• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TEEAKStrašilky
    - fotky našich malých a velkých strašidel - jaké druhy chováte a jak je získat
    - rady jak je chovat - podělte se o svoje vylepšováky
    - kam chodíte na listí ve svém okolí

    Jakékoliv porady a chovatelské úspěchy :-)
    rozbalit záhlaví
    HARDY
    HARDY --- ---
    Máte nějakou metodu, jak určit, že jsou vajíčka již úplně plesnivá a nic z nich nebude? Párkát jsem je promyl v hypermanganu, ale teď už nevím, nevím... dík
    XIFF
    XIFF --- ---
    HARDY: Chybějící tykadla by nějak extra vadit neměli a co se týče nohou, tak záleží na kterých nohách se to stalo..
    HARDY
    HARDY --- ---
    Při posledním svleku samičce odpadly tykadla a dva články nohou. Slepeckou hůl ji sice dávat nebudu, ale máte tip jestli jí to bude vadit?
    XIFF
    XIFF --- ---
    HARDY: tak pokud to neni nikterak obrovitánský terárko a nemáš tam třeba u dvířek či tak nějaký skulinky, tak bych je klidně k rodičům přihodila, tyhle malý prckové se dokažou protahnout fakt malejma mezerama, já mám celosítovaný strašilkovník a dveře jsou na suchý zip, aby tam opravdu nebyla ani mezírka.. :) ale klido si je nech zvlášt a jen jim nastříhej ty okraje, taky se rozežerou, tenle druh není nijak choulostivej a rozežerou se určitě i na tom zastřihlim listě.. :)
    HARDY
    HARDY --- ---
    XIFF: starší nymfu nemám, rodí se to teď všechno naráz... takže myslíš, že když je hodím do velkýho, tak se tam neztratí? Ok, no...
    XIFF
    XIFF --- ---
    HARDY: mě se líhnou mimina ve velkém terárku u rodičů, takže tam mám všechny velikosti pohromadě, pokud máš mimina samostatně, doporučuju jim nastřihnout nůžkami konce listů, trošku jim to pomůže v rozežrání, případně knim dát třeba nějakou starší nymfu, aby jim to nakousávala.. :)
    HARDY
    HARDY --- ---
    Právě se nám vylíhly první nymfy, nějaké praktické rady? Zatím je nechávám v líhni, kde je vlhkost a kapky vody a postupně je přenáším do zavařovačky, kde mají nějakou malou větvičku, zatím teda ještě nic nejedí ani nejsou moc akční, tak snad vše dělám správně. Kdy je už vhodné je přenést do velkého terárka rodičů?
    HARDY
    HARDY --- ---
    Když se mají dělat vajíčka, tak se prostě nerozdělí ani když mají žízeň a já jim dám vodu.
    Peruphasma schultei drinking while mating
    https://www.youtube.com/watch?v=fuA5bFB8v7Y&feature=youtu.be
    XIFF
    XIFF --- ---
    HARDY: ahoj, Peruphasmičky chovám také, co se týče vození samečků, jsou v tom neúprostní.. Když máš strašilkovník s více dospělci, samci si jen vyměnují pozice na samicích, je to sranda.. jednou se mi stalo, že samice chcípla a samec s ní byl pořád spojenej, musela jsem ho pinzetou vypáčit, jinak by na ni chcípul asi taky.. :) samice většinou poté co se sní samec po nějaké době rozpojí vystřelí postupně několik vajec, záleží jak dlouho byla ucpaná samcem.. :) to že se samice zvětšila znamená, že se asi plní vejci, takže můžeš za chvíli očekávat nálož.. :) jinak co se týče výdrže, tak jsem to teda nikdy schválně nezkoušela, ale občas nějakej ten den, dva hladovky přežijou.. Mláďata to nesou hůř...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    u strašilek obecně, co jsem tak četla, tak je problém, že když nemají co jíst, tak se prostě nerozpakují jít se najíst na ostatní strašilky, co jsou v dohledu :/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HARDY: řekla bych, že vydrží prostě tak dlouho, dokud bude co jíst .. pak to půjde rychle z kopce .. jo, ještě jestli máš zadní stranu z pletiva, tak je fajn zjistit, jak kladou (protože třeba extatosomy, co jsem měla já, vystřelují vajíčka do dálky mávnutím ocasu - u nás to nebyl problém - holky měly uzavřené akvárko, ale občas to byly fakt pecky a některá vajíčka nepřežila náraz do skla) tak jen aby ses pak na koleji nedivil, až budeš mít černé "pecky" všude po pokoji :D
    HARDY
    HARDY --- ---
    Mě spíš zajímalo, jak dlouho by vydrželi uplně strádat, kdybych chtěl třeba odjet...
    HARDY
    HARDY --- ---
    TEEAK: dík, server o strašilkách znám, podle všeho postupuji správně, jen s vlhkostí si nemůžu být jist, protože králíkárna na koleji s plastovými okny často vytváří nevyhovující prostředí i lidem :-D Terárko mám cca 40x25, zadní stěna je z pletiva jako je na různých obrázchích. Kropím je tak ob den jen trochu a čerstvé větve jim tam dávám mokré po omytí cca po týdnu, protože se obvykle dokáží chytnout a vyrašit nové lístky.

    Já taky předpokládám, že tahle snížená aktivita a vození se je příprava na vajíčka, jen jsem měl obavy, že tomu předcházelo mírnější hladovění. Zítra za světla udělám fotku jak jsou neodluční... On se jí nepustil ani když spadli ze stropu akvárka do keře.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: aha .. už vidím, že s ostružiním u tohohle druhu asi moc nepořídíš .. tím pádem teda zimolez, ptačí zob, šeřík a v létě zlatý déšť .. s tím bohužel nemám žádné zkušenosti ..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HARDY: je to tu poslední dobou mrtvější (moje strašilky - extatosoma tiaratum - už dožily a nové se mi nepodařilo odchovat - v té době jsme se stěhovali, tak to bylo pro vejce asi už neúnosné, ale ..) ďábelky tu určitě někdo chová, tak když vydržíš, určitě se někdo ozve .. tady zatím článek ze stránky, kde jsem sháněla nejvíce informací sama ..
    Peruphasma schultei (PSG270)
    http://www.strasilky.cz/psg270.htm
    (je tam i pasáž o "vození" samečka na samici .. tipuju, že se ještě nějakou dobu bude "vozit" a až ho to přestane bavit, tak se teprve dočkáš kupy vajec)
    Peruphasma schultei - strašilka ďábelská | SVĚT ZOOLOGIE
    http://svet-zoologie.blog.cz/1010/peruphasma-schultei-strasilka-dabelska

    co se týče potravy .. chovala jsem na maliníku (co jsem vždycky někde nadrbala v parku, cestou domů) .. určitě vždycky pomohlo dát rostliny do vody s trochou cukru - vydržely mi pak vždycky čerstvé až do doby, kdy je strašilky spásly .. na listí jsem chodila při dvou žravých kusech cca 2x týdně - vždycky jsem vzala pár delších šlahounů a ty doma opláchla ve vaně a nastříhala tak, aby se po nich "holkám" dobře lezlo a měly dost na dalších pár dní .. záleží jak velké máš pro ně ubytování, ale já jsem byla schopná nacpat potravu max na týden ..
    HARDY
    HARDY --- ---
    A ještě tedy k tomu rovnou dotaz - máte někdo zkušenost jak dlouho vydrží bez potravy? Nechci to zjišťovat empiricky.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Ahoj, sleduje to tady někdo? Před měsícem jsem si pořídil strašidla ( Peruphasma Schultei ) na kolej, doposud mi přišly spokojený, ale co jsem je tu necelý týden nechal o samotě, tak sameček se výrazně zmenšil a neustále se drží na samičce a reaguje jenom na dotek, jinak se nepohne. Samička je zas uplně nafouklá, tak by mě zajímalo, jak toto chování vysvětlit? Nejdřív jsem si myslel, že jim chyběly čerstvé listy, ale hladový mi nepřijdou.
    A pak bych se chtěl zeptat - kamarád měl loni dvě samičky jiného druhu a vajíček měl na rozdávání, já jsem se zatím nedočkal jediného, tak jestli někdo neví, jak to u nich funguje (dospělci).
    LUCHUB
    LUCHUB --- ---
    Není tady někdo z Berouna a okolí, kdo by nějakou strašilku věnoval a nebo prodal za symbolický peníz?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SHIVAFREETEKNO: zkus mrknout do map a hledat v okolí nějakej park ( u vysočanské tuším, že u polykliniky je něco) .. spíš asi najdeš ostružiní - hledej při zemi, ale mohlo by se zadařit
    SHIVAFREETEKNO
    SHIVAFREETEKNO --- ---
    ahoj,prosim vas nevite nekdo kde roste na praze 9 nejlip vysočanská nejakej malinik :) diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam