• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MHO: O GrapheneOS jsem uvažoval, ale přišel mi jako trochu extrém + po tom meltdownu jeho autistického tvůrce vůči Rossmanovi (který ho sponzoroval) moje důvěra k GOS dost poklesla…
    MHO
    MHO --- ---
    COMODOR_FALKON: pro info DJI app s GrapheneOS funguje dobre.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THUNDERBIRD: Mám separátní telefon (Aligátor) - už jen proto, že je fajn mít velký displej, zatímco primární telefon mám rád co nejkompaktnější.

Druhým důvodem je to, že víceméně nuceně jsem před pár měsíci musel zvětšit primární telefon na Pixel 4a, který má ukončenou oficiální podporu na Androidu 13, takže o důvod víc okamžitě nainstalovat alternativní ROM - v mém případě LineageOS, toho času ve verzi 22.1 (Android 15). Výsledkem je ale to, že ne všechny appky fungují korektně a třeba MIMO (DJI app k fotoaparátu) občas spadne - což u ovladače nehodlám riskovat…
    MHO
    MHO --- ---
    CUKI: s timhle nesouhlasim, ale zde je to offtopic. Muzeme pokracovat v technoparanoia :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MHO: No nevim, Android je očesanej linux. A i když je očesanej a splácanej, tak pořád lepší než cokoli co Apple kdy vyvynul.
    MHO: Tak tohle mi je naprosto jasný, jde mi o to že pokud by ty data chtěli těžit asi by využili obě platformy podobně.
    MHO
    MHO --- ---
    CUKI: Ano.
    Pokud delas nativni aplikaci pro telefony, tak iOS a Android verze jsou uplne jine. Mohou ve vysledku vypadat podobne, napojuji se na stejne API nekam do cloudu, ale samotne aplikace nesdili ani radek kodu.

(Ano jsou dneska cesty jak vyvijet apky cross platform ale to bych nerekl, ze je pripad DJI)
    MHO
    MHO --- ---
    FLLIP: nooo...

iOS je navrzen podstatne lepe jako operacni system. Aplikace jsou vice sandboxovane a veci jako side inslall jine aplikace proste nekde udelat (myslim ofiko, ne s vyuzitim nejakeho exploitu).

Android je splacany system, postaveny jako vysavac dat pro Google. Postupne se zlepsuje, ale to co muze apka delat je mnohem volnejsi. Takze to Google trochu dohani kontrolou nad storem.

Takze na Androidu se vyplati byt trochu paranoidnejsi, iOS je v tomhle lepsi (vymenou za uzavremy ecosystem)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Takže na Apple je ta appka jiná?
    FLLIP
    FLLIP --- ---
    SKID: Ano, na App Store samozřejmě stále je. Kdyby byla tak nebezpečná tak by ji Apple odstranil.
    SKID
    SKID --- ---
    MHO: OK, ale třeba na Apple je stále ještě ve vypublikovaná, ne?
    SKID
    SKID --- ---
    MHO: Ahoj. Ad. appka v offline - asi to není tvůj případ, ale pokud má někdo zaplacený DJI care refresh (výměna dronu, když ti odletí a přijdeš o něj, případně ho rozflákáš), tak to požaduje mít online appku, nebo se pletu?
    MHO
    MHO --- ---
    THUNDERBIRD: mimochodem - několikrát jsem hledal proč byla DJI App stažená z PlayStore. Moc informací k tomu není, ale dobré shrnutí je zde:

dji mini 2 - How come the DJI Fly App is NOT in Google Play Store? - Drones and Model Aircraft Stack Exchange
    https://drones.stackexchange.com/questions/2209/how-come-the-dji-fly-app-is-not-in-google-play-store

DJI se vymlouvá na změnu standardu pro publikování apek. Což je bullshit - to je prostě drobný technický problém k řešení. Fakticky ale různé články ukazují, že aplikace umožňuje side install jiných aplikací a sbírá data nad rámec toho co Google Play povoluje.

"One of the more suspicious aspects of the app is that it can install any application on the user’s device through either a self-update feature or a dedicated installer provided by China’s Weibo social media giant. Both could download code from outside of the Play Store, an aspect of their design that directly violates Google’s policies."
    THUNDERBIRD
    THUNDERBIRD --- ---
    MHO: Diky za potvrzeni mych dojmu :⁠-⁠)
    MHO
    MHO --- ---
    THUNDERBIRD: add apka.

Ja bych to rozhodne do sveho telefonu neinstaloval. Cinska apka instalovana mimo playstore ..

Budto druhybtelefon nebo samostatny profil na androidu, kde si vypnes data aby to nikam nic neposilalo. Nechci aby o mem litani existoval nekde v cine zaznam.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    CUKI: Já už dlouho s ničim nelítám - naposledy když jsem lítal tak se jelo ještě podle "doplňku X" - ale držel jsem se toho že pokud update neopravuje nějakou chybu která vede k potenciálnímu pádu, nebo něco co mi jinak významně vadí, tak neupdatovat a držet to všechno offline. Netvrdím že je to nejlepší možný přístup, třeba mi někdo vysvětlí že to dělám blbě, ale prostě se držím zásady "neser se do toho co funguje" :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SPECZ: No já to chtěl "zpravit" přes DJI assistant 2, nebo jak se tomu nadává. Ale prostě to s tím dronem nekomunikuje. Nevím co dělám blbě. :-(

Když jsem hledal ty chyby, našel jsem na netu tři prdele lidí co to řeší, ale nějaké vyřešení žádné...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    CUKI: Dík. Teď jsem variantu "obzvláště vypečený update" zmiňoval, tak si teď o chlup míň připadám jako magor :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Tak nakonec asi kombinace konektor a hlavně dementní update, kterej se stále chce updateovat znovu a znovu. Aplikace k tomu určená bohužel nefunguje. Teď na cestě jsem to snad nějak rozchodil, ale už žádnej update nedělám :-D
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THUNDERBIRD: K app v běžně používaným telefonu - osobně bych to nedělal, jak z bezpecnostních (ano, taky o mě říkají že jsem paranoidní), tak i z praktických důvodů. Když to dáš na telefon kterej od toho momentu bude offline (resp. bude zapinat jen wifi na pripojeni k ovladaci a nebude mit zapamatovanou zadnou jinou sit, a nebude mit SIM), tak: nemůže bonzovat domu, nestane se ti že by přišla dodrbaná aktualizace ovládací appky která způsobí že neodletíš příp rozbije nějakou častěji používanou funkci, a hlavně nehrozí že si zapomeneš dát režim letadlo a někdo ti nezačne volat uprostřed letu :-)
    Neuvidíš v app. podrobnou mapu, ale to mě nikdy moc netankovalo ...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: protoze se certifikace udelovala v urcitou dobu a postupne. Prvni stroj, co ji vubec dostal, tak byl Mavic 3 a pak nasledovaly dalsi a dalsi modely. A stroje, ktery byly vyrobeny pred tim, tak dostali tu certifikaci takhle zpetne. Stroje vyrobeny po uz ten stitek maj z vyroby, ale samozrejme muzes mit stroj, kterej ho jeste nemel :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam