Před pár dny jsem si koupil nové letní pracovní obutí, konkrétně sandály
Lowa Urbano. Kdysi jsem od nich měl jejich nejvyšší model sandálů a byl jsem na výsost spokojen. Mezi největší přednosti považuji výměnnou vnitřní stélku, kterou jsem si tehdy asi za 50 Kč nechal po dvou letech měnit. Celkově mi tehdy vydržely snad minimálně 5 let, než se definitivně rozpadly.
U nejnovějších je tato výměna rovněž k dispozici. Pásky jsou průběžné, zalité a zavulkanizované v mezipodešvi, takže by snad měly vydržet i konec světa. A pocitově jsou o poznání lehčí než ty někdejší - pár váží pouhých 550 gramů. Co mě velmi mile překvapilo je došlap, který je neskutečně tichý. Jako bych měl na nohou tlumiče zvuku. V podstatě jen na štěrku je jemně slyšet krok, jinak chodím takřka neslyšně. Do přírody tedy ideální obutí. Jsem zvědavý na jejich výdrž.
Nicméně rád bych tady vyzvedl také sandály Keen Newport, které jsem nosil až doposud. Kupoval jsem je vlastně jen proto, že zrovna nikde neměli sandály Lowa, a to v červnu 2011 v Rock Pointu za 2590 Kč. Vydržely tedy neuvěřitelných 5 letních sezón plného nasazení a část té letošní. A to jsem je ani trochu nešetřil. Dokonce jsem je minimálně poslední 3 sezóny nosil jako papuče (protože mě štvalo, že tou uzavřenou gumovou špičkou nevypadávají šutry) tak, že jsem šlapal po tom pásku držícím patu. Dodnes na něm není povolený jediný šev a kromě ochození vypadá prakticky pořád stejně. Mají trochu poškozený došlap v prstech, celkem dost ochozenou podrážku a pochopitelně charakteristicky zapáchají. Tak či tak klobouk dolů před takovým výkonem při každodenním letním nošení (a to jsem je poslední dva roky používal ještě i jako přezůvky na výjezdech v rámci jarní a podzimní části sezóny)!