• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jinak armed je v tomhle naprosto bezpečnej. Tam i když člověk má zp a všechno, tak si stejně objednaný náboje kolikrát neodnese. Vlastní zkušenost...To tam prodává jen jeden člověk snad a ten si tam chodí jak do houslí..
    VACA
    VACA --- ---
    REDSNAKE: já sem celkem i v klidu, jen mě trochu přkvapilo, že tam neni nikde ani zmínka o tom co píšeš.
    No offence, ale myslim že u sboží tohoto druhu by to mohlo bejt napsaný rovnou. Takhle to vypadá tak nějak, divně.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VACA: Jojo, objednáš to, zaplatíš bitcoinama a oni to pošlou do černý schránky na rohu ulice kde bydllíš. Doporučuji si to vyzvednout v noci, s šátkem přes ksicht.


    Samozřejmě, že online prodej je u nás možný, ale vyzvednutí je osobně oproti ZP, případně nákupním povolením. Takže hlavně klid.
    VACA
    VACA --- ---
    hej sorry za trochu OT. Koukam ze armed zacal prodavat jakesi ostre zbrane a naboje. Hej to mi jako chcete rict, ze se objednam krabicku ostrejch naboju a oni mi to jako poslou postou? WTF??
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DANKLAR: Co te k takovymu nazoru vede?
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    Lidi, poradíte nějakou skladnou nepromokavou a prodyšnou bundu? Za normální peníz, potřebuju něco lehkýho, co se dá sbalit a případně dát do stehnní kapsy nebo nezabere místo v batohu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    STENNY: Ještě jsem zapomněl jednu věc, kterou bych tam rád viděl: dezinfekce a sterilizace v improvizovaných podmínkách. Počítejme s tím, že autokláv doma málokdo má a jód na pár litrů jodisolu taky ne, takže čím desinfikovat nástroje a materiál? Který materiál na stehy můžu vyvařit a který ne? Snese to i vyvaření v papiňáku? Když to nemůžu vyvařit, jakou chemii použít? Čím desinfikovat operační pole, jaká desinfekce nesmí do hlubokých ran? atd...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    STENNY: Presne
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    DANKLAR: Pardon o cem ze nevim? Poucis me?
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST + SAFARIK: V první řadě díky za aktivitu, je příjemné, že někdo, kdo něco nabízí, reálně komunikuje :) .
    Zrovna šití břišních orgánů mi do obsahu toho kurzu, který bude v Ostravě (a jehož ekvivalent jsem předpokládal v Praze) moc nezapadá. Moje vize toho, na co bych rád šel, je zhruba takováto: Mám za sebou pár kurzů první pomoci vojenského i civilního zaměření, takže můj vědomostní rozsah je zhruba od vyndavání klíšťat po zaškrcovadla a hemostatika. Líbil by se mi kurz, kde mě někdo naučí jak (a čím) sešít kraje rány k sobě, co tomu šitému dát, když neseženu normální antibiotika a podobně. Nedovedu si představit, že bych se dobrovolně někomu navezl do břišní nebo hrudní dutiny, protože chirurg nejsem ani nebudu a pacientovi bych (nehledě na objem teoretických znalostí) těžko pomohl - spíš bych ho zabil. Mnohem víc bych ocenil informace, jak nejlépe neinvazivně ošetřit stavy, které se dneska běžně řeší chirurgicky (třeba ta často zmiňovaná apendicitida). Ten blok o amputacích mi připadá jako maximum, co má pacient při zákroku bez cvičeného chirurga a vybavení reálnou šanci přežít, a to bych si jako poloviční laik daleko spíš věřil na to, že budu schopen úspěšně (=pacient přežije) v improvizovaných podmínkách amputovat ruku než třeba sešít játra. Konečně, úspěšných amputací v primitivních podmínkách je přeci jen asi doloženo víc než případů úspěšné břišní chirurgie prováděné laikem...

    Čili mně by se nejvíc ze všeho líbilo, kdyby se v Praze udělal ekvivalent ostravského kurzu s rozdělením:
    - První den: CPR, bezvědomí, mrtvice/infarkt, krvácení atd.
    - Druhý den: Drobná chirurgie, šití, amputace, substituce léků, poúrazové a pozákrokové komplikace a jejich řešení.
    ideálně s možností přijít jen na jeden den nebo na oba. Pokud by bylo nutné to stihnout za jeden den, pak bych si vybral jen ten chirurgicko/postapo den.

    Osobně bych rád do osnovy přidal, alespoň letmo: alternativní (jiné než chirurgické) řešení apendicitidy a podobných stavů. Ošetření rozsáhlých popálenin a poúrazová péče. Specifika ošetření mnohočetných penetrujících poranění ala šrapnel.

    TL;DR verze: Mám dojem, že kdybych musel někomu šít něco v břiše, stejně mi umře na stole, takže šití břišních orgánů v osnově považuju za zbytečné.
    SAFARIK
    SAFARIK --- ---
    Jsem tu. :-)
    Zkusim to tu sledovat. Kdybych neodpovidal, piste mi prosim na maila.
    Cena za ten CLS je luxusni a sel bych jako prvni tam.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Tak jsem si teď psal s Šafaříkem.. Udělat nějaký kurz v Praze není problém. Jenom s tou náplní možná trochu jo.. Když ho budu citovat

    "Chtel jsem se napriklad naucit sit jatra, zaludek a pod. Ale bud jsou z toho posrani a ospravedlnuji si to "jedine co je tu v tech podminkach muzu naucit je jakasi zakladni reznicina. Jakmile se neco zesere zacnou do sebe rezat, hned jak je bude bolet bricho. A to si na triko nevezmu." Nebo pak ze je to uplnej nejsmysl z improvizovanych podminkach atd.. tyhle veci jsou obsahlejsi. Treba relaxanty, ktere se musi podavat, jinak se ty vnitrnosti stale hybou a pod.."

    A pak mě odkázal na kurz http://hardtask.eu/cz/kurz/us-army-cls/
    Prý pokud by i po něm by byl zájem o nějaký další tak, to může zkusit dát dohromady. Popřípadě jestli jsme schopni dát dohromady my nějaký souhrn věcí co konkrétně by nás zajímalo..
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    WOJTYLA: je vidět, že nevíš, o čem mluvíš...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Možná je dobře, že se jako vlastník zbraní moc neprezentuju ve svém okolí...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    DANKLAR: možná je dobře že ty vo tom nerozhoduješ...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    TABORACEK: možná bys zrovna ty zbraň mít neměl...
    NAVARA
    NAVARA --- ---

    Víkendový kurz první pomoci a základů chirurgie v Praze/Středočeském kraji...

    20 hlasy od 20 respondentů

      SWIST
      SWIST --- ---
      SWIST: Aha.. Poslední přihlášení 18.1 2016.. Ale tak bude vědět co to nyx je.. :)
      SWIST
      SWIST --- ---
      381007: Aha.. :D Ok. Tak budu doufat že si to tu přečte.. Vím že spolu spolupracujete, ale to že tu je mne nenapadlo.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam