• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    Co sebou nosíte každý den? Tašky, batohy, kabelky a jejich obsah, Tacticool geeks, a US paka ...
    Rady ohledně batohů, tašek. Ukažte fotky toho, co s sebou taháte každý den...
    TABORACEK --- Vyhnete se vsemu na cem je jen trochu jmeno toho dementa beara gryllse
    ZDRAVOTNICKÝ KURZ ZDrSEM - TERMÍN KVĚTEN
    Přihlášení:
    KEMAL
    WOJTYLA
    ADITU
    HOLY_SEAL
    DIMS

    ODKAZY: http://www.maxpedition.com/ | https://www.511tactical.com/ | http://www.blackhawk.com/ | http://www.specopstech.com/ | http://www.crumpler.eu/ | http://www.jptt.cz/ | http://www.spartanstactical.cz/ | http://edcforums.com
    (Přidávejte další.)

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY: [ NOŽE - ] | [ Vybal to! aneb obsahy vasich kabelek ]
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Tak, tak. Tohle je příprava dostačující na _krátký_ (dny), _lokalizovaný_ (město) výpadek civilizace, nikoli na scénář "civilizace skončila a hrnou se sem hordy zombíků na dovolený." Právě tak mě zaskočil ten výpadek vody na dva dny - a když se za týden opakoval, zaskočilo mě, jakou má domácnost spotřebu i v režimu "jen na nezbytné věci."
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    podobně překvapenej jsem byl, když v činžáku přestala týct den voda. To jsem pak byl rád za zapomenutou vodu v konvici a podobně. Docela překvapení. A to mě od čisté vody dělila jen vlastní lenost.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROSS: taky doufam :-)

    Ty diskuse u nas vypukly prave v souvislosti s tou simulaci, ktera ukazala ze v takovy situaci nejak ta svycarska preciznost prestala existovat a lidi tim jak se spolehaji ze porad vsechno funguje jak ma, tak nikdo nevedel co ma delat. A do toho se slunickari zacali posmivat nasemu sefovi armady kterej tematizoval, ze minimalne tejden by kazdej mel bejt schopnej prezit sam, bez pomoci statu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ZKAZA: já teda upřímně doufám, že až ve Švýcarsku vypadne na týden elektřina a vypukne epidemie chřipky, tak zásoby munice nebudou ještě potřeba. (To je ten scénář, který tu zmiňoval BLOWUP na začátku této debaty.)
    ZKAZA
    ZKAZA --- ---
    Pánové - to jsou teda kecy... Říkám vám, že až to bude, tak budete mít jiný starosti, než jestli radši rejži, nebo kuskus. To už asi fakt radši s Brukev syslit munici - nekazí se a jídlo s ní vždycky opatříš... Jen budeš muset bejt kurva (nikoliv prostitutka, to je povolání, kurva je povaha...)

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BLOWUP: neboli testoviny i ryže jsou de facto to samy, ale je lepší mít oboje, at se nám to brzy nepřežere, než tě najdem, sejmem a oberem o tvé nasyslené konzervy s tunákem
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    REDSNAKE: Jasne, proto si musim pospisit nez mi je sezerou ostatni :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BLOWUP: Tuňák je teda docela drahej aspoň u nás v ČR a v neposlední řadě začíná být nebo už je řady tuňáků ohrožené druhy.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TABORACEK: Hmm, zajimavy, ja mam couscous rad. Vetsinou ho teda delam treba s ratatouille a grilovanym masem, ale kdyz mi z toho neco zbyde tak ho bez problemu sezeru samotnej treba jenom s tou sojovou omackou.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    BLOWUP: Akorat ze couscous vybec neni dobrej:) jo a taky ten cukr v rejzi je o dost jednodussi, takze se snaz spali = clovek z nej tolik nekyne, ale to neni podstatny pro pripad apokalypsy:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Kluci, nejak to motate. Obilniny, nudle, couscous atd jsou uhlohydraty. Jejich funkce je utisit hlad a dodat stredne rychlou energii, tedy presne to co pro pripad nejaky zombie apocalypsy je potreba. Bilkoviny jsou fajn na vystavbu svalstva ale to neni v takovym katastrofickym pripade prvni priorita, uz dnes jsou na svete oblasti kde je obyvatelstvo prakticky neji. Presto se doporucuje mit nejaky ty lusteniny a treba suseny nebo konzervovany maso taky po ruce. Lusteniny je ale potreba dlouho varit a maso je drahy, krome toho se neda neomezene dlouho skladovat. Ja zasobu bilkovin resim mimo jiny konzervama s tunakem, da se jist za studena, neni drahej a nikdy se mi nepreji (to vim ponevadz jej jim obden se salatem k obedu uz ted ;-)

    U tech ruznejch nudli a ty rejze to nutritivne vyjde na prast jako uhod, o co tu kraci je jednoduchost pripravy, jeji energeticka narocnost, trvanlivost a kompaktnost pri dlouhodobym skladovani. Rejze se skvela, mam ji rad ale musi se ve srovnani s jinejma uhlovodanama dlouho varit. Pokud je clovek v situaci kdy to je jedno je urcite vyborny reseni. Oproti ni jsou asijsky nudle z rejzovy mouky nutritivne to samy, staci je hodit do uvareny vody a po par minutach se daji jist - ale nejsou kompaktni na skladovani. Obycejny tenky spagety (spaghettini nebo jeste lepe capellini) jsou uvareny za tri az pet minut a jsou diky sve forme kompaktnejsi na skladovani, nutritivne opet dtto. Nejlepsi je ale couscous, je to nutritivne to samy jako rejze, varit se to nemusi - staci to polejt 1:1 varici vodou z konvice na caj, pridat sul, sojovou omacku nebo bujon, trochu oleje a po peti minutach muzes jist, a je to kompaktnejsi nez rejze pri stejny trvanlivosti. Alles klar? :-)
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    PRAASHEK: ouha :) samo máš pravdu... myslím tuky, píšu bílkoviny ;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    obilniny jsou vhodný na přežití spousty peasantů v dobách hladu, ale výživově už je to horší...
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    hlavne rejze neplesnivi z vlhkosti tak snadno jako ostatni potraviny, coz byl duvod proc ji ve sve vysokoskolske koleji mel hned nekolik (prej 15) kilo i JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryk Lahola ,)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    HANZEL: bílkoviny=proteiny :) zamíchaly se ti znaménka určitě
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    BLOWUP: co se objemu v suchém stavu týče je rýže vedoucí v praktičnosti, ceně i skladovatelnosti .)
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    BLOWUP: no a o tom mluvim... obilniny nejsou uplne idealni co se vyzivy tyce (ryze asi nejmensi zlo)... spis takovy stuffing... bilkoviny+proteiny jsou proste zaklad....
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HANZEL: Tak mouka se dela z obilnin, treba z rejze. Ze ktery se delaj i testoviny, kdyz na to prijde. Ale uplne nejjednodussi priprava je treba u couscous, akorat ten ma vyssi cenu na kilo coz je paradoxem pri skutecnosti ze patri k zakladni zivine v chudy africe.
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    a vubec... zavareny bucek stejne jen tak neco neprekona :D :D :D
    HANZEL
    HANZEL --- ---
    BLOWUP: testoviny hlavne nemaji temer zadnou vyzivovou hodnotu (mouka s vodou)... ryze urco lepsi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam