Samsung Galaxy Buds 4 Pro, mým pohledem:
Komfort
Tady musím smeknout 👍. Předchozí generace 3 Pro pro mě byla na hranici snesitelnosti - vnitřní hrana na stonku mě tlačila do ucha. U novinky je ale vnitřek stonku s mikrofonem kulatý a ucha se skoro nedotýká. V uchu tak drží jen samotný špunt a stonek ho přirozeně obchází (alespoň v mém případě). Sluchátka navíc zásadně nevyčnívají, takže se s nimi dá i pohodlně položit hlava na polštář 👍.
Celkově jde o nejpohodlnější TWS, která jsem kdy měl. Je až neuvěřitelné, že Samsung dokázal během jediné generace přejít od (pro mě) nejméně pohodlných sluchátek k těm absolutně nejpříjemnějším. Wow. Jediná drobná škoda je, že oproti 3 Pro přišla o svícení - když sluchátko spadlo na zem, lépe se díky němu hledalo. Zásadní problém to pro mě ale není, ten posun v ergonomii za to rozhodně stojí.
ANC (Aktivní potlačení hluku)
Na poměry TWS je velmi dobré 👍, ale zázraky nečekejte 👎 - jsou to zkrátka TWS. Podle měření (na která sám nemám vybavení) je ANC lepší, než u už tak nadprůměrných 3 Pro. Osobně ale nejsem úplně spokojený s těsněním (seal). Zkoušel jsem větší velikost i různé polohování, ale bez výsledku. Silikonové nástavce mají příliš tenké stěny na to, aby vytvořily dostatečný tlak. Na druhou stranu jsou díky tomu v uchu příjemnější, je to tedy otázka preferencí. Pokud někdo hledá nekompromisní ticho do kanceláře, vždy bych doporučil velká náhlavní sluchátka (Sony WH-1000XM6). TWS jsou pro mě volbou jen tam, kde hraje roli skladnost.
Pouzdro (Case)
Pouzdro je vyšší, takže skladnost je o něco horší 👎 - pro lidi, kteří nesnesou bouli v kapse, to úplně není. Chválím opět průhlednost 👍, díky které hned vidím, zda jsou sluchátka uvnitř. Stonky se už nezasouvají do šachet jako u 3 Pro, kde nebylo vidět na kontakty a špatně se čistily. Předchozí model navíc občas ztrácel při nabíjení kontakt a musel se v pouzdře po vložení přimáčknout. Tady to nehrozí, vše lze zkontrolovat i snadno vyčistit. Pozor jen na to, že pouzdro není voděodolné (což je ale u většiny výrobců běžné).
Zvuk
Mají potenciál pro velmi dobrý zvuk a miluji, že jsou dvoupásmová 👍 (počínaje 3 Pro). Nejsem audiofil, takže se nebudu pouštět do hlubokého rozboru, ale za mě je to určitě "good enough".
Zastavil bych ještě u bohužel matoucího ekvalizéru. Režim „Balanced“, který zobrazuje rovnou křivku, je v reálu klasické „V“ (zvýrazněné basy a výšky). Pokud chcete skutečně vyrovnaný zvuk (např. aby v „Get Lucky“ od Daft Punk nedomoninovaly basy), hledejte spíše profil „Clear“ (vizualizovaný jako „A“ křivka). Teď spekuluji, pro sestavení ideálního neutrálního profilu se jistě najdou povolanější. Nezlobím se, jen to v Samsungu mohli vizualizovat nějak lépe.
Gesta
Sluchátka nabízejí širokou škálu gest, a to jak dotykových (na stonku), tak ovládaných pohybem hlavy. K jejich funkčnosti vám ale víc nenapíši - tuto funkci na všech sluchátkách vypínám.