• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZOIDBERG: https://www.youtube.com/watch?v=dS8Bgxx_ykA&t=400s

with that yeah now so far what you've seen up until now has been done with three belts and at this point the 6000
    grit is about done now we sharpened everything from EDC knives to kitchen knives to swords to crowbars to pruners
    I think we even sharpened the shoveland the 80 grit and the 220 grit are still capable of doing some light work
    so I'd say without counting everything exactly belt wear isn't really a huge problem for your average user the belt replacement kits are about 14 bucks and with the amount of knives that you'll be able to sharpen it's definitely a pretty

tl;dr pokud nebudes preskakovat pasy pri profilovani, tak je driv ztratis (lestici pasy vydrzi mene a neslouzi k zrani kovu).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    YGGDRASSIL: Ta elektrická bruska opravdu vypadá dost solidně. Kolik nožů jde nabrousit s jedním pásem (pokud se to dá nějak vyčíslit)?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    VOMAJDA:
    Cena je super a rozhodne umozni delat pracovni a kapesni noze opravdu ostre.
    Jenom proste bacha na to, ze je to porad pomaly proces a velmi otravny pro noze s vyskou pres 5cm.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Díky za tipy, vezmu nakonec ten Work Sharp Benchtop, co doporučoval MCKIDNEY. Za 1200 mi to přijde hodně v pohodě a podle videonávodu to vypadá, že to nevyžaduje žádnou dovednost, kterou ještě nemám :)
    KURE
    KURE --- ---
    BLOWUP: joo to je pěkná hračka. :)
    jen poznamka, pasta na leštění bude o hodně jemější neš 3000. on sice neni uplně jednoznačnej snadnej přepočet mikrometrů na "grit" ale pasta s částicema 1mikron je 10k-14k grit. a jestli to dělá zrcadlo, tak to bude spíš jemější než 1mikron.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    VOMAJDA: Noze brousim na setu od wicked edge. Funguje to jak ma - pro kazdej nuz mam individualni nastaveni, mam diamanty od hrubosti 100 az do hrubosti 800, potom dva dalsi stupne keramikou a nakonec kuzi s brousici pastou kterou se to ostri vylesti do zrcadlovyho lesku, tusim asi do 3000. Jde to s tim velmi rychle - i uplne dokurveny ostri kde musis zacit od 100 trva do vysokyho lesku tak maximalne deset minut.

Nevyhoda - imho jedina - je cena, neni to prilis levny.

Krome toho mam Tormek ke kterymu mam i nastavec na brouseni nozu, coz funguje taky dobre ale s tim wicked edge delam noze radsi, kvuli tomu ze je preciznejsi a muzu jet do vetsi jemnosti.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    MCKIDNEY: tu elektrickou mam, je k nezaplaceni ve trech pripadech, a ja jsem vsechny tri, takze od ty doby, co ji mam, tak jsem spyderco triangle nevyndal z supliku.
    1) pro netrpelivy lidi, ktery nemaj nervy tri ctvrte hodiny hladit kamen podle nakyho youtube videa, aby to pak bylo stejne furt tupy jak prdel, a oni nemeli ani tuseni, proc se to vlastne nepovedlo.
    2) pro nesikovny, protoze oprit nuz o podlozku nastavenou na nakej uhel, zatimco se o nej soupe brusnej pas, to umi i vopice
    3) kdyz delas vetsi mnozstvi nozu naraz. das tam hrubej pas, vsechny vytvarujes, pak tam das stredni pas, vsechny nabrousis, pak tam das nejakej jemnejsi nebo vic jemnejsi atd, podle toho, jak moc to chces vymazlit, a hotovo. a pak mas vsechny udelany stejne a uz to jen udrzujes na ocilce nebo protahovatku atd, dokud neni potreba to zas cely vzit z gruntu.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VOMAJDA: 400/1000/3000 kameny nebo diamantovy placky a na tech levnych kudlach se to nauc. Neni to zadna magie ani veda vyzadujici kopec kramu za tisice :)

Pripadne vem na ali/temu uhlovou podlozku za 20kc at chytnes v ruce miru naklonu.

Je to dostatecny na stav "jee ten nuz holi chlupy jednim tahem"
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ja mam taky worksharp, angle set. ten muj nozir to ma ve vyloze, tak to snad neni takovej smejd..
    Angle Set | Knife Sharpener - Der Messerkönig - Messerschmiede und Schleifservice
    https://www.messerkoenig.at/produkt/angle-set-knife-sharpener/

zatim jsem zkusil na kuchynaky, a.. no, nejhrubsi zrno 400 diamant asi neni dost hrube. chvilku to trvalo, ale aktualne verim, ze budeme kamaradi.

nutno dodat, ze kdyz jsem byl na tom kursu "udelej si nuz" (o kterem se konecne nekdy snad dokopu tu neco napsat), tak mistr v dilne posledni brus provedl na.. spyderco tri-angle.
    haha.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Mam tenhle pro maminku:
    https://www.alza.cz/siguro-bruska-takefu-3-stupne-brouseni-d12709163.htm
    - je jich hromada a vse je OEM cina.
    A je to dobre, hlavne na starou karbonovou ocel na chalupe :)

Doma mam:
    Work Sharp Benchtop precizní nastavovací brousek na nože WSBCHPAJ-I - Manuální brusky | KNIFESTOCK
    https://www.knifestock.cz/work-sharp-benchtop-precizni-nastavovaci-brousek-na-noze-wsbchpaj-i-p57957

A pokud bych toho brousil hodne, tak vezmu tohle:
    WORK SHARP BROUSEK NA NOŽE A NÁSTROJE MK.2 - Elektrické brusky | KNIFESTOCK
    https://www.knifestock.cz/work-sharp-brousek-na-noze-a-nastroje-mk-2-p57959
    - je to jak pro blbe a nejhorsi co se muze stat je ze to tam budes mit moc dlouho.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: ja mam ten kmfs rival a přijde mi dobrej. už jsem si teda ubrousil kus toho držáku, protože na velkej kuchynak ten uhel vychazi hodně blízko.
    když nůž upnu, obarvim ostří fixkou abych viděl jestli jsem trefil sekundární bevel a pak už jen jezdim kameny po ostří a hlídam jestli už jsem dosáhl vrcholu :D
    navíc ty diamanty 200/600/1000 rychle berou matroš, takže to ani netrva dlouho.

kdybych doma nic neměl, šel bych do toho novýho Vantaedge. protože jestli nekecaj a umi to držet uhel nezávisle na přesnym upnutí nože, tak to je dokonaly řešení na opakovatelný broušení. (možná do toho půjdu i tak)
    SWIST
    SWIST --- ---
    HOBORG: tuším že se dají ve stejném tvaru dokoupit i jiné brusné kameny, ale zkušenost nemám
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    VOMAJDA: Ja zkusil Lanskyho (nahovno), Spyderco Triangle (jak tu pisou nize, je to spis na udržovani nez na vytvareni ostri nebo brouseni kopyt), mam doma i volny kameny (ale jsem levej) a skoncil jsem u elektrickyho brousku ChefsChoice, model 1520. Ma to dva uhly na "zapadni" a "vychodni" noze, realne jeden ostrejsi a druhej tupejsi a treti brus je na dolestovani. Funguje to dobre, pracuje se s tim v pohode a noze jsou ostry a neposkozeny (pokud vyslovene nenarves bok noze na ten brousek, navzdory vodicim gumam)
    RSZ
    RSZ --- ---
    HOBORG: Já kvůli tomu dokoupil hrubovací diamond triangl, ale fajn je každopádně všechno nechat přebrousit na 30° a pak už udržovat. Pro nožaře je samozřejmě 30° na kuchyňáku málo, to uznávám. Jinak taky mi spyderco triangle vyhovuje, mám všechny kudly fakt ostré a stojí mě to 5minut týdně.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    spyderco triangly mam taky
    tak bych chtel jen upozornit ze i ten hrubej je na hromadu tupejch kuchynaku moc malo, a rozhodne se to pak nenabrousi beem chvilky. je to spis na nabrouseni udrzovanzho noze, ne na nabrouseni vetsiho mnozstvi kuchynskejch kopyt. nebo na to proste jen nemam dost trpelivosti

ja to vyresil tim ze jsem k tomu dokoupil klasickej hrubej carborundum
    SWIST
    SWIST --- ---
    VOMAJDA: Já mám už dlouhá léta tohle a spokojenost. https://spyderco.com/products/tri-angle-sharpmaker%C2%AE
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOMAJDA: Za mě Spyderco Sharpmaker je i pro úplné neumětely, nestojí ranec a přitom solidně & dostatečně nabrousí během chvilky...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Přicházím s žádostí o radu ohledně broušení nožů:

Vzhledem k tomu, že neumím pořádně nabrousit nože v ruce na kamenech a protože bych jich rád brousil relativně hodně - všechny kuchyňáky, pár EDC zavíráků a jeden-dva pracovní nože na ven, tak jsem si říkal, že bych si pořídil nějakou sadu s držákem, která by mi pomohla udržet úhel brousku. Ale vůbec nic o tom nevim a tudíž naprosto netuším, podle čeho vybírat. Taky za to nechci utratit nějaký nehorázný peníze. Existuje něco funkčního a cenově dostupnýho? Největší nůž, co bych s tím chtěl brousit bude mít čepel (řekl bych) lehce přes 20 cm dlouhou.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Ahoj, při úklidu jsem objevil elektrikářský zavirak, který jsem kdysi dostal jako dárek a nikdy nepoužil. Mám k němu ještě dokonce i návod :))
    Pokud by někomu udělal radost, za poštovné (Zasilkovnu) ho pošlu dál, ať nechytá prach.

MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Cesta do NL burzy se nedokona a kamarad na me v Japonsku zapomnel. Takze me ceka hledat custom Bunka a Chuka Bocho pro vyroci pristi rok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam