• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    Alternativní zdroje tepla, rady porady, zkušenosti, reference.
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jablotron Futura/Coolbreeze negativní zkušenosti - Diskuzní fórum TZB-info
    https://forum.tzb-info.cz/157335-jablotron-futura-coolbreeze-negativni-zkusenosti/vse

Jablotron Futura vs. data: Kolik rekuperuje rekuperace? [1/2]
    https://www.youtube.com/watch?v=3pF7UbJ_ptQ

Jablotron Coolbreeze vs. data: Účinnost menší než jedna! [2/2]
    https://www.youtube.com/watch?v=Sa9SD2zr4O4
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    všiml jsem si teď zajímavou věc co mě pobavila (ok, jsem divnej :D ), když mám teď topící COP 4,3 a za elektřinu platím 4,3kč/kWh tak mám efektivně 1kWh tepla za korunu :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SKAFF: ja zadny extra rizeni nemam a chladici teplotu jsem mel puvodne 16 ale vsiml jsem si kondenzace na kousku odhalene trubky (med) tak jsem tam dal 18 a pak to bylo ok :) v podstate to pak akorat stihalo udrzet teplotu v nejakych rozumnych mezich i kdyz venku bylo 30+ (ve stinu)
    CAL
    CAL --- ---
    SKAFF: To je silná motivace, to chápu. Ale do té trubky bych to za sebe asi nedával. Já mám kondenzat svedeny do baráku a tam do odpadu a překvapilo mě, jak i ten kousek venku izolujou stejně silně jako ty horké trubky.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Od lopaty k modbusu - ještě jedna věc, bude to ACOND Grandis N, nicméně jsme zjistili, že pro letní režim chlazení do rekuperace + podlahovky je tam jedno malé issue, Acond neumí s jejich pokojovou jednotkou vyhodnocovat aktuální RH, a tedy vůbec nereguluje výstup do podlahovky v závislosti na RH v chladícím režimu. Tj může docházet ke kondenzaci na podlaze. To znamená - buď chladit pouze do výměníku rekuperace a do podlahy vůbec, anebo tam dát nadřazenou regulaci. Což je buď Loxone za raketu nebo něco takového, nebo DIY.

Řídíte si někdo TČ sám přes Modbus, nebo jinak? Moje otázka je, jestli to je o tom vzít celou kontrolu nad TČ a tedy je nutnost si vytvořit komplet logiku ovládání včetně všech režimů jen kvůli tomu, že chci řídít jeden parametr (složitý) a nebo je to o tom, že mu jsem schopnej posílat příkaz specificky na úpravu teploty výstupu v nějakém konkrétním režimu, a TČ si zbytek logiky "obstarává" stále sám. Tj zjednodušeně, pokud řídím parametr A, tak musim řídit i všechny ostatní, nebo mě to nechá si upravit jednu hodnotu v registru a stále ve zbytku procesů pořád jede autonomně? TČ se chová jako Slave, tzn. je pasivní a očekává dotazy od Mastera.

Ale taky by mě zajímalo, jestli si tohle někdo řídíte komplet sám a pokud ano, tak jestli to "za to stojí". Předpokládám, že nastavit všechny možný režimy, situace, v návaznosti na TUV, chlazení, topení atd může bejt dost oser, a nebude to asi jak jednoduchej termostat - Když je teplota X tak se zapni, při teplotě Y se vypni.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    CAL: protože to je dočasný umístění kvůli nejkratší cestě k stávajícímu otopnýmu okruhu, právě protože, jak správně řikáš, to pujde nakonec na druhou stranu za barák. Byla by jednodušší /a o něco levnější/ možnost udělat mělčí základ / míň betonu / míň štěrku a míň času to vyndavat ven, až se to bude přesouvat. Ale je pravda, že bych mohl v únoru zjistit, že se mi nějak zvedá terén na nějakym random místě na zahradě :))
    CAL
    CAL --- ---
    SKAFF: Jinak ještě se mi zdá, že poblíž toho máš nějak moc relaxačního sezení. To mi taky prodavač vykládal, jak to nevadí, že když je počasí na sezení venku tak čerpadlo neběží, že když už běží tak jenom chvíli a že to není hlasitější než auta ze silnice okolo a je to všechno bullshit. Jsem fakt rád, že jsem trval na umístění na druhé straně baráku.
    CAL
    CAL --- ---
    SKAFF: Primární otázka je "Proč?" Máš to do půlky rozdělaný na kačírek, který je bezpečný a když to dáš do trubky, tak se budeš strachovat, aby ti to nezamrzlo a uniká mi, co tím získáš.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Cau, mám takový jednoduchý dilema :)

Za zádama mám barák, před sebou díru. Kopu si základy pro TČ a odtok kondenzátu z TČ, klasicky ztracený bednění po stranách, mezi tim kačírek, v něm HT40 s nějakym topnym kabelem, kterej umožní, že ta voda poleze až dolu do výkopu a zasákne se do nezámrzný hloubky.

Narazil jsem ale při kopání na trubku (A), a protože mě tam srala, tak jsem jí uříznul (B). Je obalená polystyrenem. No ale pak mě napadlo, hele, ta trubka vede asi do jímky ne? (C). Jímka není používaná, je suchá. A ještě je ta trubka "izolovaná". No tak to bych moh rovnou připojit odvod toho kondenzátu na tu tubku! Tak jsem do ní nacpal zahradní hadici, pustil plnym tlakem a čekal, jestli to "někam" poteče. Po cca 10-15 sekundách se začla voda vracet z trubky (A). Pak jsem šel do jímky, a tam ani kapka. Tam jsem zjistil i to, že jímka má 2 přívody, a jeden je ucpanej. Nicméně objem tý vody musel někam odejít, protože jsem to udělal znovu, zase se to začlo vracet, ale až po tech 10-15s. Kdyby to bylo plný vody, tak se to vrací hned. Takže někam to teče, ale nevim kam. Rozkopávat celou zahradu kvuli tomu nebudu.

Dali byste odvod kondenzátu do tý trubky nebo ne?

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FINMAKER: když bylo venku 7-8C tak za den 5,5-6kWh a včera když bylo přes den průměrně 12,5C tak 4,3kWh. Ale záleží na velikosti domu, zdích, izolaci, větrání, kolik lidí je vevnitř, co dělaj...
    CAL
    CAL --- ---
    FINMAKER: Relativně malý.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    FINMAKER: Tak treba dneska, pri modulaci 50%, zralo jako 0,7 nasobek meho drtice vetvi.
    FINMAKER
    FINMAKER --- ---
    Jaký odběr a spotřebu elektřiny má tepelný čerpadlo?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Treba ted jsem obema deckam napustil vanu a cop z toho byl 3,8. Takze fakt to (prumerny cop 3,6) nejspis bude tim ze cirkulace TUV mi ohriva spodek bojleru a tim padem ta ucinnost klesa
    Uvidime dalsi tyden kdyz bude venku 17-19 stupnu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    odhaduju že fakt tak max kýbl :) přecejen ten bojler tolik nehřeje jako topení pro celý barák a nemáš ho venku
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIMIQ: To je bohužel dark side mého řešení. Vývod kondenzátu je metr pod odpadní trubkou. Doufám že to NEBUDE 120l. denně:-)

Využívám to i jako chlazení střídavě, respektive nasávám teplý vzduch nad střídačem..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v zimě to má výhodu že ti to ten sklep odvlhčí :) a ještě budeš mít denně kýbl vody zdarma
    já jsem si nechal odvést kondenzát z venkovní jednotky do retenční nádrže na splachování. Stavbyvedoucí se trochu divil, ale vysvětlil jsem mu že v příznivých dnech to za den dá 100-120 litrů
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIMIQ: mám od léta bojler s integrovaným tepelným čerpadlem ve sklepě a zatím jsou měsíční náklady kolem 25kwh.
    což zatím překonává mé očekávání.
    Uvidím, co s tím udělá zima.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    bivalenci určitě nepouští, tím kompresorem v těchhle teplech zvládne i 65C
    jako, on to není problém, obvyklá denní spotřeba je 2,1-2,8kWh včetně standy spotřeby, což při mojí aktuální ceně 4,2-4,3 je zanedbatelný

spíš mě zajímalo kolik mají ostatní :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam