V moderní sebeobraně učí, jestli dobře pamatuju, že kesr není pro první fázi fyzické sebeobrany ale na zajištění že útočník už nevstane/nebude schopný udychat pokračování po tom co ho člověk úspěšně odrazí. Z toho co jsem s nácky a/nebo feťáky zažil nemám úplně data že bych to chtěl sebejistě tvrdit i když tomu celkem věřím. S jistotou vím, že člověka co je zvyklý se rvát to na první dobrou fakt nezastaví a mít v bitce v ruce peprak nemusí být úplně výhoda, záleží na prostředí a startovní vzdálenosti určitě. Zároveň mít jakoukoliv zbraň bez výcviku může znamenat že ji ve výsledku útočník použije proti tobě, typicky se to říká o nošení nože bez znalosti boje s ním ale tahání nože na člověka je jiná liga. Pražským mohu moderní sebeobranu vřele doporučit, dělají kurzy zážitkem podobně jako ZDRSEM kurzy první pomoci, stojí to za to, pro lidi co se neperou, slabší ap. hodně o všímavosti, vyhodnocování, deeskalace ap.
Osobně nosím velké tornádo v ledvince, když je situace připnu na pásek nebo na popruh ledvinky ať se tahá rychleji. Skvěle se s ním míří, světlo pomáhá, ale reálně jsem mi pomáhá spíš už jen psychologicky, že vím že ho můžu vytáhnout a jsem víc v pohodě do verbální deeskalace i v dost nepříjemných situacích. Pak jsou super rukavice s vyztuženými klouby, dá se přes to dát další rukavice ať to není nápadné, to je reálně větší pomoc než kesr.
Ještě je zajímavý preventivní použití, víceméně co dělají policajti na akcích, že je to pro kontrolu davu, nebo na zablokování nějakého podchodu ap, to může vyrobit super okno pro útěk nebo přípravu k sebeobraně.