• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: jak moc maly je mas? pravdepodobne bych to spis tipoval na to ze se ti premnozili, mas jich moc na malym prostoru a tak nerostou.zvlastni je ze by to nemelo mit vliv na rychlost premeny.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    EDAK: Super zdroj, díky!
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: muzete se taky zkusit zeptat tady, pokud vladnete anglictinou, tady jsou opravdu mistri a jsou schopni rozlustit temer jakykoliv proble, ani jsem netusil kolik muzou mit zizalu neduhu/spolustolovniku atd.
    https://www.facebook.com/groups/wormfarm/
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HHANULKA: No prosim! :-) Přesně - od zimy. Taky už sháním, protože to zpomaluje i přeměnu. Ted mě napadlo, že si stejně asi objednám u chovatele a tak ho přitom zkonzultuju.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    ATTILAH: Mám úplně stejný problém, proto sháním novou násadu žížal. Dříve jsem dokonce rozdávala dalším a od zimy mám pouze spousta malých žížal a velké skoro žádné.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ahá, tak to si to projdu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: nebo si to vypálit sám
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ATTILAH: http://biouhel.cz/
    sehnat to je zatím problém, když jsem to před časem scháněl tak jedině ze zahraničí.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ad ten biouhel - jak to zlepšuje půdu a kde se shání pls?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VEVER: To ne, předtím běžel provoz v pohodě skoro tři roky. Googlila jsem podobný problém, ale taky nic. Spíš uvažuju o mravencích (párkrát jsem je tam nachytala) a podobným faktoru.
    VEVER
    VEVER --- ---
    ATTILAH: Nemůže to být stejnověkou násadou? Třeba jsou prostě všechny dospělé žížaly staré...pokud teda máš kompostér spíš kratší dobu, počítám že za déle by se ta populace nějak věkově rozrůznila.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Spíš bych řekla, že ne, trvá to už od časnýho jara, kdy jsem se spíš bála, že je na ně moc zima. Dospělý žížaly se prostě ztrácej...každopádně si dám teploměr a
    teplotu sledovat budu
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: možná se přehřívá...
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Dotaz k vermikompostéru: v čem je problém, když mám mraky malých žížal, ale na velké tam oproti dřívějšku téměř nenarazím? Zpomalilo se samozřejmě i zpracování, skladba kompostu je stejná.
    Kompostér je na terase, nemůže to být mravenci nebo podobnou invazí?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Co si pamatuju, tak kaliforňanky by se vypouštět ven neměly, nejsou tu doma.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Věnoval byste mi někdo násadu kalifornských žížal? Kompost mi krásně fungoval více než rok a teď se zkazil. Chtěla bych začít znovu. Praha, Florenc.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: osobně mě zatím asi nejlíp fungovalo jednoduše ručně to přebrat.

A jak se vám daří s žížalami a co výsledný produkt, jak ten používáte? Mě se celkem osvědčilo aplikovat to zálivkou, nebo k rostlinám trochu přisypu a pak se to pomalu rozpouští při zalévání. Zkoušel jsem to nasušit, ale je to pak jak kámen, když je to vlhký tak je to zase takový mazlavý. Přidáváte do domovního bioodpadu nějaký uhlíkatý materiál?
    No čeká mě pomalu přebrat čtyři kbelíky od žížal.

Máte někdo kalifornský žížaly venku, zvažuji, že je dám do odležené trávy, ta jim celkem chutná.
    Další věc co začnu zkoušet, je míchat biouhel už do samotného vermikompostu, teď to dávám až při míchání s hlínou.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    VEVER: jsou světloplaché
    VEVER
    VEVER --- ---
    HHANULKA: Hele, dneska jsem zjistila, že kompost je potřeba odebírat zezhora, po malých vrstvičkách, vždycky to jenom tak jako shrábnout z povrchu. Žížaly se postupně stahují dolů a pak poslední zbytek na dně, kde už je pomalu víc žížal než kompostu prostě přehodit do dalšího patra. Není to úplně stoprocetní, ale skoro.
    A jakože touhle metodou jde vybrat celé patro najednou, není potřeba čekat, žížaly se stahují rychle.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    Zdravím a zvu Vás do soutěže Miss kompost!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam