• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Minuly tyden jsem navstivil Opinel Muzeum https://www.opinel.com/en/the-brand/the-museum

A koupil jsem si tam No.:10 v nerezu a s ebenovou strenkou a neodolal jsem a vzal i ten monstr kapesni nozik No.:13 a brousek.

NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    VACA: Používá se na to hydroxid zelezity.K dostání třeba na nozirskeoceli.cz za 150Kč.
    VACA
    VACA --- ---
    MATT, KURE: do brynyru radsi nepujdu, to si myslim ze by dopadlo jak detsky omalovanky protoze bych nedokazal presne kopirovat ten tvar vlozenyho kompozitu…
    Predstava byla, ze kdyz mi ta D2 chytla cerny fleky, ze ji trochu potrapim aby zcernala cela, zatimco ta horni nereziva ocel lisku nikdy nechytila, tak obstoji..

Ted si ale rikam co vlastne ta D2 musela zazit kdyz chytla takhle cerny fleky, protoze stavy vymackany z citronu s tim za 72hodin neudelaly prakticky nic!
    Mozna, jestli to chytilo o 0.0X% jinej odstin..

No nic, dalsi asi zkusim ten peroxid…
    ISCH
    ISCH --- ---
    VXP: Jo, dopadlo to nakonec dobře.

Trochu jsem čekala, že se rozjede další kolo sbírky, jako v minulosti.

Trochu doufám, že na "knifemagu" bude právě nějaká možnost ročního premia etc.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    IXTREMIST: hele nakonec dobry, kraji se s tim super a má moc příjemnou rukojeť, tak si ho nechám :)
    diky za odpovedi
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DRAGON: Brousím sestře nože ze stejně oceli. Není to špatný, ostří to drží. něco mezi AK5 a N690. tipl bych tomu tak 57HRC.
    Vyšší low-end, ovšem bude hodně záležet na tepelném zpracování daných kusů...
    VXP
    VXP --- ---
    VXP: Představení roBERTa a plán přesunu
    Dámy a pánové, členky a členové fóra knife.cz. Jak velí dobrý mrav, nejprve bych se vám rád představil.
    Mé jméno je Robert Wolf, a na fóru Chronomag (forum.chronomag.cz) působím již takřka 20 let. Přičemž posledních deset let toto fórum řídím, a osm let vlastním.

Fórum knife.cz a fórum Chronomag mají mnoho společného. Tematicky i lidsky. Celá řada členů fóra mého je členy i zde. Proto se nelze divit, že jsem se již poměrně brzy, dopoledne 1.4., dozvěděl, o situaci na serveru knife.cz a zakrátko jsme již s Milanem a Xaxou zahájili komunikaci ve směru k převzetí fóra, byť pod jinou doménou.

Oba pány jsem téhož dne oslovil, a společně jsme se před několika hodinami dobrali společného postupu, který bude pro vás, členy a členky knife.cz co nejméně zatěžující, a který v reálném čase povede k hmatatelnému výsledku.

Důsledkem této dohody bude, že se v dalších letech budeme vzájemně poměrně často vídat, na což se těším, protože, jak již jsem napsal výše, obě fóra jsou si podobná. A to nejen fóra, ale i lidé a informace, které obsahují.

Tímto končím se všeobecnostmi a přecházím k jednotlivostem.

1. Převezmu (zmigruji) za pomoci svých IT kolegů celou databázi fóra knife.cz a přílohy k příspěvkům.

2. Databázi zmigruji včetně uživatelské základny tak, abyste mohli nerušeně na svou diskuzi v novém prostředí navázat.

3. K migraci se váží přinejmenším dva problémy. Tím prvním je samotná kompatibilita struktury databází a z ní vyplývající větší či množství programování zjednodušeně řečeno převodových můstků tak, aby se vše dostalo na správné místo. K tomu podotýkám, že v první fázi rozhodně nebude nikdo zasahovat do struktury fóra tak jak jej znáte. Ideálním výsledkem tedy bude, že v novém prostředí po zahájení provozu budete mít stejnou strukturu kapitol, vláken a příspěvků, jako ve fóru minulém.

4. Druhým problémem spjatým s migrací je ochrana osobních údajů. V tomto případě budete muset vyslovit svůj aktivní souhlas s poskytnutím emailové adresy která je spjata s Vaším uživatelským účtem. Tuto věc si vzal na starost Xaxa, a bude vás v tomto smyslu instruovat.

5. Byl bych rád, aby byla migrace ukončena nejpozději k 30.4. tak, aby od 1.5. běžel plný provoz na doméně knifemag.cz. Předpokládám, že v průběhu prvních měsíců odstraníme nedostatky, které při migraci v tomto (nikoli malém, 25 let příspěvků) rozsahu vzniknou.

Vážené dámy a vážení pánové, myslím, že toto by na úvod mohlo být vše. Nadále tedy užívejte fóra knife.cz, a věřte, že na věcech, které vás začnou provázet vašimi nožířskými životy již nyní můj tým pilně pracuje.

Knife.cz - Články - Přechod na knifemag.cz
    https://www.knife.cz/Knifecz/%C4%8Cl%C3%A1nky/tabid/55/ctl/Details/mid/382/ItemID/438/Default.aspx
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    supr, diky moc vsem! Ja nakonec pekne nozik nabrousil a je to teda paradni nuz, ktasne kraji, akorat vyvazenej do ruky (dylka 33cm, velky to je), prijemna rukojet. A mati ho chtela vyhodit, pche! :)
    MATT
    MATT --- ---
    DRAGON: google...
    The steel type X45CRMOV15 is a German steel, which is common in the Low segment knives. In addition to its own components, the X45CRMOV15 Steel consists of 0.45% carbon and the other composition of 15% between chrome, molybdenum and Vanadium. The steel is relatively cheap and therefore often occurs with Western makers. On Cookinglife offers the brand Diamant Sabatier A wide range of X45CRMOV15 knives.
    --------
    GPT:

Ocel X45CrMoV15 je vysokouhlíková martenzitická nerezová ocel, která se často používá na výrobu vysoce kvalitních nožů a dalších řezných nástrojů.

Chemické složení (přibližně)
    C (uhlík): 0,45 % → zvyšuje tvrdost a pevnost
    Cr (chrom): 15 % → zajišťuje odolnost proti korozi a zlepšuje tvrdost
    Mo (molybden): ~ 1 % → zvyšuje pevnost, tvrdost a odolnost proti opotřebení
    V (vanad): ~ 0,2 % → zlepšuje jemnost zrna a odolnost proti opotřebení

Vlastnosti
    ✅ Dobrá tvrdost – po kalení může dosáhnout 56–58 HRC, což je vhodné pro nože a řezné nástroje.
    ✅ Odolnost proti korozi – díky vysokému obsahu chromu je odolná vůči korozi, ale ne tolik jako austenitické nerezové oceli.
    ✅ Dobrá řezivost – drží ostří déle než běžné nerezové oceli.
    ✅ Dobrá brousitelnost – na rozdíl od některých jiných tvrdých nerezových ocelí není extrémně obtížné ji brousit.

Použití
    🔹 Nože – zejména kuchyňské nože střední až vyšší třídy (např. značky Wüsthof, Zwilling).
    🔹 Nástroje – řezné a chirurgické nástroje.
    🔹 Mechanické součástky – kde je potřeba kombinace tvrdosti a korozní odolnosti.

Je to tedy dobrá ocel pro kvalitní nože, ale nepatří mezi špičkové práškové ocele (např. CPM S30V). Má ale vyvážené vlastnosti pro běžné použití.
    -----
    Grok:

X45CrMoV15 is a German stainless steel commonly used in knife-making, particularly for kitchen knives and some medical instruments. It’s a martensitic stainless steel, meaning it has a crystalline structure that provides a good balance of hardness and toughness after heat treatment. The name breaks down as follows: "X" indicates it’s a stainless steel alloy, "45" refers to 0.45% carbon content, "Cr" stands for chromium (around 14-15%), "Mo" for molybdenum (typically 0.5-0.8%), and "V" for vanadium (up to 0.15-0.20%). The "15" signifies the approximate chromium percentage.
    This steel is known for its excellent corrosion resistance, thanks to the high chromium content, which makes it ideal for environments where moisture or acidic substances (like food) are present. The carbon level (0.45%) gives it decent hardness—usually around 54-57 HRC (Rockwell Hardness Scale) after heat treatment—while the molybdenum and vanadium enhance wear resistance and refine the grain structure, improving overall durability. It’s not a high-end steel in terms of edge retention compared to premium options like VG-10 or S30V, but it’s tough, easy to sharpen, and affordable, making it a popular choice for mid-range knives.
    In practical terms, X45CrMoV15 is often found in Western-style kitchen knives from brands like F. Dick or in budget-friendly cutlery. It’s tougher than its close cousin, X50CrMoV15 (which has 0.5% carbon), making it slightly better suited for larger blades like cleavers that endure more force. However, it sacrifices some edge retention for that toughness. If you’re looking for a reliable, low-maintenance steel for everyday use, it’s a solid option—just don’t expect it to hold a razor-sharp edge as long as higher-carbon steels.
    Let me know if you meant something different or want more details!
    KURE
    KURE --- ---
    VACA: afaik je hořčice prostě ocet. možná to chytne trochu jinej odstín, ale tipnul bych si že chemicka reakce je jako s octem. z principu bych zkoušel ten 8% bzeneckej.

s brynyrem na částečný nerezy ala d2 nemam moc dobrý zkušenosti, ten muj na to moc nechytal a bylo to hnusnější než předtim.

DRAGON: sabatier dělal celkem populární uhlíkový nože kdysi dávno. Tohle vypadá na takovej ten gastro nerez. Materiálově to bude nějak jako victorinox nebo lepší tescoma.
    Not great not terible.
    Jak bude fungovat celej nůž, záleží na geometrii ostří, tam můžou bejt diametrální rozdíly. Jestli se ti s tim krájí dobře, tak fajn, jen počítej s tím že bude chtít častějc obtáhnout.

tldr: kdyby mě někdo dal takovehle nůž, tak bych měl radost protože sabatier nemam
    MATT
    MATT --- ---
    VACA: Mě překvapilo, že v tom videu to nechává působit řádově jen minuty, já bych čekal že to bude třeba přes noc.
    Ještě můžeš zkusit "brynýrování" https://www.noze-nuz.com/recenze/lesteni-cerneni/lesteni-nozu.php
    VACA
    VACA --- ---
    MATT; MATT: hořčice mě nenapadla. Zkoušel jsem to dneska, a zatim teda bez efektu. Možná nemam tu správnou, testoval jsem dijonskou. :D
    Každopádně mě nenapadlo nad tim uvažovat jako nad patinou, a tedy podle toho slova i vyhledavat. Dik!

---

VXP: tohle je ovšem super zpráva, a mám z toho fakt radost!

Chronomag, knife, a nyx jsou jediný český fóra který navštěvuju po mnoho let, a ztrátu kterýhokoli z nich by zabolela, troufám si říct že mnoho lidí....
    Na nyxu si platim prémiovku, primárně proto abych alespoň trochu podpořil fungování prostoru kterej navštěvuju na denní bázi. (facebook apod. jsem se dodnes nenaučil a tak nějak cejtim že už je zbytečný to oběvovat:) Kdyby knife a chrono nabízel nějakou formu ročního předplatnýho šel bych do toho taky. Sice si myslim že by tyhle fóra neměli mít nějakej "paywall", ale třeba jako to má nyx, že v prémiovce nabízí drobný vychytávky který ale nejsou pro existenci člena nezbytný, mi přijde fajn!

Btw z pohledu mužskýho pohlaví, nože a hodinky považuju za jediný chlapský šperky... takže mi tahle fůze přijde asi nejlepší možnej scénář kterej mohl za daných okolností nastat.
    ps: tim neřikám, že hodinky a nože nejsou i dámský šperky:) ale přecijen ženy maj v tomhle ohledu trochu širší pole působnosti:))
    VXP
    VXP --- ---
    LITTLEFOX: aktualizace:

K naší velké radosti nás kontaktoval Bert z fóra Chronomag. Projevil zájem o zachování provozu fóra a místní komunity. Jinými slovy nabídl převzetí chodu pod svá křídla. Bert má k dispozici velmi kvalitní platformu, schopný tým lidí a 10 let zkušeností s provozem a prací s uživatelskou základnou. Což se zdá jako ideální kombinace.

Aby byl přechod co nejplynulejší, bude server knife.cz běžet v současném režimu o něco déle, než jsme původně oznámili. Je možné, že v rámci přípravy migrace a přesunu dat dojde časem k jistému omezení provozu. Žádný strach, o všem vás budeme pravidelně a včas informovat.

Jelikož doména knife.cz zůstane v našem držení, bude budoucí fórum pod novým vedením fungovat na doméně knifemag.cz.

Omlouváme se za způsobenou paniku. Upřímně nás nenapadlo, že by se narychlo dokázalo objevit schůdné řešení, které se nyní rýsuje.

Děláme vše pro zachování zdejší komunity a studnice vědomostí ve stávajícím fóru, čili není nadále třeba hledat alternativní řešení. Prozatím tedy dál fórum používejte, diskutujte, kontinuita bude do budoucna zachována.

Milan a XaXa
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    AZIM: já právě nenašel její pořádný popis, pouze X50... tak vycházím aspoň z toho a říkám si, že to bude podobné.. ale shit to asi bude, nicméně sem to řádně nabrousil a krájí to skvěle :)

X50CrMoV15 (1.4116) – vysokolegovaná německá ocel, vyznačuje se velmi vysokou odolností vůči korozi. Díky tomu je využívána především na kuchyňských nebo loveckých nožích. Není to ocel s vysokým obsahem uhlíku, navzdory některým marketingovým tvrzením. Je však dostatečně houževnatá a dobře odolává korozi. Pokud se nechcete trápit s údržbou nožů, je to dobrá volba. Tuto ocel používají světoznámí výrobci jako Böker, F. Dick, Opinel, Zwilling, Wusthof, Victorinox a další.
    AZIM
    AZIM --- ---
    DRAGON: já vím hovno ale aby byla ocel tvrdá potřebuješ uhlík a tady ho zase tak moc není, ve zkratce na původní dotaz ... Na krájení to stačí ale shit to je taky dle mého názoru
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DRAGON: fakt nikdo netuší? Ptam se hlavne na tu ocel nebo jak se tomu říká, byl to vážně míněny dotaz a pamatuju si , že druhy oceli se tu rozebiraly často.
    diky za odpověď
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Knife.cz - vše o nožích - Ukončení provozu serveru Knife.cz ke dni 15.4.2025
    https://www.knife.cz/Knifecz/tabid/36/ctl/Details/mid/381/ItemID/436/Default.aspx

☹️
    MATT
    MATT --- ---
    How to Force a Patina on a Knife
    https://www.youtube.com/shorts/nm998AJkpKQ
    MATT
    MATT --- ---
    VACA: cetl jsem o ruznym ovoci, ocet, kafe, peroxid, prodavaj se primo produkty na umelou patinu.
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: jinak samozřejmě hamba mi, že jsem to nechal chytnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam