• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANDY_WARHOLKompozice, skladba, hudebni teorie: elektronicka hudba
    Pouziti klasickych postupu v elektronicke hudbe.

Myslite si ze pri tvorbe elektronicke hudby je zadouci pouzivat klasicke postupy hudebni kompozice ?

76 hlasy od 76 respondentů

rozbalit záhlaví
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      TRIBASS: A co takle tri akordy a pravda ? :D
      A proste Janacek uz je moderni autor. Jinak, asi to chces vest nekam jinam, k "umelejm" stupnicim, ale rikam si ze je tu hafo lidi, co by jim pomohlo vedet, jak vypada, resp zni kadence a podobne. Ale co ja vim, treba sem uplne mimo. A vsichni mate PhD z matematiky, a veci jako durova a mollova tonina a kvintakord a septakord, a pentatonicka stupnice sou pro vas uz davno prekonany... bez ironie, opravdu nevim, kdo co mate za sebou za background.
      TRIBASS
      TRIBASS --- ---
      SHEALA: napsat obecně že současná elektronická hudba se melodicky chuda je nesmysl, elektronická hudbase liší od instrumentální akorát tim že u jedny je k rozeznění nástroje zapotřebí nějakej mechanickej pohyb třeba huder paličky do struny a u druhy je to elektronickej pohyb resp, el. energie co rozvybruje oscilator .... klasicka HT je samozřejmě osvětcená ale zrovna tech atonalnich principu , využíval třeba už leoš janaček ... zaleží jenom na tvůrci jak melodicky bohatou skladbu napíše ... chapu že pro muzikanta kterej nemá zájem o vytváření vlastních věcí a hraje to co vičte z not , je znalost novodobejch postupu zbytečný
      TRIBASS
      TRIBASS --- ---
      Nevíte někdo nahodou jak na "set theory",atonalni kompoziční metodu allena forte , mam o tom dos kusi informace , vim že vychazi z 12titonovi metody arnolda schoenberga, exponovani,rotaci,inverzi tonovejch řad z dodekafonie.... v ty dvanacti tonovi se využívá Boulezových šachovnic (matrix tone row) k odvození raka,inverze inverze raka ... to je ještě vcelku chapu, asopn teda ten uvod:)... dost podobna mi připada i tahle set theory,,, kde přibide do ty šachovnice ještě interval class vector a forteho číslo... z informaci co mam nechapu vubec k čemu sloužej.... přispívá k tomu dost moje špatna angličtina , na těhle strankach je to popsany řek bych dost dobře ale překlad nedavam
      Jay's Set Theory Calculator
      http://www.jaytomlin.com/music/settheory/
      Set Theoryfor music
      http://solomonsmusic.net/setheor2.htm

hodily by se mi nějaky česky stranky na tohle tema
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      JAZZZ: Takle, mam za sebou 8 let hrani na klavir, takze sem ponekud "prastena". Mno a pokud do C dur, toniny uplne bez krizku, najednou vlozim motiv s krizkem, zacne ten motiv vycnivat jako ... neco co strasne vycniva :)) Je to disharmonicky, taha to za ucho, ale ja treba v ten moment chcu posluchace tyrat a tahat ho za ucho. A kdyz se to dobre udela je to velmi silnej moment, a alterace akordu, jo, to je jedna moznost. O ktery toho moc ovsem nevim, tedy ne vic nez teticka wiki. Ovsem pokud delas jazzzove veci, tak se to hodi znat :)
      (pro jistotu odkaz z teticky wiki) http://en.wikipedia.org/wiki/Altered_chord
      JAZZZ
      JAZZZ --- ---
      SHEALA: to : Pokud napalim do skladby ton, kterej v dany tonine neni... musim si bejt zatracene jista proc to delam
      by asi stalo za delsi rozvedeni. najit si stupnici a pokus-omyl vyplodit melodii zv;adne leckdo, ale prejit z jedny toniny do druhy tak, aby to melo hlavu a patu, to uz nedavam. jsou tam jakesi alterace akordu a ja nevim jak je spravne alterovat
      SANTHOS
      SANTHOS --- ---
      SHEALA: ja bych jeste doplnil ze dominantni akord je o pet pultonu vys nez tonika a subdominanta je o pet pultonu niz = o sedm pultonu vys

tohle jsem se naucil na jedny supr strance:

Kurz harmonie bez not: Titulní stránka
      http://www.webhouse.cz/kurz-harmonie/index.htm

Akorat ze ted ji predelali grafickej design a prijde mi to o dost mene prehledne, ale ty informace tam porad jsou a je jich hodne
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      JAZZZ: jakoze tohle je preba priklad neceho, co uz je daleko ZA klasickou hudebni teorii :D
      Osobne sem rada ze vim ze kdyz mi nedko rekne, ze neco je v a moll. ze vim, jaky tony tam budou, a muzu tu skladbu jeste vic "nacancat." Soucasna elektronicka hudba, je melodicky chuda, veci co se delaly driv pomoci melodie, se udelaji nejakym white noise sweepem, a hledme, hned mame narust napeti... aniz bychom pohli melodii. To me prijde ponekud omezene. ¨
      Klasicka hudebni teorie je navod JAK na melodii, stejne jako se po netu vali spousta navodu jak udelat hezkou basu pomoci tri oscilatoru. (Ja umim tu hudebni teorii. Neumim si zatim poradne nakroutit syntak, takze jestli mate pocit ze se vytahuju... naopak, mam se jeste dost co ucit)
      Jinak takovej uplnej zaklad
      existujou toniny. Tonina VETSINOU vyuziva 7 z 12 moznejch pultonu. (8 vezmeme li i konecnej ton). Pokud napalim do skladby ton, kterej v dany tonine neni... musim si bejt zatracene jista proc to delam :D.
      Potom akordy, vsichni asi vime, co sou akordy. A ted jedna vychytavka, kazda tonina ma tri veledulezity akordy. Toniku, dominantu, subdominantu. Jenom ciste na nich je postavenech sposuta skladeb.
      U C dur je to takle
      tonika: C E G
      subdominanta F A C
      dominanta G D B
      skuste si pohrat s ruznyma permutacema tehle akordu v piano rollu, a zjistite, ze uz nejspis je sami intuitivne pouzivate :D (Kdo tohle zna, tak to prosimvas preskocte :D)
      JAZZZ
      JAZZZ --- ---
      pro inspiraci :

Atonal Music Explained in a nutshell - YouTube
      http://www.youtube.com/watch?v=i5tmK6xcDws

Steve Reich | Electric Counterpoint - YouTube
      http://www.youtube.com/watch?v=HMLp29KQlzc&feature=related

reich a obecne minimalismus pracuje podobne jako elektronicka hudba. moderni koncepty tonality, pak nepracuji s nahodnymi frekvencemi ale snazi se tomu dat novy rad.
      MATT
      MATT --- ---
      JAZZZ: tak nechci to psat do textaku zeano.. ;) kdysi jsem to chtel udelat ve VirSynu, dokud ho nezprasili, ted ani nevim v cem bych to delal..
      MATT
      MATT --- ---
      ANDY_WARHOL: spis jsem myslel analogii s rytmikou, ze kdyz je to lehce nepresny, tak to cloveku prijde vic sexy, rozjetejsi, nez kdyz jede presnej beat
      SANTHOS
      SANTHOS --- ---
      JAZZZ: :)) moc dobre si dokazu predstavit jak to muselo vypadat, taky jsem delal v pascalu, ale ne hudbu :)
      JAZZZ
      JAZZZ --- ---
      SANTHOS: po 2 dnech pokus-omylu jsem slozil takovy to R.I.P. tema :)
      SANTHOS
      SANTHOS --- ---
      JAZZZ: haha, tak to sis teda pekne dal :)
      ANDY_WARHOL
      ANDY_WARHOL --- ---
      ps: kdo si jeste nevsiml, mame tu anketu
      JAZZZ
      JAZZZ --- ---
      MATT: kdysi jsem si skladal hudbu do her v pascalu pomoci
      sound(1000);delay(500);nosound();
      reknu ti ze to byl peknej opruz vychytat aby to neznelo falesne. nevylucuju ze se ti to povede pouzit dobre ale osobne bych cekal nejakou disonanci
      ANDY_WARHOL
      ANDY_WARHOL --- ---
      MATT: ja si myslim, ze psychedelii nejvic vari basove tony
      aspon u sebe mam pocit, jako by me basy hladily nekde vevnitr, kdyz jsem pod vlivem nejakeho psychedelika
      MATT
      MATT --- ---
      OTZ: hele a nevis, jak by to znelo, kdyby se vsechno jelo na presny nasobky nehlede na tony?

kdysi jsem chtel udelat takovej track, kde bych skladal jen zadavani Herzu misto tonu...

bude to lepsi nebo naopak ty drobny odchylky delaj tu "psychedelii", neco treba jako binauralni zvuky, kdy diku rozdilum frekvenci davas mozku frekvence, ktery by neslysel? ;)
      ANDY_WARHOL
      ANDY_WARHOL --- ---
      KUANG11: ano a to presne chci :)
      KUANG11
      KUANG11 --- ---
      ANDY_WARHOL: jo dyt jo, to ja bych rad taky, proto to tady sleduju zejo :) akorat se tim snazim naznacit ze slozit to stejne nakonec clovek musi sam, teorie ti akorat vyjasni mantinely, takze s tim neni takovy dlouhy srani :)
      ANDY_WARHOL
      ANDY_WARHOL --- ---
      KUANG11: ja se nepidim po teorii pro to, ze bych byl na muziku levej, ale proto ze se chci dostat na vyssi level
      to si musime ujasnit
      ja sem se venoval leta zivejm jamum, byl sem vycvicenej slozit melodii v radu vterin a tu zive zahrat do toho co aktualne jelo. ale chci si to nejak ujasnit, co se tam deje i po ty teoreticky strance.
      KUANG11
      KUANG11 --- ---
      ANDY_WARHOL: no teorie je temer nezbytna, ale pisnicku z ni furt neudelas ...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam