• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Jen doplním, že je potřeba počítat s životností cca 10let. Jasně, může to být víc, ale u spousty čerpadel i kotlů bývá servis už nerentabilní. A tam to začíná být na úvahu. Kotel stojí cca 40 a čerpadlo 200.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Na některý TČ by se měla dělat každý rok taky revize. Nech si udělat cenové nabídky od firem které montují kotle i čerpadla a uvidíš. Montuju kotle i čerpadla a u sebe doma bych raději viděl kotel.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SANOUK: zas moje distribuce elektriny je 25 haliru/kWh (celkem 4,33 po dobu 29 hodin denne) a nemusim platit revizi kominu nebo co je to potreba s plynovym kotlem
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DIRTJUMPER: Osobně bych šel do kombinace kotle a multisplit klimošky. Chlazení podlahovkou není ideální a klimoška se může hodit při poruše kotle. Navíc to bude asi i levnější řešení. Obecně všem s plynovou přípojkou tepelný čerpadlo rozmlouvám.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ano, je to znát a extra chlad to není, já to mám omezeno na myslím 18 stupňů, což v kombinaci s vyrovnávací nádrží pouští do podlahy asi 20 stupňů, nosíme ponožky a nebyl to diskomfort. Ale musí to běžet skoro furt aby se efekt projevil. Ale zase to žere jen asi 350W...
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    Ahoj, řeším teď u novostavby, jestli jít pro pokrytí chlazení i vytápění do kombinace plyn + klimatizace anebo TČ. Vytápění bude formou podlahového teplovodního vytápění. A můj dotaz pro ty z vás, co používají TČ v létě i k chlazení - je to znát a opravdu to dům pomůže trochu vychladit? A naopak - není to formou nepříjemného chladu do nohou?
    IV0
    IV0 --- ---
    JJ_H: Vzhledem k tomu, ze do větších budov se dávají spíše dvě (nebo víc) čerpadla než jedno velké, bych čekal, že správná odpověď je 2, ale projektanta to chce určitě.
    JJ_H
    JJ_H --- ---
    Neporadite, u koho zkusit zpracovat projekt na tepelna cerpadla pro dve starsi obytne rodinne budovy na jednom pozemku? Dilema zda zkusit jedno cerpadlo s dvema nezavislymi okruhy nebo budou treba dve apod. Par firem na instalaci cerpadel jsem tam uz mel, ale jejich info se tak lisilo, ze bych radeji zkusil nekoho nezavislejsiho na konzultaci. Diky
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mne dneska hodne pomohlo slunicko, mam asi 15m2 oken na jih
    Jinak novostavba, 20cm polystyren, trojskla
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Tak to jsou pěkný hodnoty. Já se za celej rok pohybuju kolem 7,5MWh komplet a níž už se asi nedostanu. A při -10° protopím klidně 50kWh.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    S elektromerem to sedi kdyz odectu spotrebu domacnosti z leta, ktera je vice mene stejna i v zime
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: a ty kWh počítá čerpadlo? Já jen jestli to sedí s elektroměrem? Spoustu výrobců má metodiku měření COP dost zvláštní.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    bivalenci mám nastavenou od právě -10 a níž, nevím jestli sepla. Spíš pro teplou vodu, tam mám od -8 a COP je 1,6
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v minulém týdnu to bylo 155 za týden, denně od 18 do 28, COP 3,1
    dneska 19,5 za 15 hodin, COP 2,6
    ale jasně, ty měřiče budou mít nějakou chybovost, klidně +-5% a to se ti naskládá, jestli se splete měření průtoku i teploty...
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    JIMIQ: Tomu se těžko věří. Většina čerpadel si při téhle teplotě pouští bivalenci a takové COP je téměř nedosažitelné. Víš kolik protopíš kWh za den?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak pri -10C mam COP 2.4 :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SKAFF: letosni leden byl studenejsi nez lonsky :)
    Jinak muj Vaillant Arotherm plus 7kW mel v zateplenem baraku COP 3,4 v lednu
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    SKAFF: a to je ve spotřebě u TC i ohřev TUV kdežto u toho elektrokotle ne. Takže reálně je to ještě o něco lepší. Nicméně marketing teda klasicky vždy lže :)
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Srovnání (nezateplený barák)
    Elektrokotel Protherm Ray18K - 3472 kWh (leden 2024)
    První měsíc NIBE F2050-6 - 1568 kWh (leden 2025)

O 55% menší spotřeba proti elektrokotli.
    Deklarovaný COP 55 °C - 3.58
    Reálný COP 48-55 °C - 2.7

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jablotron Futura/Coolbreeze negativní zkušenosti - Diskuzní fórum TZB-info
    https://forum.tzb-info.cz/157335-jablotron-futura-coolbreeze-negativni-zkusenosti/vse

Jablotron Futura vs. data: Kolik rekuperuje rekuperace? [1/2]
    https://www.youtube.com/watch?v=3pF7UbJ_ptQ

Jablotron Coolbreeze vs. data: Účinnost menší než jedna! [2/2]
    https://www.youtube.com/watch?v=Sa9SD2zr4O4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam