PIVECEK: Na tom se samozřejmě pracuje, s objednávkou materiálu pro tuhle výrobní vlnu jsme objednali i materiál na cca 10 kusů opasků navíc na sklad. Myslel jsem, že toho není možné (zatím) držet stovky kusů.
NAVARA:
PIVECEK: zaměstnanci jsou až ta poslední možnost... Zatím spíš řešíme technologie, které nahradí pracovní sílu. Například brigádník, který bude jenom stříhat popruhy na délku do veškeré výroby stojí za čtyři měsíce tolik, co automatická dělička popruhů, které se zadají počty kusů a délky řezaných popruhů a dělá sama, nedělá zmetky, bude tu fungovat přinejmenším deset let (a nevybírá si pauzu na kafe a cígo).
S lidma je to trochu opruz. Než člověka do výroby spíš potřebujeme někoho na agendu, e-mailové komunikace, focení, správa webu a FB stránky, grafika, účetnictví, objednávky materiálu, zákaznický servis... Když šijeme od rána do večera, aby nebyly prostoje ve výrobě, tak třeba čtyři dny nejdu k PC, což nekoresponduje s dnešní dobou, kdy lidi chtějí odpovědi na dotazy a maily ideálně dřív, než dotaz sami pošlou :D a pak k tomu sednu a strávím třeba pět hodin jen odpovídáním na maily a zprávy na FB a to mě ničí :).
A co se týče řemeslníků: sehnali jsme například precizní mladou švadlenu. Dělala krásně, všechno 100% kvalita i estetika. Platil jsem ji královsky (cca o 100% víc, než by si ve zdejším kraji vydělala na lepší dělnické pozici, kde dřív pracovala) ale bohužel, nevážila si toho a srala na termíny...
Je tu ve městě paní, která dělala 25 let pánskou a dámskou krejčovinu (byla vždy vyhlášená precizností své tvorby) a ta je teď na penzi a u toho prodává v galanterii za 9k měsíčně. Když jsem jí nabídnul práci u mě, a že by si mohla vydělat třeba dvacítku měsíčně, řekla, že jí šití sice strašně moc chybí, ale že je na to už stará...
To bylo jen takový povzdechnutí nad tím, jak občas závidím obchodníkům, kteří nakoupí na místě "A", zabalí zboží a pošlou na místo "B". A nemusí řešit shánění materiálu z Améru, papírování s celníky, zaměstnance, servis strojů, kvalitu výroby, technologický postupy, kalkulace zakázek.... Ale co, tuhle cestu trnitou jsem si vybral sám.
Takže konec OT (a když mě to všechno nasere, stanu se podomním prodavačem trampolín...:D )