• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    KURE: Rozdíl v hrotech. Já mám rad tenkou linku a TWSBI Eco EF, ji ma viditelně tenčí než Lamy EF (Safari, AL). I než Pelikan a Kaweco. Sailor co mám a Traveler’s jsou japonské F, ale ti to mají jinak a jejich F, je tenčí než Lamy, Kaweco, Pelikan EF.

Teď si budu kupovat Pilot Custom Heritage 92, taky F. Protože Japonsko.
    KURE
    KURE --- ---
    CURZE: Jj je to přesně tak:)
    Jinak jak tu tak chvalite Twisby, tak ja nesnáším pera co nejdou dobře postnout. Takže Twisby eco mám, ale nikdy se nestalo mym oblíbeným.
    Imho adept na nejlepší pero všech dob je Lamy 2000. :)
    CURZE
    CURZE --- ---
    Skoro lituju toho, ze v praci zase az tak nepisu rukou, spoustu zaznamu se preklopilo do elektronicky podoby a journaling me moc nebere...
    CURZE
    CURZE --- ---
    KURE: Do papiru sem jeste nezabredl, zatim. Ale jak jsem psal je to jako noze a hodinky, daj se koupit normalni quartzky nebo levnej nuz, ucel to splni stejnej, ale clovek z toho nema tu radost a ta radost je obcas docela draha... :-)
    KURE
    KURE --- ---
    CURZE: Inkoust a papir :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Ad eiffelovka - ne, to jsem nekreslil já :-) to jsou J. Herbin sešity, na Yuppi mají celou kolekci

LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JJOXER: Ten Pelikam mám už strašně dlouho, je to M100, nebo 120, nebo 200, nebo 210, něco z toho :-)

Hobonichi je fenomenální, má tenký papír Tomoe River S 52g/m^2 je přímo dělaný pro plnící pera. Tomoe River obecně je super papír, je tak tenký, že si člověk říká, že když na to něco napíše, tak to musí být vidět skrze tři stránky, ale vůbec. Naprosto nic neprosvítá. A Když ho otevřeš, a chceš psát - zůstane otevřený :-)
    A taky to má výborné rozložení diáře, přešel jsem na něj z Leuchtturm1917, ten je sice taky dobrý, ale má silnější papír.

Ad vysychání - já jednak píšu pořád a pak taky TWSBI mají výborné těsnění. I když tam je inkoust jako Pilot Tsuwairo, nebo Rohrer & Klingner Sketch Ink, tak to zvládnou.

Ty Pilot inkousty jsou řada TSUWAIRO, ta řada používá pigmentový inkoust na bázi nanometrických částic, Na rozdíl od klasických barvivových inkoustů (dye-based, jako je např. řada Pilot Iroshizuku) neobsahuje rozpustná barviva, ale jemně mleté pigmentové mikročástice rozptýlené v kapalině. Po úplném zaschnutí je stopa plně vodostálá a nerozpíjí se při kontaktu s vodou ani při použití zvýrazňovačů. Inkoust nebledne vlivem denního světla a UV záření, je proto určený pro archivní účely a podepisování dokumentů. Nebo na akvarel, protože voda mu nic neudělá :-)
    Tyhle inkousty (black a blue black) mám v TWSBI Diamond mini, další dokumentační voděodolné Graf von Faber-Castell Carbon Black (ten je v černém TWSBI ECO) a Midnight Blue (ten je v TWSBI ECO Indigo Blue ). J. Herbin inkousty "Tour Eiffel" (TWSBI ECO Rootbeer with Bronze ) a "Éclat De Saphir" (TWSBI ECO clear). A v Pelikanu mám Pelikan Edelstein Topaz inkoust.
    CURZE
    CURZE --- ---
    LEON_KOWALSKI: Jj inkoust je snad jeste horsi jak ty pera samotny, Kaweco byla jasna volba vzhledem k materialu pro kterej mam slabost, i pres "vonavy" prsty pak, druhak protoze odolnost a velikost, takze v kapse nebo kdekoli hozeny se o nej nemusim bat a konvertor k tomu maj taky i kdyz malickej. Ale nejakej "full size" na doma by se hodil...
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    LEON_KOWALSKI: Krásná práce, po těch Kaweco s piston fillerem se už nějakou dobu koukám.

O Hobonichi slyším poprvé, jak jsi s ním spokojený?

Dále koukám, že máš všechna pera natankovaná, od toho jsem musel upustit, protože mi to doma vysychalo... ale to bude asi tím, že mám v zásadě na všem clip on vršky, které mají breather hole.

Ten Pelikan, je to určitě M120? Ten vypadá takto - https://www.gentlemanstationer.com/blog/2018/12/11/pen-review-pelikan-m120
    Tady katalog všech Pelikánů: https://www.pelikan-collectibles.com/en/Pelikan/index.html
    Pokud je Pelikan to pero úplně vpravo dole, tak bych to spíš viděl na nějaký novější model.

Ad inkousty, zdá se mi to, nebo tam vidím i Jacques Herbin?
    U pilotu jsem nevěděl, že mají í řadu s čtvercovými lahvičkami, znám jen Iroshizuku... musím prohlédnout.

No a to nejdůležitější, ta Eiffelovka a ta kavárna to je tvá práce? wow...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CURZE: jj, to co je na fotce jsou jen ty, co používám. Přešel jsem (už dávno) na výhradně pístová pera a
    všechny na bombičky, Sailor, Kaweco, Waterman, Lamy, Jinhao a další, mám v šuplíku :-)
    Jediné bombičkové co používám, je malé Traveler's (tam mám i propisku). To je totiž malé a velmi odolné něco jako moje Kaweco Brass Liliput.
    CURZE
    CURZE --- ---
    Vedel jsem ze tohle bude hodne hluboka kralici nora a to me roky stacil letitej Centropen a pak nejaky reklamni Ungaro, nedavno sem si koupil mosazny Kaweco sport a uz koukam co by kde by, stejny zlo jako noze, hodinky apod.... :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Moje aktuální psací sestava. 🙂
    Pera jsou: Pera jsou z řad TWSBI Eco a TWSBI Diamond Mini a Pelikam M120
    Inkousty jsou voděodolné document proof Graf von Faber-Castell a Pilot Tsuwairo a do Pelikanu - Pelikan Edelstein Topaz

JJOXER
    JJOXER --- ---
    Nějaká doporučení, kde se dají sehnat vintage pera?
    KURE
    KURE --- ---
    JJOXER: to je zajimavy. ja teda Herbin inkousty nikdy neměl, ale žadnej z inkoustu mě na LT nedělal potíže.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Tak je to záhada, na Leuchtturmu to dělá silný feathering, na Rhodii je to v pohodě a na no-brand papíru je to téměř v pohodě, rozhodně lepší než Leuchtturm.
    Jiným lidme to evidentně píše dobře i na tom Leuchtturmu a to i s B hroty.
    Ink of the Week: Jacques Herbin Gris de houle | Fountain Pen Love
    https://fountainpenlove.com/fountain-pen-ink/ink-of-the-week-jacques-herbin-gris-de-houle/?srsltid=AfmBOoq-hulSmNzq4ZbE8Y67c5B1K5BPQJn1sRTpGl20S0_8kokEvKn8
    Ink Review #583: Jacques Herbin Gris de Houle — Mountain of Ink
    https://mountainofink.com/blog/j-herbin-gris-de-houle
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    NEVILL: Tak jsem to dal do Lamy Safari (F) a je to na tom Leuchtturmu ještě horší než byl ten parker... Na tvrdé, savé desce to píše jakž takž, ale na 90mg papíře se to děsně rozpíjí... Nemám sílu to řešit a jdu psát Pelikan brilliant brown :D
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JJOXER: U Parkera IM mi tohle dělal inkoust Diamine, nějak to z toho pera moc teklo a nakonec ten inkoust prostě musel ven.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    NEVILL: Díky, to mě nenapadlo, vyzkouším.

Tady píšou s TWSBI ECO na všechno možné a mají tam i tenké linky...

Ink Review #583: Jacques Herbin Gris de Houle — Mountain of Ink
    https://mountainofink.com/blog/j-herbin-gris-de-houle

Zkusím dopsat konvertor a potom vymýt a naplnit. Když to bude pořád zlobit tak holt budu muset zkusit jiné pero.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JJOXER: Není ten inkoust moc tekutý zrovna na tohle pero?
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    JJOXER: Panika opadá a čím víc píšu, tím se problém zlepšuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam