• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JASONEKKBrumle - Oficiální skupina na podporu brumle v Česku
    TROLLILA
    TROLLILA --- ---
    "Myslím si, že je to jeden z primitivních nástrojů".... No asi záleží na tom, kdo na něj hraje - a pán na to skutečně hraje naprosto hrůzostrašně.
    Je opravdu tragické, že tohle někam dávají...
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    TROLLILA: V podstatě máš pravdu. chtěl jsem ti oponovat ohledně dan moi a tremola, ale při troše cviku to asi musí jít. Neumím posoudit jestli je dan moi snažší na hraní. Skoro se obávám, že neni :) Tím jak není fixní místo pro umístění v puse a je tam tím pádem více bodů volnosti, se nám zase otevírají možnosti pro různé vychytávky. Osobně mi jen nesedí styl hry a ten šílenej úchop palec a ukazovák. Pokud budu hrát víc na dan moi, tak si musim udělat ten držáček :)
    TROLLILA
    TROLLILA --- ---
    K tomu tremolu s danmoi - já bych dokonce řekla, že je snadnější než s klasickou brumlí, protože danmoika má jazýček z obou stran stejný, a proto je jednodušší vyloudit stejný zvuk oběma směry. Já jsem hrála "oboustraně" nejdříve na danmoiku a až pak jsem se to naučila na normální brumli.
    A mám pocit, že pro lidi, kteří si poprvé zkouší hrát na brumli, je jednodušší vyloudit nějaký přijatelný zvuk na danmoice. Pro mě taky byla v začátcích dobrá proto, že se na ní daly zkoušet nějaké techniky s dechem, které se Schwarzkou prostě udělat nejdou... To je zase moje zkušenost :)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    URANOS: Klidně se podrobím výzkumu ;) Já mám oba přední zuby uražený od nehody na kole ;) Tak tam mam nástavby a čekám, kdy se ulomí. Mám je 12 let a drží. Hraju tak 3 roky. Ono jde dle mého zubaře i o tlak na zuby. I časté tlačení jazykem na zuby muže vytvořit defekt, nebo jiné problémy.
    URANOS
    URANOS --- ---
    JASONEKK: díky za reakce, jinde jsem našel podobné názory, že při správné technice by nemělo hrozit nějaké větší poškození. Na druhou stranu i celkem seriozně vypadající názory, že to zcela bez rizik není:
    "The best jews-harp player I know is Lindsay Porteous from Fife.
    He realized many years ago that either the front teeth or the jews harp had to go.
    So he had his front teeth out to enable him to keep on playing.
    There are descriptions from the nineteenth century of players having to give up because of neuralgia caused by the vibrations transmitted through the upper jaw."
    Docela bych tomu i věřil, koneckonců jsou popsaný poškození zubů u kuřáků dýmek, nebo švadlen když si odkládají jehlu mezi zuby. Tím nikoho nechci strašit, to jsou extrémní případy, jen já mám trochu zubní profesionální obsesi :) Seriozní vědecký data jsem nenašel, ale zajímá mě to, tak ještě pohledam víc až bude čas. Koupim bráchovi prozatím danmoi a když ho to chytne tak ho odkážu na Szilagy,brumle.cz a WSB aby měl případně kvalitní nástroj a techniku.

JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    R0C3S3K: Video odpoví: http://www.youtube.com/watch?v=esJJ_Y1Qmqk je to jine, ale jde... asi to chce více citu. Hlasitost spíše ne. Nebo ta ucelenost dorombů tam není. Dan moi je tenkej vibrující plíšek opřenej o rty. Brumle je kus kovu spojenej s kostí tlakem. Asi tak ;)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    zubni brumle je kralovna mezi brumlemi, nic proti dan moi,,,

JASONEKK: jde vubec na dan moi zahrat treba dobre tremolo? a muze dosahnout hlasitosti kovove?

kazdopadne i dobra dan moika ma hezky zvuk
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    URANOS: Ahoj! Osobně bych ti doporučil "zubní" brumli. Pokud nemáš problém se zuby, tak je tu supe pro začátek. Ty prvotní pocity. Ty vibrace v hlavě a pocity relaxace za to stojí! Zubní brumle může poškodit zuby. Jde o to, jak citlivě s ní pracuješ. Ze začátku s levnou brumlí snadno cvrnkneš do zubu. Při citlivé hře to je nepříjemné. Když se do toho moc tříská, lze zub i urazit! Osobně bych se toho nebál. Doporučuji navštívit workshop brumle (WSB), kde se toto naučíš. Nebo nakoukat videa. Doporučuji Áron Szilagyi. Ohledně dan moi... Tam se maximálně řizneš do jazyka nebo rtů. tony jsou lehčí a více zvonivé. Dan moi mám skladem. Maďarské Szilagyi koupíš v countryhome.cz, nebo přímo v Maďarsku.
    URANOS
    URANOS --- ---
    ahoj, chtěl bych koupit brumli jako dárek, doporučili byste začátečníkovi spíš danmoi než kovovou? a ještě by mě zajímalo, jestli kovová může poškodit zuby, když to člověk ze začátku neumí?
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    TROLLILA: Míšo odkládám na neurčito.
    TROLLILA
    TROLLILA --- ---
    Co teda zítra s tím WS? Ozval se ještě někdo nebo se to teda odkládá na neurčito?
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    R0C3S3K: Je hlubší než ostatní.... Celkem jsem ty samply odflákl, ale pro obrázek to stačí. Až uslyšíš/te ty "profi" tak to je něco ;)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    JASONEKK: podle zvuku me bavi ta 12,5;)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ne ze bych nebyl ochotnej vykaslat se kvuli brumlim na trenink, ale tak to proste nechodi a udelat to nechci:)
    TROLLILA
    TROLLILA --- ---
    Já jsem ochotná se kvůli poslednímu WSB vykašlat na šerm. Takže pokud by čtvrtek měl být jediná možnost, tak dorazím. Zas nechci, abys dělal WS jen kvůli mně...
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    Pokud nikdo nebude mít čas, tak to do Prahy nejedu ;)
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    JASONEKK: ctvrtek nedavam,,, tak holt si pockam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam