• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GGGBrutalismus - drsná poezie
    N_I
    N_I --- ---

The Mask of Sorrow, Magadan, Russia. Monument to remember all the prisoners of the Soviet Gulags
    NTR23
    NTR23 --- ---
    NOIK: ad Amádeus Real
    Konec soudního sporu o módní dům Ostravica-Textilia - Moravskoslezský deník
    https://moravskoslezsky.denik.cz/...onec-soudniho-sporu-o-modni-dum-ostravica-textilia-20190321.html
    DATELON
    DATELON --- ---
    Pritzkerovu cenu získal autor obřích robotů a japonského brutalismu Arata Isozaki | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...8838?fbclid=IwAR3CKDbcDIYCqhtiWVH8BqsvmsLlFPvZzPIrUe1GjdLuG_qYvSNodf1C9Qc
    LILISKYLARK
    LILISKYLARK --- ---
    HELLENKA: Miluju moc. Tam bych se snad chodila i modlit!
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: mohli udelat kompromis a prejmenovat to na "05"
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: jj, ja to jen nikdy nevidel s tou dvojkou v realu, znal jsem jen model a myslel jsem ze to je jen pracovni 2ka, netusil jsem ze to prejmenovali takhle na posledni chvili
    NOIK
    NOIK --- ---
    ANDR3E: no akorát ta super 02ka byla nahrazena slovem Máj ještě před otevřením

..a ještě k tomu z knihy o Sialu:

Logo „02“ úřady rozhněvalo, a protože se dům otevíral v květnu, tedy v měsíci osvobození ČSR Rudou armádou, vymyslilo se tak pojmenování Máj. — „02“ znamenalo skrytý odkaz na Hubáčkův liberecký ateliér 02 v rámci Stavoprojektu — vzpomínka M. Masáka —, či pořadí druhého obchodního domu v Praze, po Kotvě — vzpomínka Johna Eislera a Martina Rajniše.
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: puvodni stav jeste pred tim nez se Máj stal Májem :)

NOIK
    NOIK --- ---
    ANDR3E: nojo, ale zas na obou více otevřených stranách (dnes už teda na jedný poté co to tam zamrdlo Quadrio) to zas naopak bylo (na obchoďák) velkorysý ..a mrkni, že ten novej návrh ani tomuhle nijak nepomáhá, spíš naopak

..jinak včera mi došlo, že ta tragédie tolik nevyzní, pokud si to člověk neporovná se současným stavem ..takže tady stejný úhel, stejná vizualita

ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: me vzdycky prisla ta betonova uzavrena fasada smerem do Spaleny hroznej fail, kterej uplne zmenil raz ty ulice, to se soudruhum tenkrat uplne nepovedlo...
    KORDA
    KORDA --- ---
    NOIK: shit. Tak já jdu posílat maily... Díky.

Ps. Neznám tě, nikdy jsem o tobě neslyšel a tak :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    NOIK: super:(
    NOIK
    NOIK --- ---
    KORDA: sice by se to asi nemělo šířit, ale kašlu na to, serou mě ..Eisler asi potřebuje doplatit hypotéku a Rajnišovi spadl nějakej ten jeho klacek na hlavu

KORDA
    KORDA --- ---
    NOIK: ok. Kaju se.

A info k rekonstrukci Máje máš?
    KORDA
    KORDA --- ---
    NOIK: Máš nějaký info o tom co se chystá? Pokud se nepletu tak ani Klárov ani El.Po nejsou kulturní památkou.
    NOIK
    NOIK --- ---
    KORDA: bohužel to v tomhle případě nehraje žádnou roli, památkáři (myslím NPÚ, ne ty magistrátní ouřady) tyhle novější věci evidentně nezvládá nebo nechce řešit, jak se ukazuje právě teď na Klárově u Zengrovy trafostanice (půlka baráku vybušená) nebo budovy Elektrických podniků, kde se v rámci "rekonstrukce" omlacuje původní keramická fasáda, aby se mohla zateplit a na to nalepit nový dlaždičky, původní okna a většina dobových detailů jde taky do hajzlu..oboje je památkově chráněný a rekonstrukce jsou posvěcený NPÚ

..z Máje bude úplně jinej dům pokud se ten návrh bude realizovat
    KORDA
    KORDA --- ---
    Máj má naštěstí památkovou ochranu, takže by to nemusel být úplnej zmar. Hlavně aby nechali to supr červený schodiště :))

Památkový katalog - 1931982803 - obchodní dům Máj/TESCO
    https://pamatkovykatalog.cz/?element=15471682&action=element&presenter=ElementsResults
    NOIK
    NOIK --- ---
    mimochodem:

Obchodní dům Máj na Národní třídě koupil developer Amádeus Real. Chystá modernizaci | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ride-koupil-amadeus-real-chysta-modernizaci.A190218_141607_firmy-trhy_form

Nový vlastník budovy na připravovaných návrzích její modernizace spolupracuje s pražskými památkáři, městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) a autory původního návrhu stavby, architekty Martinem Rajnišem a Johnny Eislerem, uvedl Tomáš Jícha z Amádeus Real.

...co jsem loni viděl podpultový vizualizace toho Eislerova a Rajnišova návrhu, tak pokud se to bude realizovat, můžeme si odšrtnout i Máj ..developerská, ale i památkářská propaganda má ovšem nový argument: vždyť to dělají samotní autoři, tak co byste ještě chtěli! ...že už ideje Sialu z obou pánů vyprchaly a prostě si už jednou jinej level je ovšem fakt a o to je to smutnější
    MASOO
    MASOO --- ---
    pozdě, ale třeba možná.....

Nemluvě o nebezpečí, které nelze nevnímat, poškození železničních tunelů, na které je bývalý dispečink přímo usazen. V tom místě tvoří terén hlavně nestabilní navážky a sutě, skrz něž vedou dva mělce uložené železniční tunely a pod nimi i tunel metra. Transgas si s tím tehdy dobře poradil – každá jeho budova je založená zvlášť a jiným způsobem, navíc jsou to stavby díky ocelové konstrukci relativně lehké. Návrh novostavby zakládání vyřešené nemá, ostatně nemá ani územní rozhodnutí, jsou to vlastně spíše schémata a vizualizace. Nechci zde strašit, ale nedávné neštěstí v Mikulandské ulici, nebo propady ve Stromovce při stavbě tunelu Blanka jsou varováním, že není možné tyto skutečnosti brát na lehkou váhu. Náročnost a rizikovosti takové novostavby zpochybňuje ekonomickou výnosnost celého projektu – o tolik víc metrů čtverečních obestavěné plochy prostě nepřinese.

Jaroslav Němec: Zachraňme Transgas, dům pro dva gigantické počítače - Flowee
    https://www.flowee.cz/...citace?fbclid=IwAR0NZHwmQu0E39PbZp93iqC2cdN7DoODJ2uxyG8Ph15_OG7_Furx4FWBD5s

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam