• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ATTILAH: vyfiltruj si ID [ MICANA @ Kompostovani ] taky to řešili a vyřešili ;)
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    btw. nechceš zkusit dát zatím žížaly třeba do sklepa? Pokud bydlíš tedy v paneláku, tam je tepla dost.. jakože alespoň teď do jara, aby ses žížal nemusela zbavovat..
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    Hele my máme žížaly doma a už sme si na mušky nějak zvykli, ale je to dost otravný.. Na jaře jdou žížaly hned na balkon. Nicméně mám žížaly i v hospodě, kde je mám jakoby v baráku pod schodama, je to starej žižkovskej dům, je tam normálně furt otevřeno do dvora, takže je tam dost kosa.. Není tam zrovna mráz, ale rozhodně tam není teplo jako doma. No a poznatek je takovej, že žížaly to dávaj, přežívaj, ale kdovíjak se nemnoží a nezpracovávaj ani moc odpadu. Vysvětluju si to tím, že prostě je jim zima a oni moc nejí.. Přeci jenomm jsou to kalifornský žížaly, takže doma asi na zimu moc navyknutý nejsou. Vyčetl jsem, že žížaly naše se se zimou vyrovnávaj dvěma způsoby, jedny maj životní cyklus co stihnou za rok, na zimu uhynou a na jaře se vylýhnou larvy novejch a nebo druhej druh, ty se zavrtaj do země, tam si vypustěj nějakej slyz ve kterym si budou rochnit do jara, pak ještě vytlačí z těla většinu vody, aby jim mráz nepotrhal tkáně a takhle přečkají.. Ale dost mě udivuje, že vá normálně na balkóně jedou dál.. Taky jsem vymýšlel nějakej peřiňák zateplit a nechat na balkoně, ale jak říkám, nějak jsme se naučili žít s muškama;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: je to obaleny jen tak nalehko. nijak utazeny. dole mam porad otevreny odkapavatko + vetrani nahore
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Tak to zni skvele, nechci se jich vzdat (ale tlak doma je velky). Takze mas primo nadobu komposteru obalenou folii? To me napadlo, ale bala jsem se, ze bez toho odvetravani komposteru stejne pujde cely system do haje.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: mam je na zavetrovany terasce. takze samo o sobe je v tom jejich koutku trochu tepleji nez venku (mozna +2°C). ted uz je mam zabaleny do bublinkovy folie, ale na zacatku zimy zvladly s malyma ztratama i tech -10°C (jenom prehozeny svetrem). kdyz maji co zrat, hnitim se jim ten kompost docela pekne zahrejva.
    pokud nebude zase -20 jako loni, o stehovani dovnitr vubec uvazovat nebudu
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Jeste (zdar z Eko auditka) me zaujalo, ze mate zizaly tedka venku. To mate pres celu zimu? Ted to jde myslim, ale okolo nuly uz jsem vycetla, ze to nedavaji. Uvazuju i variantu nejakeho zatepleni a zakryti niky na terase, ale myslim, ze to o vic nez par stupnu teplotu nezvedne a tedy nepomuze. Ale budu rada za zkusenosti, nechce se mi davat je pryc, az na ty lezouci mrchy je provoz ted uz vyladenej a dela mi radost.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Tak na to došlo: nabízím vermikompostér (jeho obsah tj. žížaly a kokosovou podestýlku a částečně i vermikmpost) na zimu (na rozmnožení žížal, někdy v dubnu bych si část žížal zas vzala) nebo napořád (to za nějakou symbolickou cenu). Musíme mít vermikompostér v bytě a nepovedlo se mi eliminovat takový lezoucí drobný mušky v okolí. Už víc šancí co muž žížalám dal, nemaj a tak jim hledám azyl. nebo případně radu tady. K odnosu (cca 5-10 kg) v Brně.
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    Vůbec není za co.. kéž by kompostovali všichni :))
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    DANIELLKA: Bedynky vypadaj fajn. Tak to ja se nekdy po novym roce rad zastavim, minimalne pro tu inspiraci. Jste zlaty, Ď!
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    KORINKOWICZ: Nemůžu tam najít přesně ty bedýnky, ale je to tenhle typ - http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40102978/ No a ty je třeba provrtat, navrstvit na sebe, osídlit a vermikompostér je na světě. Nejlepší bude, když se stavíš do Belzepubu na Žižkově a odvoláš se na mě nebo Rosťu (můj muž). Kompostujeme i tam.. Rádi se vším poradíme a předáme žížalstvo :)
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    DANIELLKA: DYI z Ikea?? Co presne to znamena? ;)) Jinak zizalky by do zacatku byly naprosto super! Moc dekuju!

    Ono by se to dalo samozrejme udelat dost jednoduse treba pomoci nekolika provrtanych, do sebe napasovanych plastovych kybliku, ale ja se furt snazim najit nejakou variantu, ktera by byla nejen levna a easy-to-do, ale i esteticky vhodna do kuchyne :)
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    KORINKOWICZ: jestli jsi v praze, tak můžu nabídnout i žížalky..
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    KORINKOWICZ: my máme vermikompostér přímo v bytě.. dyi z ikea za cca 400 Kč
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    VODOMERKA: Vsak oni to maj vychytany, cilem neni pouhy pestovani zizal :)) Pater to pak muze mit kolik chce, jen jsem predtim asi nevlozil poradnej obrazek. Jinak me se to libi jako inspirace pro DIY a kdyby se ty fosny natrely nejakem ekologicky setrnym lakem, mohlo by to snad nejakou dobu vydrzet ...

    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: ad drevo - prijde mi skoda davat tolik penez (pokud ne DIY) za drevenou bedynku, do ktery se to stejne casem nasakne. dno staci vyresit nejakym pevnejsim pletivem, idealne silonovym, aby nijak nereagovalo (nestarlo), ale bylo i dostatecne unosny, a zarazkama na bedynce, aby si ta nastavena nelehla az na dno.
    ad worm tea - nesmrdi. ani z blizka. ja ho nechavam prubezne odkapavat do nadoby, ze ktery lahvuju do petek od mlika

    ona takovahle jednopatrova bedynka je vhodna spis pro rybare (jinak nastaveny priority) :)
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    VODOMERKA: jj, ja uz to tady cely precetl, ale resila se tu jen drevotriska ;) me by docela zajimalo, co by tomu rekl poradnej kus dreva jako napr tohle na obrazku. Jediny co by pak bylo treba resit je co tam dat za tu spodni vrstvu, aby tim prolezly zizaly do vyssich pater :) Jo a btw - ten wormtea teda nesmrdi jo?:) V tomhle reseni to vypada, ze se shromazduje v ty spodni plastovy nadobe, ktera moc utesnene nevypada ...



    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KORINKOWICZ: ja bych se bal, ze to nasakne, nabobtna a rozklizi se :). kazdopadne tohle vsechno uz tady probehlo. trochu se prohrabni archivem ;)
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    dokonce uz existuje i designovej vermikomposter, je to ale dost drahy :) ta nedesignova varianta ale vypada pomerne snadno vyrobitelna, jen nevim jak vypada casem to drevo... Vice zde http://www.kokoza.cz/prodavame/

    Designovy vermikomposter


    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    Tedy je prehledne sepsanej navod vermikompostovani, mohl by se nejakymu dalsimu zacatecnikovi celkem
    hodit http://ekoobchudek.cz/myfiles/file/COW_navod.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam