BLOWUP: Zdar, uplne v pohode :) ja o tom taky moc nevim, ale nejde o normu. PMR mají vlnovou délku cca 70 cm, to naladíš i na dualbandu, ALE max. výkon ze zákona je 0,5W což PMRka defaultně mají - na standardní vysílačce, hlavně pak na čínský to stáhneš min. na výkon 1W, čili jedeš nezákonně. Na druhé straně na 2m na sdílenkách (frekvence, kde nepotřebuješ radioamatérskou volačku) můžeš taky fungovat normálně a s lepším výkonem. Dneska mají PMR standardně subkanály, takže máš ve skutečnosti 8 PMR kanálu a na každém subkanály, takže si najdeš prakticky vždy volné místo. Dualband PMR subkanály nemá. Na dualbandu zbytek legálních amaterských frekvencí mimo sdíláky musíš mít zkoušky a volačku. Každé řešení má svý výhody. PMR mám taky a občas používám. Já mám nejlepší zkušenost s Motorola PMRkama. Nevýhoda je, že PMR většinou mají NiMH akumulátor což je v principu na výdrž naprd. Zároveň u vysílaček není standardizovaný komektor, takže vstup, který to má na příslušenství je dobré si rozmyslet, když budeš chtít příslušenství, tak ať ho pak seženeš :)