JAZZZ: jakoze tohle je preba priklad neceho, co uz je daleko ZA klasickou hudebni teorii :D
Osobne sem rada ze vim ze kdyz mi nedko rekne, ze neco je v a moll. ze vim, jaky tony tam budou, a muzu tu skladbu jeste vic "nacancat." Soucasna elektronicka hudba, je melodicky chuda, veci co se delaly driv pomoci melodie, se udelaji nejakym white noise sweepem, a hledme, hned mame narust napeti... aniz bychom pohli melodii. To me prijde ponekud omezene. ¨
Klasicka hudebni teorie je navod JAK na melodii, stejne jako se po netu vali spousta navodu jak udelat hezkou basu pomoci tri oscilatoru. (Ja umim tu hudebni teorii. Neumim si zatim poradne nakroutit syntak, takze jestli mate pocit ze se vytahuju... naopak, mam se jeste dost co ucit)
Jinak takovej uplnej zaklad
existujou toniny. Tonina VETSINOU vyuziva 7 z 12 moznejch pultonu. (8 vezmeme li i konecnej ton). Pokud napalim do skladby ton, kterej v dany tonine neni... musim si bejt zatracene jista proc to delam :D.
Potom akordy, vsichni asi vime, co sou akordy. A ted jedna vychytavka, kazda tonina ma tri veledulezity akordy. Toniku, dominantu, subdominantu. Jenom ciste na nich je postavenech sposuta skladeb.
U C dur je to takle
tonika: C E G
subdominanta F A C
dominanta G D B
skuste si pohrat s ruznyma permutacema tehle akordu v piano rollu, a zjistite, ze uz nejspis je sami intuitivne pouzivate :D (Kdo tohle zna, tak to prosimvas preskocte :D)