Den tu člověk není a hned se tu rozjede diskuze. Abych se k tomu vyjádřil: Sám Cobra opasek nosím už přes rok v kalhotech jako EDC a prostě jsem si na něj navyknul tak, že bez něj nevycházím . Kalhoty střídám cca třikrát do týdne, nijak mě to neomezuje. Kdybych je střídal třikrát denně, pouvažuju o tom, jestli nemít více kusů opasků, ale i samozřejmě více pouzder na opasek). Co zmínil VACA ohledně možného opotřebení suchého zipu, po roce nošení opasek nevykazuje mechanické poškození, akorát se přes Vánoce nějak srazil a ještě se furt nezvětšil... :D (což asi nebude opaskem...)Druhé zmiňované - myslím tu věc s přehazováním do jiných kalhot: Ano, je tam jedna operace navíc, tj. sejmutí "samce" cobra spony z opasku, ale zbytek je stejný jako s každým jiným opaskem - i kožený, i jakýkoli jiný opasek musím z poutek kalhot vytáhnout, sundat z něj všechen gear a zase pracně navléct do druhých kalhot. To ale není specifikum mého opasku, to je normální u všech opasků. Možná řešení existují, aby se celý tento proces urychlil: rozepínací průvleky na kalhotech, podobně, jako je to u policejních kombinéz. Rozepnete průvleky, sundáte opasek i s pouzdry, bez vyvlékání - nebo druhá možnost chodit bez opasku, na kalhoty dát kšandy a věci z opasku si naházet do kapes a do tašky :).
Co se týče vzhledu - sto lidí, sto chutí. Mě se například netradiční vzhled Cobry líbí, stejnětak jako celková masivnost opasku. Nikomu ho ale nevnucuju, a komu se líbí, nebo uznal, že by se mu mohl hodit, ten si jej objednal :). Ti, kterým se nelíbí, nebo uznávají, že je to pro ně moc masivní overkill, prostě si ho neobjednají. Opasek je univerzální a jeho konstrukce umožňuje dlouhodobé pohodlné nošení fullsize pistole a mnoha bordelu, aniž by se cokoli na opasku tvarově deformovalo. Proto je vhodný jako EDC, i jako služební belt.
Menší Cobra by možná taky řešila pomalé navlékání opasku, ale výrobce spon nevyrábí (nebo alespoň nemá uvedeno v tištěném katalogu a na webu) sponu Cobra se sklopným D-ringem v jiné velikosti, než 45mm (resp. 1 3/4"). Všechny ostatní Cobry jsou bez slaňovacího oka. Toto lze řešit textilním okem z pevnostně prošitého popruhu, ale toto řešení už není tak "elegantní".
Ke slaňování: Žádný opasek nesplňuje normy na slaňování - ani můj. Aby nějaký výrobek dostal ČSN EN 12277 typ "C" - musel by mít tříslové popruhy, tzv. "vejcáky". Jakýkoli sebelepší opasek by mohl technicky dosáhnout maximálně ČSN EN 358 (Osobní prostředky pro pracovní polohování a prevenci proti pádům z výšky). Takže ofiko na opasku slaňovat nelze. Existuje samozřejmě několik vychytávek, jak si pojistit to, aby vám při případném nouzovém slaňování opasek neskončil v podpaží. A) vhodné kalhoty, které jsou určené pro účel slaňování s riggerbeltem (pokud vím, má Blackhawk! v nabídce kalhoty, které v kombinaci s riggerbeltem slaňování nouzově umožňují). B) Kus lana, nebo pomocné šňůry, nebo paracordu o přesné délce svázaný do smyčky a jeho použití místo vejcáků. C) řešení viz "B" ale sofistikovaněji s pomocí pevnostně prošité smyčky popruhu, nebo polstrovaného porpuhu (viz foto).