• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    VACA
    VACA --- ---
    BLOWUP: vlezla otazka: a to ty kalhoty peres i s paskem, nebo je proste za par dni rovnou vyhazujes? ;D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TABORACEK: Tak prave, ja mluvil o edc noseni a v takovym pripade na pasek nic nevesim, by si vsichni v praci mysleli ze jsem zesilel :)
    A jinak mam doktrinu "kdyz kupuju kalhoty, koupim k nim rovnou ten pasek kterej v nich zustane do te doby nez ty kalhoty vyhodim. Vyjimka je pouze kdyz do nich davam pasek z tech, ktere jsem vyhodil :)
    A k ty sirce: ta je dana kalhotama, resp. tema pruvlakama, ne?
    Dnes jsem si zkousel novy kalhoty na motorku a ponevadz jsem nemel zrovna nic jinyho po ruce, provlikl jsem tam jeden z tech s tou samosvernou sponou co nepouzivam - je to myslim z vyzbroje nejaky italsky special forces. A rovnou jsem si u toho zanadaval jak me ta manipulace s tim srala :)

    Ale jinak, kdybych chodil kazdej den do kancelare jako do valky, tak bych nejspis zmenil nazor, vo tom zadna :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    381007: Podivej se prosim sem: http://www.aresgear.com/...roduct_info&cPath=100_117&products_id=74&zenid=g2vo3tq0111klp7tfq9db57473

    jak je to udelany s malou prezkou. Na slanovani to neni, ale vybaveni to udrzi jakykoliv...
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    VACA: nejsou to sice přímo kalhoty, ale kraťasy, každopádně Mammut udělal kaťata, ve kterých je všitý regulérní sedák: http://www.mammut.ch/en/productDetail/211001151_v_0121/Realization-Shorts.html
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    381007: Udelej navrh mansiho edccka prosim. Ja si vo ru nevzal presne z uvedenejch duvodu. Tu co jsem bral ta leti do Australie za brachou. Mimochodem poslu pak fotky z australie.
    381007
    381007 --- ---
    381007: Vzpomněl jsem si, když jsem se bavil s člověkem od Blackhawk! že mi povídal o kalhotech, co měl na sobě (nějaký taktický kapsáče), že když v nich je riggerbelt, že vydrží slaňování a jsou na to konstruovaný. On, že na tom nikdy neslaňoval, ale výborně mu to posloužilo v Dolomitech na ferratách, že nemusel chodit oblečenej v kšírech, který jsou na chůzi nepohodlný. Vždycky se přes smyčku zajistil a pak ji zase schoval do kapsy...
    381007
    381007 --- ---
    TABORACEK: Nikde jsem nenapsal: "Táboráčku, přestaň hanit můj belt" :D. Prosím, neber ten můj odstavec jako nějaký útok :).

    K bezpečnostnímu použití opasku: Každý denně neslaňuje, stejně jako každý denně na ulici nestřílí z pistole, nepřestříhá kilometry drátů multitoolem, neomotává miliardu věcí ducttape páskou, neošetřuje stovky zraněných pomocí tlakových obvazů a turniketů a nehází prasátka vyleštěnou survival card na vrtulníky MEDEVACu :). A přesto spousta lidí u sebe má slaňovací opasky, nářaďáky, nože, ducctape pásku namotanou na všem možným, medikárny plný TACMED věcí, teleskopy.... Všichni to nosí buď proto, že je to cool, nebo že je to tacticoool, nebo "pro případ, že by se to mohlo hodit" jsou prostě připraveni na spoustu scénářů. Pokud někdo chodí denně slaňovat, vezme si sedák. Ono není kdovíjak příjemné slaňovat na jakékoli improvizaci a sebelepší kaťata, která by to umožnila pravděpodobně způsobí přidrcení kulí, což není věc, kterou by si chtěl kdokoli dobrovolně opakovat. Je ale příjemný pocit vědět, že mám kolem pasu obruč, se kterou se třeba můžu přivázat kusem lana třeba na střeše, když jdu poštelovat anténu, když polezu na komín, na lávce s osvětlením v divadle, apod. Podobné opasky používají hasiči, ačkoli taky denně neslaňují, používají je jako jistící prostředek. Ber to tak, že mezi námi chodí lidé, kteří "pro případ" drží v batohu kosu se šesti rohlíkama a nosí dvě pistole se čtyřma šuplatama, a třeba nevycházejí bez balistické vesty... My jen máme pevný opasek :).

    Šířka 1-1/2" je cca 38mm. Cobru v tomhle rozměru jsem v ruce měl a není opticky o moc menší než ta pětačtyřicítka. Nevím, jestli by se použitím jí problém vyřešil. To bychom museli sáhnout po nějaké menší, ideálně v metrické šířce, tj. 25mm nebo 30mm. Tady ovšem opasek přestává být pohodlný, bude se zařezávat. Navíc jsme limitováni nabídkou vhodných popruhů od výrobců. Popruh na Cobry 45mm jsme museli nechat vyrobit, protože to není standardní evropská šíře. Dovoz popruhu z USA při současném kurzu dolaru je holý nerozum.

    Dalším možným řešením by bylo dát na větší opasek menší sponu, viz např.: http://www.evike.com/products/42029/


    SIRIUS: viz výše :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    VACA: To je naprosto v poradku, vzdyt pisu ze to kazdej potrebujem skoro porad zejo:)
    VACA
    VACA --- ---
    TABORACEK: "ruzne pojistne popruhy do vrtulniku a podobne kratochvile (coz nepochybe vetsina zdejsiho osazenstva take jiste dela"

    -jo, presne to je jeden z hlavnich faktoru kterej me na pavkovo pasku okamzite zaujal a nakonec rozhodl o jeho objednani. Sice nelitam vrtulnikem a mam civilni zamestnani, nezridka kdy se ale pohybujeme po ruznejch kulturnich zarizenich, divadlech ale i na venkovnich instalacich apod... Obcas potrebuju zajit i nekam "nahoru" neco vyresit a tahle featura je pro tyhle prilezitosti jako stvorena. Ne, ona je stvorena presne pro tyhle prilezitosti.. :)

    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    381007: nezvazujes i vyrobu varianty 1 a 1/2" s nejakou z tech mensich cobra prezek? jako pasek je peknej ale neobjednal sem ho proto ze proste d-ring je me naprd :) a sem linej resit komplikace s tim ze je proste sirsi
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    381007: Aby bylo jasno, ja jsem nikde nepsal ze ten tvuj pasek stoji za prd, jen ho nepovazuji za vhodny EDC opasek do klahot diky 1 a 3/4" sirky. Do kalhot se proste dava 1 a 1/2" protoze to tak nejak historicky vyplynulo. Navic nelibi se mi to navlikani ty cobra prezky, s tim je srani (a to me stve i na tom ranger beltu od aresu). Pokud jde o to slanovani, tak to je samozrejmne naprosto nezbytny, protoze kazdej z nas denne slanujeme na opasku od kalhot zejo:)

    Jinak pokud vim, u tehle opasku nejde ani tak o slanovani, ale spis o ruzne pojistne popruhy do vrtulniku a podobne kratochvile (coz nepochybe vetsina zdejsiho osazenstva take jiste dela:).

    Za sebe by se mi libilo, kdybys zvazil vyrobu tradicnejsiho opasku, tedy 1 a 1/2", klidne s malou cobra prezkou, ale daleko radsi neco, co nebude mit dva konce na provlikani. Do te doby je pro me tvuj cobra belt fajn sluzebni opasek (dokonce si troufam rict ze nejlepsi v cechach vyrabeny:).
    381007
    381007 --- ---
    Den tu člověk není a hned se tu rozjede diskuze. Abych se k tomu vyjádřil: Sám Cobra opasek nosím už přes rok v kalhotech jako EDC a prostě jsem si na něj navyknul tak, že bez něj nevycházím . Kalhoty střídám cca třikrát do týdne, nijak mě to neomezuje. Kdybych je střídal třikrát denně, pouvažuju o tom, jestli nemít více kusů opasků, ale i samozřejmě více pouzder na opasek). Co zmínil VACA ohledně možného opotřebení suchého zipu, po roce nošení opasek nevykazuje mechanické poškození, akorát se přes Vánoce nějak srazil a ještě se furt nezvětšil... :D (což asi nebude opaskem...)Druhé zmiňované - myslím tu věc s přehazováním do jiných kalhot: Ano, je tam jedna operace navíc, tj. sejmutí "samce" cobra spony z opasku, ale zbytek je stejný jako s každým jiným opaskem - i kožený, i jakýkoli jiný opasek musím z poutek kalhot vytáhnout, sundat z něj všechen gear a zase pracně navléct do druhých kalhot. To ale není specifikum mého opasku, to je normální u všech opasků. Možná řešení existují, aby se celý tento proces urychlil: rozepínací průvleky na kalhotech, podobně, jako je to u policejních kombinéz. Rozepnete průvleky, sundáte opasek i s pouzdry, bez vyvlékání - nebo druhá možnost chodit bez opasku, na kalhoty dát kšandy a věci z opasku si naházet do kapes a do tašky :).

    Co se týče vzhledu - sto lidí, sto chutí. Mě se například netradiční vzhled Cobry líbí, stejnětak jako celková masivnost opasku. Nikomu ho ale nevnucuju, a komu se líbí, nebo uznal, že by se mu mohl hodit, ten si jej objednal :). Ti, kterým se nelíbí, nebo uznávají, že je to pro ně moc masivní overkill, prostě si ho neobjednají. Opasek je univerzální a jeho konstrukce umožňuje dlouhodobé pohodlné nošení fullsize pistole a mnoha bordelu, aniž by se cokoli na opasku tvarově deformovalo. Proto je vhodný jako EDC, i jako služební belt.

    Menší Cobra by možná taky řešila pomalé navlékání opasku, ale výrobce spon nevyrábí (nebo alespoň nemá uvedeno v tištěném katalogu a na webu) sponu Cobra se sklopným D-ringem v jiné velikosti, než 45mm (resp. 1 3/4"). Všechny ostatní Cobry jsou bez slaňovacího oka. Toto lze řešit textilním okem z pevnostně prošitého popruhu, ale toto řešení už není tak "elegantní".

    Ke slaňování: Žádný opasek nesplňuje normy na slaňování - ani můj. Aby nějaký výrobek dostal ČSN EN 12277 typ "C" - musel by mít tříslové popruhy, tzv. "vejcáky". Jakýkoli sebelepší opasek by mohl technicky dosáhnout maximálně ČSN EN 358 (Osobní prostředky pro pracovní polohování a prevenci proti pádům z výšky). Takže ofiko na opasku slaňovat nelze. Existuje samozřejmě několik vychytávek, jak si pojistit to, aby vám při případném nouzovém slaňování opasek neskončil v podpaží. A) vhodné kalhoty, které jsou určené pro účel slaňování s riggerbeltem (pokud vím, má Blackhawk! v nabídce kalhoty, které v kombinaci s riggerbeltem slaňování nouzově umožňují). B) Kus lana, nebo pomocné šňůry, nebo paracordu o přesné délce svázaný do smyčky a jeho použití místo vejcáků. C) řešení viz "B" ale sofistikovaněji s pomocí pevnostně prošité smyčky popruhu, nebo polstrovaného porpuhu (viz foto).

    TOM
    TOM --- ---
    VACA: nemyslel jsem nic velkého, klidně jen 3-4m.
    Na nějakých starších riflich třeba.
    VACA
    VACA --- ---
    TOM: no vylozene slanovat bych na tom asi nedoporucoval, pasek by to nejspis vydrzel, ale kahloty by nemuseli.... neni to sedak, nezapomen ze te to ve pak visu drzi na pruvlacich od kalhot, jako nouzove asi jo, ale ciline s tim jit nekam slanit by bylo imho pekna volovina.

    z mojeho pohledu to beru jako featuru ktera je mi zajimava az v praci zase budu mět lozit nekde trea po divadelnich lavkach a podobnejch konstrukcich, pro prihaknuti se na par chvil jen jako pro pocit, co kdybych se ted nahodou smeknul, az tam budu obema rukama neco stelovat... Do ted sem vsechny tyhle veci absolvoval bez cehokoliv... Mam v planu k tomu trea metr a pul horolezeckyho lana dynamickyho, na jedny strane karabina kerou se to pripoji na pasek a na druhy strane jenom hak...

    Jako ted taky naprosto vazne polemizuju s myslenkou, vydesignovat a udelat kalhoty, kery by vypadali civilne, ale uvnitr by byly vsity pevnostni popruhy na kritickejch mistech, vcetne pruvlacnejch ok, alespon ctyrech. idea by byla takova ze vzdycky predni pruvlak na pasek by pokracoval dolu a nejak by se vracel dozadu na zadni pruvlak. bylo by to z jednoho kusu.

    Inspirace v tomhle mi mj. je svicarska kombineza kerou sem jako decko mival na tabory. byla to norma army kombineza, a vyznacovala se tim ze vzadu za krkem byl zip, kerej kdyz jste rozepnuli tak se z ty vznikly diry nechal vytahnout pevnostni popruh, oko. Tenhle popruh byl do kombinezy vsitej po cele jeji delce az dolu do nohavic a nejak se zase vracel spatky predem. Cely to bylo o tom ze na tom mohli vytahnout dospelyho chlapa kdyby mu teklo do bot... Taky zadna lezecka pomucka, a ani to nebylo nijak pohodlny kdyz na tom clovek vysel, ale bylo to udelany tak aby jste z toho nevypadli, a o to jde...
    TOM
    TOM --- ---
    VACA, ASACRA: no a co slaňovací oko, nezkoušeli jste? To by mě zajímalo asi nejvíc...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    VACA: nn, normalne od ares gearu, akorat jsem to prohnal pres shipitos vetsi objednavkou jinych veci. Ale chystam se letos jeste jednou do ameriky (podle toho jak vyjdou letenky) tak bych si to kdyztak privezl. Jinak si ho objednam.

    BLOWUP: ja jsem byl vzdycky na kozeny opasky, ale ukazalo se, ze povesit na nej pistoli, zasobnik a nuz znamena ze je uz dost zatizenej (asi nemusim rikat ze jsem na tech opascich zrovna nesetril) a obvykle se casem zdeformuje. Zejmena kdyz napriklad zmoknes, pripadne se dobre spotit atakdale. Umelohmotnej pasek tenhle problem nema a mit nebude, je tvrdej a drzi tvar jak ma. Navic muze taky vypadat dobre...
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA: jj jinak to asi ani nejde, a kdyz na to ted koukam, 3litry za pasek +postovny a sance ze mi to chytej na celnici, to je kua draha sranda sakra! Zlatej páveček :)


    Btw dneska sem si na něj zkusmo zavěsil S&W 357 magnum s plnym bubnem, setsakramensky tezkej kus zeleza. Kdyz sem to zkousel naposledy na standartnim hadrovym pasku tak sem si rikal ze je nemozny tuhle obludu za pasem nosit. A ejhle, ono by to najednou asi i slo :D teda kyz ma nekdo zaludek na to u sebe nosit takovyhle bestialni kladivo na carodejnice... :D

    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    VACA: předpokladam že si to přivezl bud když tam byl nebo společně s nejakou vetší objednávkou...
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA: jj takze to berete primo odtud? Ja sem se ptal pac sem si rikal: co kdyby mel Taboracek nejakej svuj vychytanej distribucni kanal, kdyz uz od nich jeden ranger pasek ma v gatích... :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    VACA: todle mi vyhodil google...

    Aegis Belt - $110.99 : Ares Gear
    http://www.aresgear.com/index.php?main_page=product_info&products_id=454
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam