• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    Pravidla jsou zatím jednoduchá: No Caps, No Spam, No Flame.

Máme je rádi. Někteří je sbíráme, nebo jen občas neodoláme a nějaké si koupíme. Pak si je fotíme, ukazujeme si je, klábosíme o nich, pečujeme o ně, kupujeme jim inkousty, mícháme jim inkousty, pak je od nich zase čistíme, čistíme si prsty od inkoustu, pusu od inkoustu, čistíme si uši a nosy od inkoustu. Rozebíráme je, pak je zase skládáme, chodíme s nima spát, probouzíme se s nima, ale hlavně ... hlavně s nima píšeme.

"Propisky jsou na vyplňování formulářů" -- Graham Greene

rozbalit záhlaví
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    VEEHELL: No, jako na moje hlavní použití mi přijde taky až moc pěkná, spíš než že bych s ní kreslil to spíš používám na mazání čepů na dýmkách, ono když se to takhle tuhou počmáře, tak se to tím promaže a pak to nedře a nevrže při otáčení...takový starý trik... :-)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    NEVILL: tak tu presne ma tatik, v mosaznem provedeni. A je fakt tezka, na me az moc, proto mam tu kohinorku :D. Ja teda nemel moc per k ozkouseni, tak nemuzu porovnavat, ale jsem s tim AL Sportem nadmiru spokojenej.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    VEEHELL: Takovouhle tužku mám od Kaweco, myslím že se to jmenuje Sketch up nebo tak nějak. Taková tlustá a těžká verzatilka s hodně silnou tuhou. Jinak Kaweco AL Sport mám taky, přesně tohle provedení, aktuálně moje nejčastěji používané pero... :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    Mám tu nějaké vzorky inkoustů, které nevyužiju. Měl by někdo zájem? Za odvoz asi.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Jedna tuzka od Kohinora, plastova propiska KawecoSport (po obdrzeni, jsem byl vyslovene zklaman tim materialem a zpracovanim, ale uz jsem si zvyknul - je hrozne lehoucka a dost jsem ji ohmatal, chyta patinu) a konecne to plnici KawecoALSport (po ztrate puvodniho "Sport", jsem si koupil v Hamburku nove ale uz to "AL" navic s lehce tlustejsim hrotem a s velkou varkou inkoustu [cernej, cervenej, sedivej, ruzne modre] , kupuju to i pro tatika co ma od nich taky par kousku ; nejradsi mam "svetla namorni modr" ...)

Mam je vsechny po ruce vedle klavesnice a v podstate jsou v dennim pouziti vsechny tri podle toho co a kam si chci zapsat ci nacrtnout.

LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MARK TWAIN, GRAHAM GREENE AND JAWAHARLAL NEHRUON FOUNTAIN PENS: Bibek Debroy
    https://www.inkedhappiness.com/...-graham-greene-and-jawaharlal-nehru-on-fountain-pens-bibek-debroy/
    KURE
    KURE --- ---
    to je relevantní stejně jen v praze :) u nás v papirnictvi stejně nemaj nic co by mě těšilo...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Vláda podléhá tlaku rodičů, zvažuje otevření obchodů s psacími potřebami - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...podleha-tlaku-rodicu-zvazuje-otevreni-obchodu-s-psacimi-potrebami-40347732

a hele, otevřou nám obchody s psacími potřebami... :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NEVILL: Midori je ve složeném stavu o něco větší než liliput .... taky ho mám :-)
    Zhruba o 20 mm, teď jsem to schválně změřil.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEON_KOWALSKI: To Midori se mi docela líbí v celomosazném provedení, ale tak už v téhle velikosti mám Kaweco Liliput. To jenom přesvědčuju sám sebe že další plnící pero nepotřebuju... :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    tak jsem zase rozšířil řady :-)

TWSBI ECO black EF

a zhruba před čtrnácti dny plnicí pero a propisku z řady "Midori Traveler's Notebook Brass Limited Edition Factory Green"
    protože jsem přešel na Travelers notebook(y) (regular a passport) a tyhle k tomu perfektně sedí.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Však ano, je to přesně ten typ zákazníka, kterého jsi popsal jako "hejla" - bohatého snoba, co nemá nejmenší tušení jak plnicí pera fungují, ale chce nějaké s kterým by mohl předstírat, že je fajnšmekr - tj. s vysokým bling-bling faktorem, nejlépe ze vzácného, ultra-mega-hajpr-kchůl materiálu a jakože exotických kovů...
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: rozhodně nepředpokládám snob=znalec per.
    A opět se mi zdá, že potvrzuješ můj názor že cílí na "hejly" tedy neinformované lidi, kteří se nechají napálit na to že dostávají něco vyjímečného, co je ve skutečnosti velmi tuctové.
    A opět mi není z tvého popisu zřejmé, kdo myslíš by byl jeho zákazník, můžeš to napsat?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Nepoužil bych slovo "bránit".
    Spíš jsem si z jeho marketingu odvodil, pro koho jsou jeho produkty určeny a co je k tomu nákupu vede.

Předně vycházíš z (IMO mylného) předpokladu, že "snob=znalec per". Někteří možná ano, ale většina IMO nikoliv. Pera zas tak cool nejsou. Což ale neznamená, že nemohou chtít nějaké mít - pro efekt.
    A přesně pro tento typ snobů, kteří možná nikdy s perem nepsali a ani psát nehodlají (max pár podpisů za rok) a absolutně tomu nerozumí, to může připadat jako bling-bling luxusní záležitost - nezapomínej, že to prezentuje tak, že jde o extrémně vzácný materiál, který se již nevyrábí a zbývá ho jen velmi, velmi málo...

Něco jako veterán od Ferrari...
    Je jich málo, nevyrábí se a pro praktické účely nebyly moc použitelné nikdy, ale jsou drahé, protože bling-bling high tech a značka, resp. z ní vyplývající prestiž v určité bublině, bez ohledu na znalosti aut.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: můžu souhlasit se vším co jsi napsal. Jen si nejsem jistý, proti čemu argumentuješ. To bráníš toho kaseinového výrobce? Protože žádný z tebou popsaných typů uživatelů per by si od něj pero nekoupil, nejsou levná, nejsou příjemná na psaní (tvar+váha), nemají bling, nemají značku aby ohromila snoby. Jediný druh zákazníka který mi z toho vychází, je někdo kdo naprosto nemá přehled a je uveden v omyl, že si kupuje luxusní předmět.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE, PAVEL_K: Je nutné brát v potaz, že někdo s perem píše denně a i s F/EF hrotem vypíše minimálně 1 konvertor týdně (já) a někdo má pero spíš jako reprezentační záležitost.

Mně tedy stačí HongDian za $15, který vypadá úplně obyčejně, ale relativně dobře (ocelový hrot=tužší :-( ) se mi s ním píše (proto už mám dva: https://photos.app.goo.gl/qvTYQ4rnLykD5ABW7 ) a je to pro mne spíš spotřební materiál.

Kdysi jsem měl i Parkera se zlatým hrotem, který psal krásně, ale strašně blbě se držel, protože byl masivní (a těžký)

Někdo potřebuje pero se kterým se potřebuje 3x ročně efektně podepsat, případně ho má jen jako "investiční dekoraci", tj. pero s maximalizovaným bling-bling efektem, pozlacený/zlatý hrot, tělo z mamutího klu se zlatou intarzií, atp.
    Takový uživatel asi bude mnohem méně řešit, že pozlacený hrot píše hůř než zlatý.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: To zlacení má většinou podobu zlatých detailů s rytinami, atp. (na ty se běžně nešahá = opotřebení 0), pozlacené celé horní strany (dtto = opotřebení 0), nebo celkové pozlacení mimo špičku, kde je na hrot navařeno něco supertvrdého. (dtto = opotřebení 0)

Jediné myslitelné opotřebení tak pochází z korozivního inkoustu reagujícího přímo s materiálem hrotu pod pozlacením nebo z nešetrné údržby hrotu.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    COMODOR_FALKON: To je teda úžasně lehký, to by bylo zhruba to samý jako plastový Kaweco Sport s klipem...
    PAVEL_K
    PAVEL_K --- ---
    U pozlacených hrotů se mi už párkrát stalo, že se buď ošoupaly, nebo jim nedělal dobře některý inkoust a prostě olezly. U těch zlatých hrotů ze zlata pak ani tak nejde o ten kov, ale právě o ten pocit z psaní, jak píše Kure. Hladší a reagující na přítlak. Ta flexibilita u těch současných ocelových prostě není. Stačí si koupit nějaký starý Centropen se zlatým hrotem Ripett a vyzkoušet. Rozdíl poznáte napoprvé.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: To ošoupání nerozumím jak jsi myslel, věc z nerez oceli se zcela jistě bude ošoupávat méně než cokoliv pokryté zlatem, a nezávisle na tom z čeho je tělo hrotu, ten kousek co jezdí po papíru je vždy z nějakýho supertvrdýho kovu.
    A dojem luxusu, asi podle vkusu každého soudruha. Třeba pro mě bude tohle, vždy 100x luxusnější. A za těch cca 5k to je se zlatým hrotem, a vymakanym plnícím mechanismem.
    Lamy 2000 Fountain Pen | Cult Pens
    https://www.cultpens.com/i/q/LM09382/lamy-2000-fountain-pen
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Právě... Pozlacení je levné, ale výsledný efekt působí "luxusně" a neošoupe se...

Jinak mne spíš zaujalo tohle:
    Pero gotické | Retro pera Klinkovský
    https://www.retroperaklinkovsky.cz/nabidka-per/pero-goticke/
    15 gramů - to se musí skoro vznášet...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam