• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTFPV UAV - First Person View Unmanned Aerial Vehicle - DIY Drones, Arducopter...
    letajici/vznasejici se objekty nesouci kameru za ucelem zaznamu, nebo zivyho prenosu videa
    rozbalit záhlaví
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    HUGH_BOYLAN: díky, zkusím. zapomněl jsem dodat, že jde o divadlo v praze. ...takže, kdybyste měli kontakty na podobné lidi i v praze, budu rád. (zkoušěel jsem jen zatím firmu dronpro.cz ale komunikace s nimi je... "na dlouhé lokty"...)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    HUGH_BOYLAN: Plus drony krom toho, že je staví, samozřejmě pronajímá, což by vás finančně mohlo zajímat.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    ZUZU: Zkus napsat Honzíkovi Dojčánovi do Jamcopters, má letité zkušenosti a umí velmi custom řešení.

Kontakt | Jamcopters
    https://jamcopters.cz/kontakt
    BOZA
    BOZA --- ---
    ZUZU: Zajímavá aplikace. Legislativně netuším, to nechám jiným. Technicky si to představit umím. Nějaký větší dron jako toto: https://www.youtube.com/watch?v=QkQrMMnsX6s ale provozoval bych to s kryty vrtulí.
    Kdybys připustil možnost provázku nebo vlasce, tak by to po něm mohlo jezdit nahoru a dolů a neuletělo by to do stran. Na testování dronů jsem takovéto uspořádání viděl.
    Hluk může být problém, ale třeba to odhlučnění divadla pohltí no. Hotové řešení nemám no.

Ještě je tu jeden klub o dronech, kde by taky někdo mohl poradit:
    [QUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa]

Snažil jsem se najít video, co jsem kdysi viděl z dronové akrobatické show v divadle, ale teď se mi to nedaří.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ahoj, rád bych použil dron v divadle. představuju si to jak hurvínek válku, rád budu uveden do problematiky.

v divadle by to bylo čistě jako létající objekt, žádná kamera není potřeba. a potřeboval bych, aby nebyl uplně malý, aby to bylo vidět. než začneme vymýšlet model dronu pověšený na proázku jako loutka :) říkám si, že by tu mohli být lidé, kteří mi v tom poradí. jestli to sem uplně nepatří, tak klidně do pošty.

- dron by se měl vznášet cca 15 minut v kuse ve větším divadle
    - vznášet by se měl ve výšce cca 3-4 metry a jednoduše manévrovart (může ovládat někdo schovaný cca 5 metrů od dronu)
    - herci pod ním žádní, diváci nejblíže tak asi 6 metrů
    - potřebuju, aby to "Vypadalo jako dron" a bylo dostatečně velké (malé stroje z "hračkářství" jsou moc malé). vím že tohle je klíčový parametr kolem kterého se točí ostatní zde uvedené body a rád si nechám v tom smyslu ukázat možnosti...
    - nemusí to umět nic jiného kromě toho letu, ovladatelnosti
    - nemělo by to vydávat extrémní hluk

- jak s bezpečnostními předpisy? prý to jde resp. pro lítání vevnitř je nějaká legislativní díra u nás
    - může to řídit "smrtelník", nebo na to musím mít papíry nějaký?

- když koukám na komerční drony, co jdou koupit, tak to jsou částky ve stovkách tisíc
    - možná je to kvůli vybavení, který nepotřebuji, a kdyby to někdo dokázal postavit, tak to vyjde levněji..?
    - anebo je řešením si to na ten večer vždy pronajímat do někoho (cca 2x do měsíce po dobu cca tří let)?

- primárně nyní hledám hlavně nějaký data k předběžný kalkulaci, kolik by to mohlo orientačně stát (prnajímané/vyrobené na zakázku), aby mi to v divadle schválili nebo neschválili :)
    BOZA
    BOZA --- ---
    BOZA
    BOZA --- ---
    Nečetl jste někdo nějakou recenzi o tom, jaké je to létat FPV s tříosým joystickem na vysílačce? Přišlo by mi to jako intuitivní, mít všechny 3 osy na jedné páčce a na druhé mít jen plyn. Ale hádám, že už to někdo vyzkoušel, jen se mi žádná recenze nebo video nedaří najít.
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    rekl bych vcelku zajimava akcicka pro piloty :)

INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    BOZA: Dej par hodin na simulatoru a pak rovnou litat. Vubec neres, zda je zeme blizko nebo daleko. Potrebujes se hlavne naucit packovat a pak si zvyknout na obraz v brylich. Ze zacatku litej hlavne “vysoko” a mimo lidi, at mas cas na pripadne korekce :)
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    Ja sem si pro sebe udelal takovou jednoduchou web appku kam si zapisuju kolik nalitam minut a po kazdy kdyz koncim, tak si tam zadam hodnotu z vysilacky ktera mi ukazuje celkovej “armed” time.

Je to podle me docela dobry si ty hodiny logovat aby mel clovek prehled kolik nalita. Kdyby mel nekdo zajem o pristup, tak mi dejte echo a ja vam vygeneruju ucet s random heslem :)
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    BOZA: To chce asi trenink, me prijde ze casem uz sem ani nepotreboval videt zem abych tak nejak vycejtil, ze se blizim k zemi.. dej tomu par hodin cistyho letu a uvidis, ze to bude lepsi :)
    BOZA
    BOZA --- ---
    Tak jsem zacal letat s brylemi a nejak mi chybi referencni bod mezi dronem a prostorem. Proste obraz vypada dost podobne, at jsem 1m nad zemi nebo 2m nad zemi. A tim mam problem urcit vysku. Je na to nejaky figl, nebo to je proste o tech hodinach treningu? Kameru mam natocenou dopredu, zatim spise visim, nez ze bych letal v nejakych rychlostech...
    BOZA
    BOZA --- ---
    EWRF TS5823 PRO
    BOZA
    BOZA --- ---
    Tak jsem zdlouhavým testováním dospěl k tomu, že chyba byla v prohozených pinech jednoho z kabelů dodaných ke kameře. S jedním to fungovalo, ale s tím druhým, který jsem použil ke stavbě zrovna ne. Dobrá zpráva je, že kamera opakovaně přežila prohození 5V a signalOUT.

Ještě jsem zjistil, že flight controller nezpracovává video, takže není kde otočit obraz. Takže jsem ještě musel otáčet kameru v rámu.
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    BOZA: co mas za VTx?
    BOZA
    BOZA --- ---
    Prosim poradte, do ted jsem mel drona bez kamery a letal jen na vizual. Ted jsem k tomu pridal FPV a video signal nejak neprochazi pres flight controller.
    Kdyz dam kameru, VTX napajeno ze separatni baterky, tak mam v brylich obraz. Takze z toho usuzuju, ze funguje kamera i VTX. Jakmile to dam na drona, tak dostanu do bryli OSD informace, takze usuzuju, ze VTX opet funguje, ale video neni. Zbyvaji kabely, ale tam jsou konektory a v controlleru to vypada zapajene ok.

Nemusi se to v Betaflightu nejak zapnout? Nejaky magic CLI command?
    Controller je Racerstar StarF3S 30A BL_S 4 In 1 ESC 5V BEC w_ F3 Flight Controller AIO OSD BEC , video z kamery mam na videoIN a video do VTX mam z z videoOUT. Sedim tu nad tim, mohl bych letat a jsem v koncich... Diky.
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    Prodavam po castech nebo jako celek. V pripade zajmu se ozvete a nejak se domluvime. Neni problem poslat foto do SZ.

Apex EVO 5" originalni ram
    FC Holybro Kakute H7
    ESC Holybro Tekkko32 4in1 50A
    motory T-motor F40 Pro IV 1750kv
    4x baterie Tattu V4 1400 mAh
    ELRS Rx
    nekolik sad ruznych vrtuli
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    GEEK124: To se zda jako zajimava alternativa, dik :)
    GEEK124
    GEEK124 --- ---
    WA9NO: na 3d tiskarne si vytiskni spoje, pak si postavis co budes chtit..

napr: https://www.printables.com/model/678599-drone-gate-system
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    Nestavel si tu nekdo zebrik/gate na tinywhoop? Ja za boha nemuzu najit klasicky bily PVC trubky a patricny kolena/spojky. Vsude maj jenom ty ktery se musi k sobe varit specialnim hajzlem :(
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    SAL2040: ja mam firmu, kde zamestnavam lidi pomoci dronu, takze to jde, nicmene subjektu je v republice dost malo. Nejjednodussi je se uzivit natacenim, nicmene postupne pribyvaji operatori dronu pro cisteni budov, inspekce vysokeho vedeni, armadu….
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam