• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAOSOBNOSTI , které unikají naší pozornosti
    Klub pro nejrůznější informace o lidech významných, úspěšných, osvícených, zajímavých či okouzlujících, o lidech, kteří něco dobrého či zajímavého dokázali,
    ale z nejrůznějších důvodů nejsou všeobecně známí a podle vás by měli být, protože nás mohou inspirovat a možná i posunout dál.
    Máme na mysli HLAVNĚ ČESKÉ a s českým prostředím spjaté osobnosti, ale nebráníme se úplně ani zajímavým neznámým objevům z ciziny.
    Možná časem rozšíříme i na osobnosti známé, potože i u nich kolikrát zjistíme, že je známe jenom z pár vět ve škole a úplně nám uniká jejich bytost v celé jejich šíři a hloubi.
    Proto sem prosím nelinkujte jenom fotky těch lidí,nebo odkazy na wikipedii, ale napište i jak jste na ně přišli právě vy, čím vás oslovili, co je na nich neznámé a pozoruhodné a proč.
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    PRAŽSKÝ DIVOTVORCE Bedřich Kočí – jeho život a léčení
    https://www.youtube.com/watch?v=eDg5l11UnqU
    LALINA
    LALINA --- ---
    Spisovatelka a trabanťačka s velkými životními zkušenostmi i znalostmi a kritickým myšlením originálního stylu

    Peggy Kýrová - Knihu chraň!
    https://eshop.knihuchran.cz/peggy-kyrova/
    https://www.casopisbarbar.cz/lifestyle/dama-s-trabantem
    V městečku kousek pod polárním kruhem se najednou ulice začaly plnit obyvateli zjevně jižního původu. Ty jejich oplzlé posunky… Cestovatelka a spisovatelka projela svět | Krajské listy.cz
    https://www.krajskelisty.cz/plzensky-kraj/25433-v-mestecku-kousek-pod-polarnim-kruhem-se-najednou-ulice-zacaly-plnit-obyvateli-zjevne-jizniho-puvodu-ty-jejich-oplzle-posunky-cestovatelka-a-spisovatelka-projela-svet.htm



    "Procestovala toho dost. Po Evropě i za velkou louží. Na svém kontě má dva cestopisy – „Amerika aneb Velká země českýma očima“ a „Stará dobrá Anglie aneb Poslední vandr“, řadu povídek právě s cestovatelskou tematikou, píše bajky, pohádky a stoslovky. Třeba Ukrajinu brázdila s vypůjčenou sintrou. A jejím velkým a vlastně životním oblíbencem je – trabant.

    Peggy Kýrová je drobná štíhlá blondýnka. S modrýma očima za skly brýlí vypadá křehce a zranitelně. Až když ji znáte déle, pochopíte, že křehká a zranitelná vůbec není. A že se v ní skrývá nečekané množství energie i odvahy, ona by řekla šílenství.

    Sednout do více než čtyři desítky let starého trabanta a docela sama se vydat na cestu k polárnímu kruhu dlouhou deset tisíc kilometrů – která žena by se k tomu odhodlala?! Jet z Plzně s legendárním dvoutaktním veteránem až na Nordkapp! Peggy zabalila do bílého autíčka tenisky i sportovní boty (bude v přírodě a v horách), pár triček, džíny, dvě cestovní sukně (zastaví se i ve městech), mikinu, plavky (bude u moře), dva svetry, tlustý zimní kabát (jede přece za polární kruh), vojenskou ušanku jí dali kamarádi před odjezdem. K tomu náhradní klínový řemen, žárovičky, pojistky a cestou pro jistotu přibalí i rezervní alternátor. Vařič, několik polévek v sáčku a sušenky. Usedla za volant – světlá hlava za sklem a zvídavé oči upřené daleko za přední sklo auta. A vyrazila na cesty. Dáma v trabantu."
    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    In the early 1950s, while reading a discarded copy of the August 1949 edition of National Geographic magazine, Gatewood found an article about the Appalachian Trail (A.T.) The description and photographs captivated her and made it sound like something she could do. All that was needed was "normal good health" and "no special skill or training." She set out in July 1954 at the age of 66 to hike south from Mount Katahdin in Maine. After a few days, she got lost, broke her glasses, and ran out of food. The rangers who found her convinced her to return home, but she vowed to herself that she would tell no one about her failure.[2][5]

    The following year, at the age of 67, Gatewood told her grown children that she was going for a walk. They did not ask where or for how long, as they knew she was resilient and would take care of herself. This time, she started earlier in the year and walked north from Mount Oglethorpe in Georgia beginning on May 3, 1955, and ending 146 days later on September 25 at Mount Katahdin. At the top of Baxter Peak, she signed the register, sang the first verse of the song "America the Beautiful" and spoke out loud, "I did it. I said I'd do it and I've done it."

    Grandma Gatewood - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Grandma_Gatewood

    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    ZZUZI: pardon, na zmínku o této osobnosti jsem narazila v Hamburku v muzeu námořnictví, kde je představen jako jeden z předních zakladetelů moderní vědy. Nahlížel na přírodu jako na celek a snažil se syntetizovat různorodé vědecké oblasti - třeba geografie a klimatologie, nebo astronomie, biologie... A taky je podle něj pojmenován můj oblíbený tučnák:)
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    Alexander von Humboldt – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexander_von_Humboldt
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Alberto Vojtěch Frič, popis a důvody níže:)
    [ 87HIGHFLYER @ Zjištění ]
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    sorry za idnes, ale je to nejdelší článek
    Čeští novináři ve stínu hákového kříže: Jan Rys-Rozsévač - český Vůdce a sluneční diktátor - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...jan-rys-rozsevac-cesky-vudce-a-slunecni-diktator.A160831_902307_mediahub_imp
    Vlajkař, co si prošel Dachau a pak byl po válce stejně popraven za kolaboraci
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Včera jsem se dověděl o hodně zajímavém pánovi - Václav Marek. Prakticky celý život věnoval studiu Laponců a jejich kultuře, léta s nimi i pobýval. Krom množství publikací a fotek je zajímavý i jeho vlastní život - v drsném severu žil samotářsky, sám si postavil dům a pravidelně se zásoboval knihami, které nosil na zádech do svého srubu. A měl jen jednu ruku.
    Václav Marek – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Marek
    LALINA
    LALINA --- ---
    Já raději ani nechci vědět, co se dneska děti ve škole učí...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LALINA: vůbec právě!
    LALINA
    LALINA --- ---
    87HIGHFLYER: a děti v Čechách asi ne:)))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    87HIGHFLYER: mimochodem - spolu s Kafkou, Kunderou, Havlem a Masarykem je to jedinej cech, o kterým se děti v Bosně učí ve škole.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Karel Pařík. Architekt, navrhnul půlku Sarajeva, od mešity, přes synagogu a kostel, po vysoký školy a radnici. Takovej Jára Cimrman architektury. Ty stavby stojí dodnes,navíc mnoho z nich krásné opravených (za mě hlavně radnice a Fakulta umění)
    Karel Pařík – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Karel_Pařík
    YARARA
    YARARA --- ---
    Irena Sendlerová – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendlerov%C3%A1

    Během druhé světové války Irena získala povolení k práci ve Varšavském getu jako instalatérka/svářečka. Měla k tomu svůj důvod. Irena věděla o plánech nacistů se židy. Na dně tašky s nářadím vynášela děti z ghetta, v zadní části svého náklaďáku měla místo pro starší děti. Tam také vozila psa, kterého vycvičila štěkat, když auto projíždělo branou. Vojáci to nechtěli řešit a také štěkot mohl zamaskovat zvuky, které děti mohly případně vydávat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam