clairefontaine a Midori) - ještě jsem se nesetkal s perem a inkoustem, které by s tím mělo problém (pera - Waterman, Lamy, Jinhao, TWSBI, Pelikan, Kaweco, Sailor, Traveler's) (inkousty Diamine, Rohrer & Klingner, Waterman, Graf von Faber-Castell, Lamy, Sailor, Traveler's, J. Herbin) to jsou vyloženě papíry pro plnící pera. Tomoe River jednotlivé papíry jsou naprosto geniální, tenounký papír a žádný bleeding ani ghosting, to je skoro zázrak :-)
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Tak jsem si dnes trošku hrál na https://www.gouletpens.com/?srsltid=AfmBOorkfcHKEPSjspapuHw16xqCzTIayuTrQIhbg3RhLrrexaSksY0k

Několik postřehů

Hroty:
    - Preferuju M a širší hroty
    - Nemám rád, když hrot škrábe, ale zatím mám strach s tím cokoli udělat
    - Chci zkusit stub a flex

Pera:
    - Lamy safari je fakt super pero, umím si představit že by to bylo moje jediné pero
    - Waterman a Parker se pravděpodobně dělají ve stejné torávně (některé komponenty lze zaměnit)
    - Parker Urban má nějakou častou výrobní vadu, proto je v obchodech ve velkých slevách (mě přestal dovírat vršek, naštěstí to Bibelot vyměnil)
    - Kaweco má hezký design, ale pero je malé a lehké, což je pro mě mínus
    - Před půl rokem bych o TWSBI ani nezavadil, teď po něm už pokukuju, piston filler za tuhle cenu je super

Inkousty:
    - Preferuju "tekutější" inkousty
    - Koh-i-noor je super inkoust za zlomek (20%?) ceny oproti FWP nebo Pilot Iro a přitom podobná kvalita, nechápu...
    - Doplňování inkoustu a servis pera je velmi příjemný rituál

Deníky:
    - Moleskine, Van Gogh, píšou papír 100g/m2, diář za osm stovek a papír je na zblití, velké zklamání
    - Diář za 80 korun z Luxoru (Prescou Group) - spokojenost
    - Dám šanci - Rhodia, Leuchtturm, Tomoe river

JJOXER
    JJOXER --- ---
    První zkušenost s Iroshizuku a musím říct, že je to velký rozdíl. Zatím neumím říct, jestli k lepšímu.

TANAIS
    TANAIS --- ---
    NEVILL: Mně už tenhle shop taky vyskočil... a kupovala jsem si tam zatím jen jeden inkoust. Já si TWSBI kupovala před 4 lety v nějakým americkým shopu. Šéf obchodu byl frajer a na papír uvedl cenu, abych neplatila clo.. asi si udělám radost ještě s nějakým dalším. Mi přijde. Už dlouho jsem si žádný pero nekoupila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam