Díky, dobré info. Zkusím popsat náš use-case. Starý barák, který celý z gruntu rekonstruujeme, 3 podlaží nějakých 180m2 užitné plochy, zateplujeme a budem dělat rekuperaci, nové topení… ztráty něco kolem 8kW (ještě nemám přesně). Jsme 4 osoby, pořád doma v podstatě celá rodina - práce z domu, dva kancly apod. A teď co za topení zvolit pro naši situaci?
Když si sepíšu vodní podlahovku a její výhody / nevýhody proti elektrickýmu koberci
výhody
- libovolný zdroj tepla (el. kotel, plyn kotel, TČ). tj například možná změna plynový kotel -> TČ
- při užití TČ - využívám Topný faktor a princip TČ => levnější / efektivnější provoz - o kolik?
- v létě s ním chladím
- na TČ dostanu dotaci
- můžu TČ napájet přes FVE v budoucnu (což můžu i koberce, ale nebude tam efektivita)
- můžu nakombinovat s kobercem, který bude třeba jen v koupelně - i když TČ by jelo stejně většinu roku, bude ohřívat teplou vodu... takže bych pro jednoduchost zvolil jen jednu variantu
nevýhody
- vyšší investice na instalaci - o kolik? návratnost?
- pomalejší nástup (to nám typicky nevadí, jsme pořád doma)
- starost / správa / údržba (odvzdušnení, zámrz)
Chápu to takhle správně nebo byste to upravili? Snažím se nejdřív zjistit zda mám dobré podklady pro rozhodnutí.
A poslední dotaz mám na to CHLAZENI v létě přes podlahu - využíváte to? Dáte si papuče ať není zima od nohou a dostačuje to? Klimatizaci celkově nemáme moc rádi, hlavně když na tebe fouká v ložnici.. uvažujeme ji dát do největšího prostoru (obývák, kuchyň, jídelna), kde je zároveň i velký HS portál a hodně světla (i když venkovní žaluzie). Máme uvažovat nad vodním šnekem na chlazení v podhledu - ten má vlastní jednotku nebo používá TČ?
Prostě jak vidíte tak tápu a chtěl bych po firmě se kterou to teď řeším, ať mi spočítá tyhle varianty… nicméně rád bych nezávislý názor, ne jen názor toho co mi to prodává :)
IV0: jaké jsou další použití než si dneska představuju - resp. co máš na mysli? Starost navíc nechceme, ale nevadí nám něco pořešit 1x rok a nebo si připlatit, protože v tom baráku chceme ideálně dožít...na Floridu zatím nejedem, i když jeden nikdy neví :D