• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: ale no tak.. To nebylo fér.. :D
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: jojo prosimtě hohl bys mi bodově odpovědět na následující otázku....

    přijel jsi tam, sešli jste se nekde von si stounul před vás řekl" vítám vás..."

    ....a co bylo dál?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Tak se právě vracím z toho Šafaříkova kurzu. Nebudu psát nějaký sáhodlouhý report, ale spíš jen bodově a odpovím na případné otázky.
    Nutno dodat že se považuji spíš za začátečníka co se týče první pomoci.

    Když to shrnu celkově tak super.
    Honza samotný je pohodový člověk, nechal mě a pár dalších přespat u něj v bytě, ochotný a má rozumný náhled na svět.
    Kurz byl rozdělen do dvou dnů - sobota byla víc o mluvení a v neděli se dělali hlavně simulace.
    V sobotu se projela teorie něco ukázal a něco jsme si vyzkoušeli, asi největší zážitek byl zavést někomu nosák a nechat si zavést nosák.. Přednáška o antibiotikách pro rybičky byla taky fajn.
    Neděle se jela hlavně stylem nastínění situace, ukázka řešení a pak jsme si to vyzkoušeli. Po obědě se pak řešili amputace a šití - na závěr jsme vyfasovali prasečí nožky a zkoušeli jsme šít i amputovat.
    Nutno podotknout že to nakonec vedl sám - záchranáři co tam byli před týdnem tak prý řekli akorát základ a do ničeho víc se nechtěli pouštět. Proto se Honza rozhodl doručit se nějaké věci a předvést to sám. Tím pádem samozřejmě byli nějaké věci co šly zlepšit, ale jednak ve čtvrtek obvolával lidi a říkal jim jaksi věci mají, popřípadě vracel zálohy. A v sobotu řekl že pokud někdo s kurzem nebude spokojený tak mu vrátí plnou cenu.
    SPM
    SPM --- ---
    LACHAUER: pokud by chtěl vysloveně fotobatoh, tak doma mám katu (tuším pl220 bumblebee) a to taky není vůbec špatný. Ale je to teda už hodně zaměřený na foťáky, byť teda ten vnitřek je z přepážek na sucháče, takže se to dá přeskládat a udělat si velký prostor na něco jiného. Pravda, že co se týče držení foremnosti, tak ta kata je super - má to údajně nějakej kovovej kříž, aby to nešlo zmáčknout a nutno říct, že to asi funguje - narval jsem do toho kdysi v Benátkách v době karnevalu nějakou sádrovou škrabošku a šel se prorvat na poslední trajekt na pevninu toho dne. Přežila :-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: Co jsem se koukal tak MR by byl tak za 8-9k do toho se mi asi úplně nechce, ale kouknu ještě pořádně na jejich nabídku. Zatím jsem jen na mobilu..

    LAUNCHER : přímo fotobatoh asi nechci, respektive mám radši když je to univerzální a můžu brašnu s foťákem z batohu vytáhnout a nést samostatně.. Popřípadě batoh využití jinak.
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    SWIST: Jestli v něm nosíš zrcadlovku a nějaký skla, a nemáš hluboko do kapsy, je taky možnost kouknout se na nějaký fotobatohy od Lowepro. Já měl starší typ řady Trekker (už se nevyrábí) a miloval jsem ho - nevypadal úplně jako fotobatoh, spodní polstrovaná komora na fototechniku, horní na cokoli jinýho, síťka na lahev, úchyt na stativ. A vydržel všechno. Už není v nabídce, ale třeba řada Pro Tactic má i molle vazbu. http://www.lowepro.cz/Batohy/pro-tactic-aw-80
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SWIST: Já bych šel vždycky zas a znovu do Tatonky. A že mají kurva široký výběr: http://www.tatonka.com/en/Backpacks
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: Hmm MR bude stat vic. Ale mrkni.
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: no, teď mám nárazově trochu víc financí tak bych klidně zainvestoval.. Nevím na kolik ten mystery ranch vyjde, kouknu na to. Ale toho condora jsem pořizoval na místo 5.11 který se mi líbí ale v tu dobu se mi do toho nechtělo cpát prachy. Kolem 5k bych do něj teď klidně dal..
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST: Něco od Wisportu by pro tebe mohlo mít zajímavý poměr cena /výkon.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: Ni chce to neco lepsiho. Jako kdyby ses chtel vazne placniut pres kapsu mrkni na Mystery Ranch. Zajimavy bagle.
    SWIST
    SWIST --- ---
    WOJTYLA: no, já měl právě nejdřív 72 od helikonu, ta šla do háje rychle, ale za ty prachy.. Teď mám condora 72 a už taky nic moc..
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SWIST: Proc naivni? Rush 72 by to mohl potesit. Jinak skoro kazda vojenska znacka dela 3 denni bagly. A pokud to vydrzi v Iraku vydrzi to i v Semilech.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Asi hodně naivní dotaz.. Ale za pokus nic nedám. Nemáte někdo tip na batoh na EDC - ale nějakou třídenku, že kterého se po pár letech nestane neforemný pytel? Nosím v něm každý den zrcadlovku, objektivy, lékárnu, většinou i lahev s vodou a knihu.. Plus další "nezbytné" věci, takže pár kilo má.. Což mu samozřejmě nedělá dobře, kor když ho nosím opravdu prakticky každý den..
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ZAPPO: Moc předjímáš a předjímáš blbosti...

    Pokud bych měl mít v autě (a ne, běžně s sebou nic tahat neplánuji, v autě ale předpokládám větší riziko potřeby někde mimo civilizaci bez běžné firemní lékárničky) jen to, co umím použít, tak tam právě budu mít víceméně jen tu soupravu polního chirurga, stahovací obinadlo, obvazový materiál, spojovací materiál, klasickou desinfekci a akutol, ale už ne roušku na resuscitaci, protože mám jen velmi matnou představu, jak ji použít - koneckonců se to furt mění, naposledy si pamatuji od zkoušky, že to byly 2 stlačení, jeden vdech, ale někde jsem četl, že už je to zas jinak...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ZAPPO: bavíme se o lekarně do auta, vo žádný lekarně na nošení nebyla řeč:-)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    COMODOR_FALKON: Hele s těmahle představama fakt radši začni tím kurzem, vypadá to, že jsi úplně mimo. Nic ve zlým.

    WOJTYLA: To už je moc meta na můj vkus. Považuju za důležitý, aby v lékárně netahal co neumí použít, protože to zvětšuje lékárnu a tím úplně přímo snižuje ochotu ji nosit (jinam než zahodit v autě). Přijde mi to prostě jako krok nula, uvědomit si co umím a co ne a pracovat s tím co jo.
    Druhej krok vidím stejně jako ty, dobrej kurz - kde do něj ve slušným zdrsem základu natlučou co nedělat, jak telefonovat a že důležitý je tlak v ráně a dejchání. A kdo mluví dejcha a kdo nedejchá toho resuscituješ.
    I tyhle dva kroky jsou pro něj dva velký kroky, který má ještě před sebou a potom bych viděl nějaký vybavování lékárničky pro okolojdoucí polní chirurgy v případě hromadný havárie, kteří nebudou mít vlastní lepší - případně pokročilý kurzy.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPM: Tak nějaký menší hasičák pod sedadlo by možná nebyl od věci... ;)

    Já bych právě pak nerad zjistil, že v krizové situaci zranění prostě umřou, protože leukoplast nelepí a takové ty pružné spojky s kovovými drápky tam nejsou, přičemž vlastně zraněné ani nevyprostím z vozu, protože nůžky se o bezpečnostní pás zlomí... Že z nich nedokážu vytahat střepy, protože pinzeta je moc tuhá a skalpel tupý (ten v autolékárničce asi vůbec nebude, co...?). A tak...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ZAPPO: tak lekárnu nemáš jen pro sebe... muže bejt kolem nekdo kdo ví co a jak ale nemá čim... takže obvazy a základní veci typu škrtidlo a tak bych rozhodně přibalil a přihlásil se na poatřičný kurzy...
    SPM
    SPM --- ---
    COMODOR_FALKON: já jsem do auta kupoval nějakýho hartmanna, asi za 3 kila. Neumim s tim, nikdy jsem to nepotřeboval, ale prej tahle s tou povinnou výbavou jakžtakž použitelná je (jako že aspoň leukoplast lepí a tak).

    Jenom se to nesmí přehnat :-) To si člověk do toho auta krom lékárničky dá pořádnej hasičák, vyprošťovací náčiní, lopatu, kanystr, ... a pak aby sebou tahal vozejk, aby měl kam dát alespoň tašku s notebookem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam