• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    Zas si tu odlozim výrobek:Kritsuke,ocel N690,tsuchime finish,střenka stabilizovaný kaštan a eben.

AZIM
    AZIM --- ---
    VOMAJDA: do KPZ je super crkt rsk mk5, koupíš ho rovnou s plechovkou, je to nerez takže jiskru s křemenem nehodí ale má ostré hrany pro křesadlo ideální
    UBU
    UBU --- ---
    VACA: Mam úplně ten samý a i přes to, že se o něj starám a nikde v mokru apod nebyl, tak se mi po nošení v kapse udělaly 2 malé flíčky, rozleštil jsem zelenou pastou a korkem, ale překvapilo mě, jak je ta D2 háklivá.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: bacha, hodně z nich neni nerez.
    ty pracovní jsou často uhlíkovky.
    proto jsem daval odkaz na tu "drahou" limitovanou edici :D kde píšou že to je nerez.
    (prostě koukej z čeho je ten kterej model, u většiny dělaj obě verze)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Možná dám těm Moraknivům ještě šanci, když to tak chválíte, ale mám dva doma (v Hornbachu byly za 90 Kč :D) a ten, kterej jsem nechal v garáži, byl po půl roce úplně brutálně rezavej. Tomu už se snad ani nedá říkat liška, co se na něm vytvořilo.
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: je to trapny, ale ta mora AUDIAC :)
    imho ideální na to aby se někde válel, "co kdyby".
    a klidně bych šel i do tohohle pracovniho.
    Morakniv Basic 546 (S) Black/Orange Limited Edition - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/pracovni-noze/morakniv-basic-546--s--black-orange-limited-edition/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    VOMAJDA: Mora Companion. A pokud by nesplňoval velikost, tak Eldris.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ERGOSUM: Díky za tipy, ale opravdu chci pevnej nůž a zapalovač tam za prvé mám a za druhé s ním nic nenakrájím ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VOMAJDA: Na rozdělávání ohně doporučím jednorázový plynový kolečkový zapalovač. V pohotovosti vydrží léta (na rozdíl od plnicích) a když dojde plyn, pořád máš kolečkové škrtadlo.
    Jako levný nůž mi vyhovuje
    NUZ 243-NH-1/B CERNY | Mikov s.r.o. Mikulášovice. Výrobky značek Mikov a RON
    https://www.mikov.cz/nuz-243-nh-1-b/
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Dáte mi někdo tip na malej pevnej “bushcraft” nožík do KPZ? Chtěl bych, aby s ním šel rozdělávat oheň a takové ty drobné tábornické práce. Primárně by měl být lehkej a malej, sekundárně levnej, ale zase nechci aby to bylo úplný bláto, nebo něco, co zrezne už při pohledu na vodu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VEEHELL: Hele. Pilník je dobrý na škrabáky. Hodí se i jako břt sekery. Když nemáš nic lepšího, tak z něj uděláš z nouze sekáč na drážky, nebo důlčík. Ale na nože je to slepá cesta.
    Měl jsem slušný přísun starých pilníků. Přísun starých rašplí nikoliv. Ale podle jejich zubů soudím, že nože z nich budou dobré. Když začínáš s kováním nožů, je asi rašple dobrá cesta. Možná by se hodila i jako podklad pod sendvič, nebo svářkovou ocel.
    Já byl spíš na ty tvrdší i když křehčí materiály.na nožích.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    ERGOSUM: pan Sliva (mistr kovar a zamecnik, co me ucil se soustruhem), kdyz videl jak jsem posral nuz z pilniku, prisel a rekl, ze stara rasple je nejlepsi. :D ... // nedovedu posoudit, zda-li mel ci nemel pravdu, ale tatik pak rikal, ze u rasple mas vetsi teplotni okno, kdy se ma kovat a kalit/popoustet oproti pilniku. //
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VEEHELL: V kuchyni bych ho viděl na špikování a vykošťování.
    No já třeba zkoušel kovat nůž z pilníku, ale ten nedrží ostří a špatně se brousí.
    Rašple mě nenapadla.
    Zase jiných materiálů bylo dost.
    Já si nože také dělal. Kvalitní kudly téměř nebyly a otec nástrojař, který si je dělal mě rozmlsal. A bavilo mě to zkoušet a hledat cesty. No teď jsou jen drahé.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    ERGOSUM: nevl tatik je umeleckej kovar, zamecnik a pasir ... a driv delal historickej serm, pro kterej delal ruzne cepele ... tenhle konkretni kousek udelal pro mamku do kuchyne a ja ho nejak zdedil :D .... :D je tak rikajic ne uplne vhodnej do kuchyne, ale na trempovani se celkem hodi. :D. Do ruky celkem padne (s podivem) .... :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VEEHELL: Rašple je zajímavý nápad. Tvar čepele OK Mě by nepasoval do ruky, ale to je rukama.
    Ještě tvarově ten S&W i když další parametry neznám.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Takovej zbytek nozu ze supliku.... (chybej tam asi tri kudly co mam na kalhotech a v bunde) ...
    Zleva: Mikov - LaNorma suvenyr - Deejo - Noname Vrhaci - Podvinej Gerber z Alzy - Nuz k potapeni (naprosto nevhodnej, naprosto nepouzitelnej) - CRKT SnapLock
    Dole: Nuz delanej nevl.tatikem (kovar a pasir) z nejake rasple.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    Tady to je muj predchozi nuz, po dedovi (tvrdi tata, v jehoz dilne jsem ho ve svych ~10 letech nasel):

ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Opinely jsem měl rád v uhlíkovce. Bývala to levná, spolehlivá a jednoduchá kudla. No něco se změnilo.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Minuly tyden jsem navstivil Opinel Muzeum https://www.opinel.com/en/the-brand/the-museum

A koupil jsem si tam No.:10 v nerezu a s ebenovou strenkou a neodolal jsem a vzal i ten monstr kapesni nozik No.:13 a brousek.

NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    VACA: Používá se na to hydroxid zelezity.K dostání třeba na nozirskeoceli.cz za 150Kč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam