• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYSHAAirbnb.com
    ROGUE
    ROGUE --- ---
    KERB: nope, ale planuju zacit v levnejsich Holesovicich cca v breznu
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    M4DLENKA: DZEJNY: dekuju za info
    KERB
    KERB --- ---
    ANDY_WARHOL: www.pronajmuse.cz
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    DUBPRINCESS: ...ale krome doporuceni v instrukcich to airbnb neresi a nekontroluje
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    DUBPRINCESS: Měl by sis vyžádat souhlas majitele, tuším že je o tom zmínka i na airbnb v nápovědě.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    ahoj,
    chci se zeptat, jak to funguje, když se člověk regisruje na Airbnb jako hotitel - co vše k tomu potřebuje?
    Jak to chodí v případě, že byt není můj, ale pronajímám si ho od majitele? Díky.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Máte někdo zkušenosti se službou Guesty?
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    tak já přidám svou zkušenost s airbnb po návratu.
    nebyl jsem si jist (jak jsem se níže ptal) celým systémem "platby před potvrzením od hostitele" atp... osvědčilo se mi to "předjednat" v tamní poště a nechat si předschválit ten termín. pak booknout a platit. to mi prijde jako rozumnej a funkční systém.
    čili jsme si v amsterdamu našli v centru nějaký apartmán, domluvili se se slečnou, která prý se zrovna (stejně jako já) na airbnb regnula, takže jsme si vyměnili několik dojmů a informací o sobě atp... slečně předschválila, já booknul a zaplatil a těšil se.
    tušim že dva nebo tři dny před odjezdem mi přišla zpráva (nebo mail nebo neco takovyho) že je ubytování zrušený a krátká zpráva od slečny že z family very privet důvodů to ruší.
    takže sem byl dost zaskočenej, no ale Airbnb me potěšilo, protože jako revanž za zrušení přidali asi 2,3k (což bylo necelých 10% z cely zrušeného ubytování, takže tušim že se ta částka může měnit) ke kreditu kterej sem si tam tim zaplacením (a zrušením ze strany slečny) vytvořil. čili prostě nabídli že pokud si budu chtít booknout jiný apartman a pokud by byl drazší, tak mi cca 2,3 doplatěj.
    Našli sme tedy jinej, byl o něco drazší a z rozdílu airbnb tedy slíbenou částku připlatilo. potěší.

a tady vše v pořádku. měli jsme super kliku na byt v přízemí - tedy vstup rovnou z ulice a k tomu malá zahrádka. no pecka. plus klidný místo asi 10 minut tramvají do centra, menší centrum té čtvrtě asi dvě minuty pěšky :)
    týpek, jehož to byl byt, tak se s náma nemohl potkat, protože odjížděl někam pryč, ale klíče nám dala nějaká jeho kámoška, která by pro nás řešili případný komplikace nebo cokoliv by se stalo.. Nic potřeba nebylo, a co bylo, sme řešili v poště airbnb.
    v bytě pro nás byla flaška prosseca, nějaký buráky, sladkost atp...

takže super a palec nahoru, rozhodně ještě airbnb použiji :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    M4DLENKA: diky, myslel sem si to.
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    ANDY_WARHOL: musis vyresit sam, airbnb je jenom webovy portal. pokud si nejak vyresis zpristupneni bytu na zacatku a predani na konci, tak pritomnost nikoho nevyzaduji.. ale muze se stat, ze najemce bude mit nejaky problem (netece tepla voda, topeni dost netopi, sousedi delaj bordel...cojavim) a pak bude vyzadovat reseni od tebe... osobne bych neodjela, pokud bych nepredala kontakt na nekoho zodpovednyho.

TRESEN: imho airbnb resi jenom VAT (DPH).
    Co by kazdej mel vyresit sam, je dan z prijmu z pronajmu. pokud je to rocne do nejakyho limitu (limit je ruznej dle toho, jestli mas zamestnani - bylo tusim 6t / jsi nezamestanej bylo neco prs 10t / ... atd), tak se neresi, a pokud je to vic, tak si udelas danovy priznani. otazka je, jak moc to kdo resi. ale vzhledem k narustu popularity airbnb a moznosti financniho uradu resit veci nekolik let zpatky, tak ocekavam, ze se v tom nekdo zacne stourat..
    Plus teda nektery mista maj specialni taxy, jako lazenske/horske atd. To si musi taky kazdej vyresit podle toho, kde zije.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mam takovy prakticky dotaz. planuju odjet pres vanoce a rad bych svuj byt na tuto dobu pronajal pres airbnb. ale protoze zaroven nebudu moci byt osobne k dispozici, nabizi aribnb nejaky servis, cloveka, ktery by se o to postaral za me ? nebo si tohle musim proste vyresit sam ? myslim, ze vyzaduji pritomnost nejakeho cloveka i kdyz by to clovek pronajal na celou dobu kdy tu nebude...
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    TRESEN: btw o jakých daních je řeč?
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    LADULE: Češi na to evidentně ještě nepřišli...
    Ve kterých oblastech se o výběr a odevzdávání daně z obsazenosti stará Airbnb? | Airbnb centrum nápovědy
    https://www.airbnb.cz/help/article/653

spíš jsem řešila, jestli si aribnb strhne všechno sám nebo musím řešit něco já externě
    LADULE
    LADULE --- ---
    v irsku airbnb vsechny hosts informuje, ze local taxes must be paid locally, tak hadam, ze to bude vsude stejny .)
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    ahoj, mate prosim zkusenost s pravidly airbnb - jestli neni nejaky neocekavatelny hacek?
    napriklad jestli se nad vydelek v urcite castce musi neco danit, ci je to vse pod vedenim airbnb.com, kteri si z vydelku uz defaultne urcitou taxu strhavaji?

dekuji
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    tak jsme se nejprve domluvili přes tamní poštu, než jsem to "zaplatil", takže snad ok a tesim se :)
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    oni ti ty penize z karty odectou az potom, co hostitel potvrdi, ze ano. hostitel je dostane az druhy den po tvem prijezdu, tzn az je jasne, ze je vse ok.

taky se koukni, jestli hostitel nema instantbooking, tzn ze rezervace neschvaluje osobne ale jde to automoticky podle kalendare. tzn, kdyz ma v kalendari misto, tak proste bookujes rovnou.

dalsi moznost je poslat dotaz a domluvit se predem v chatu, nebo poslat jenom zadost o souhlas s rezervaci (kdyz ti to hostitel da, tak muzes behem dalsich 24 hodin bookovat primo ty).

bat se nemusis imho
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    cau,
    poprvve chci vyuzit airbnb, ale trochu me zarazilo, ze driv nez mám "jistotu místa", tak to po mě chce platbu a udaje karty.. Jak to pls funguje? mám se toho bát? díky
    DZEJNY
    DZEJNY --- ---
    M4DLENKA: ok omrknu to
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    DZEJNY: primo na airbnb je hned nekolk auditek, kde se tohle resi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam