já souhlasim že to neni sranda ale pochopení základů jako jsou intervaly rytmus takt noty(tim myslim celá půlová...) , se v nauce o harmonii začátečník bude těžko orientovat i s tabulkou , v kontrapunktu už vůbec ... zvládnout intervaly je podle mě zásadní , úvod do kontrapunktu je opravdu něco , z těhle stránek
http://www.eamos.cz/amos/kat_hv/externi/kat_hv_0017/vranek/lekce02.html ...si vzpomínám a jednu větu hned v úvodu kterou sem nemohl pochopit . teprve až ve třetí učebnici co sem o tom našel to bylo napsaný tak že mi došlo... neuvědomoval sem si že interval nař. tercie od C neni jenom Dis nebo E ale taky A a Gis ... pak dál už je to vlastně furt o intervalech, je to vlastně intervalová harmonie..... motivovala mě hudba z filmu hodný zlý a ošklivý protože v nauce o harmonii sem nenašel postup kterym by šla napsat , teď už vim že by to šlo Tříhlasou imitací :) , jo a to sem teprve minulou zimu začal s hudební naukou od a do z od Zenkla... ale tohle neni žádná velká hloubka tj základ :)
tady je ta věta co mě tak potrápila ..
POZOR: je třeba rozlišovat konsonance funkční a nikoli-funkční! Např. spodní kvinta k tónické primě ”g“ tón ”c”, obecně konsonance, je v rámci G dur tónem funkčně disonantním, s potřebou rozvedení do spodní sexty, tónické tercie ”h“. K základnímu tónu G je C vlastně kvartou!