• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Lama dotaz - dneska jsem v metru potkal dva lidi s taktickym batohem, kteří měli na batohu zavěšenou takovou zatocenou fosforově zelenou pásku, ale lepicí páska to asi není. Ví někdo co to je? :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: Triage si shrnul presne, nicmene na tom CLS to nebylo, byl to jen zakladni kurz.

    OTAKAR: Nekdo mi na nejakem kurzu rikal, ze plne rupnuta femoralni arterie dokaze cloveka do bezvedomi vypumpovat do minuty, do dvou je to totalka. K tomu je potreba pridat taky to, ze takovy chlapsky stehno je fakt velky a vejde se do nej dost krve, takze to v prvni chvili clovek nemusi ani poznat... Do dvou minut sanitka nedorazi ani k pripadu kterej je od sanitarny pres ulici...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    OTAKAR: navíc tedy pul litru krve vypadá jako 3 litry... a mít ruce v nekom z koho krev stříká je velmi stresující...
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: Jasně, tak teoreticyk bych to tak měl tendence dělat, snad.. Ale jde o to si to vyzkoušet, no.. :)
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    MARASAN: Ano, turniket na stavění masivního krvácení.
    Ve městě se asi dá spoléhat na to, že ty, nebo tvůj blízky nějaký těžký úraz spojený s masivním krvácením přežijete do příjezdu záchranky, která si pak turniket nasadí sama. Ale jisté to není. Vykrvácet ze stehna je otázka řádů jednotek minut. Ručně můžeš krvácení natolik omezit, že raněný těch 10 minut (do teoretického dojezdu záchranky po Praze) přežije, ale rozhodně bude pořád hodně krvácet, což mu nepřidá. Alespoň lidi, co měli tepenné krvácení v ruce říkají, že to rozhodně nejde udržet ručně ze 100% a rozhodně ne dlouho.

    Krom toho, nepohybuju se jen v Praze a vyhovuje mi mít jednu lékárnu na všechno (neuvažuju teď expediční), akorát na kolo přidávám ještě větší OLAES obvaz (taky na stavění masivního krvácení, ale ne přímo škrtidlo). Tu lékárnu pak jen přendavám mezi zavazadly.

    Člověk má 4 končetiny, méně než 4 turnikety může být málo. Takový základní nevojenský standard by prý měl být alespoň dva. Já místo druhého nosím gumové škrtidlo, ale asi taky upgraduju.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    WOJTYLA: Na tohle tema doporucuju britsky snimek s nazvem Kajaki.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: o třídění nejlíp TABORACEK: myslim že v současný chvili je tu z nás nejtrenovanější... já na tom poslednim Combat Medic nebyl:-) ale obecně, vytřídit ty co jim dokážeš pomoc a ty co ne nechat bejt - tem co dokážeš, tak napřed ty co z nich stříká krev ale neřvou, pak ty co stříká ale řvou, pak ty co je třeba resuscitovat, vostatní si pomužou sami...:-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: Jo, ale to třídění se už třeba neřešilo.. Nebo nějaký postup jak dělat "kolečko". Jistě jako první bereš ty co mají život ohrožující zranění. Ale něco takového bych na tom kurzu ocenil..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: mno vono i přihromadym ty situace řešíš 1:1.... postupně... roztřídíš si je a jedeš....-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    MARASAN: Ne, ale o tom to celé je.. Být připravenej na to, až k takové situaci dojde a být vděčný za to že jsi v takové situaci zatím ještě nebyl. Alespoň tak to vidím já.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Nosim ssebou provaz, kterej je viceucelovej a zvladne i vic lidi. Uz jste nekdo mel to "stesti" uzit turniket?
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: Tak nás už učili i dejchat - jen řekli že obecně se to neučí protože se lidi dýchání bojí a tak nezačnou ani masírovat. Vím že to je do městského prostředí, ale i tak si dovedu představit situaci kdy jeden turniket bude málo.
    To je to co mi na kurzu docela vadilo - všechny situace byli defakto jen 1 v 1..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: zdrsem to učej do městskýho prostředí - stejne problem jako učej lidi nedejchat jen masírovat... v Praze?... jiste ok sanitka do 5ti minut... Šumava na Kvildě? dojezd přes pul hodiny když bude mít štěstí a tam už to ani rukama neudržiš, ani to jen masáží + zbytkovym kyslíkem v krvi neupumpuješ...
    SWIST
    SWIST --- ---
    MARASAN: Tak moje představa je taková, že když už bude takový průser že budu muset tahat turniket, tak je relativně velká šance že ho bude potřeba více lidí - nějaká větší nehoda a tak..

    Co jsem byl na ZDrSEMu tak sice škrtidla obecně zatratili - že prý se to dá udržet rukou a počkat do příjezdu RZty, ale s tím moc nesouhlasím (jasně udržet se to asi dá, ale..). Respektive masivní krvácení je samozřejmně potřeba řešit první, ale co pak s těmi ostatními kteří můžou být v obdobně vážném stavu?
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    MARASAN: Pripadne s tim muzes svazat (a utahnout) supaka potom co ho zneskodnis jinejma EDC prostredkama:) A ted si predstav, ze mas jen jeden turniket, cim mu pak svazes nohy zejo!
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MARASAN: na zastavení masivního krvácení z končetin...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OTAKAR: "vynadal mi, že mám jen jeden turniket" - probirate tu turnikety na stahovani koncetin po zraneni? na co vam to je? na co vam jich je vic? obzvlast v mestskym batohu teda.
    Fakt se ptam, zadnej offense.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam