• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ...tak se snad konečně XCHOS dočká renesance vzducholodí!
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: H² cesta nebude, už jen z důvodu kryo- a tlako-nákladů na udržení, to v letadlech jako dodatečný balast není moc dobré...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: hlavně to osvobození od spotřební daně pro evropské lety... dávno jsme (EU) měli aktivně tlačit a rvát prachy do rychlé vlakové dopravy a spousta letů hodinových letů po Evropě by se dala řešit vlakem.

Na náhradu leteckých paliv jako takových nemám moc názor, myslel jsem, že tam bude cesta pro tak vzývaný vodík.
    PES
    PES --- ---
    A tahle věta by se na EU dala zobecnit...
    ...fakt mistři v prohledávání všech slepých uliček ve stylu Jary.da.Cimrmana

EU chce nahradit letecká paliva. Jak moudré je nabízené řešení? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/veda/letecka-doprava-fosilni-paliva.A260521_170500_veda_alv

Letecká fosilní paliva lze nahradit pohonnými hmotami z obnovitelných zdrojů buď chytřeji, nebo hloupěji. Švédští vědci považují stávající strategii Evropské unie za tu nejhloupější.
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    BLOWUP: i ty nejhorší Tesly maj dojezd 300-350 km při 130kmh. To je akorát na profrčení celý švýcarský dálniční sítě Vaduz-Ženeva. Co si pamatuju, tak tam málokdo jezdil rychlejš spíš kvůli Simírovi Gerchánovi, než čemukoliv jinýmu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BLOWUP: podle myho je optimalni jezdit o vikendu, kdy nakladaky nejezdi a jako nejpomalejsiho v pravym me kazdej predjede a ja mam pred sebou bezpecnou vzdalenost ;-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARASAN: presne tak, me se taky nechce predjizdet, rozumej porad menit pruh. V tom pravym to ale jede fakt pomalu, tak mi nezbejva nez jet v tom rychlym tak rychle, abych ten pruh pokud mozno moc casto menit nemusel. Je to mnohem mene stressujici zpusob jizdy.

Imho je optimalni pocet pruhu tri. Jeden pro ty kamiony a Tesly, jeden normalni, kde se jede tech 125, a jeden pro blazny.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BLOWUP: za kamionem se jezdi bud kdyz nemas napln v ostrikovaci a potrebujes setrit okno anebo kdyz špóruješ phm. ja tam jezdim, protoze nespecham a nekdy se mi jednoduse nechce predjizdet.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BEHALA_LETEM: taky si myslim, ze si koupil nejakej ausschuss, jmenuje se Tesla ;)

On mi jenom zkousel vysvetlit, proc se v lete ty tesly plouzej mezi tema nakladakama. Tu svoji teda asi po pulroku jezdeni prodal, pote co se ho pokusila v jednom tunelu kdyz jel na autopilota zabit.

Ale ja mel treba podobnej zazitek s Audi quattro ktery mi kdysi dal autoklub jako nahradni auto, taky to bylo neprijemny a taky bych si to audi pote uz nekoupil.
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    BLOWUP: v tom případě ti znamej kecal, nebo si koupil nějakej ausšlus. Klimoška ti sežere tak 5-10% dojezdu, i když si tím štráduješ někde přes Arizonu. Při 130km/h má Tesla spotřebu nějakejch 25-30kwh/100km a klima 1 za hodinu.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BEHALA_LETEM: tak samozrejme to nemusis vedet, ale ty dalnice nevedou po vrcholcich hor, ale typicky budto v nizine mezi nima, nebo tunelama.

Zase to leto ma tu prijemnou vlastnost, ze ty baterky dyl vydrzej nez v zime. Muj robot na sekani louky musi sekat asi 1500 ctverecnich metru v pomerne clenitym terenu, stoupani asi 80%, hodne nepravidelny okraje atd. Ma to rozdeleny na tri segmenty, i kdyz na rovine a s pravouhlym tvarem by to teoreticky mel zvladnout najednou. Ale vsichni vime kam si muzeme strcit nejaky udaje o dojezdu elektrickejch vozidel, takze to seka natrikrat a normalne to akorat na tu tretinu staci nez si zajede do domecku se nabit. To ovsem plati pro teploty nad dvacet stupnu: louku sekam od pulky brezna a kazdou tretinu musel jet nadvakrat - az do pocatku minulyho tejdne kdy to zase zacal zvladat najednou. Nejspis protoze ma vypnutou klimatizaci :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jak houby po desti :)

Fortescue begins building 690 MW solar farm, 650 MWh BESS in Australia – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2026/05/25/fortescue-begins-building-690-mw-solar-farm-650-mwh-bess-in-australia/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Inlyte Energy targets US data centers with iron-sodium batteries – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2026/05/25/inlyte-energy-targets-us-data-centers-with-iron-sodium-batteries/
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    BLOWUP: to máte tím, že máte pro tuhle zábavu naprosto debilní vejškovej profil země. Když na 120 kilákách uděláš 5.000 metrů převýšení, halt to tu baterku sežere...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: zapomnels jeste "distribuovat", ze?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak to snad za ty 4+ roku raketových a dronových útoků pochopil snad každý soudný, že bohužel s Ruskem v blízkosti bude nutné kritickou infrastrukturu lépe bránit popř. přestěhovat do krytu (pod zem)...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIMIQ: to bylo firemni auto ktery nekdo kdo s nim jel predtim zapomnel nechat dobit. Kdyz jsme do nej nasedli, okazovalo to dojezd asi 250 a presto jsme „museli“ udelat pauzu na kafe, i kdyz uz jsme meli zpozdeni.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak ten rozdil mezi horkym letem a mene extremnim obdobim vidim denne na vlastni oci. Jezdim kazdej den po dalnici, jedu v levym pruhu na adaptivni tempomat kde mam nastaveno 130km/h. Povoleno je 120, ale pri 120 te furt nekdo kdo jede rychleji dojizdi takze furt musis menit pruh a nekomu uhejbat. Ve 130 se to obcas taky stane, ale spis zridka, ty pokuty uz jsou potom dost citit. Na jare mezi tema kdo me dojedou a chtej jet rychleji jsou i tesly, v lete nikdy. A ten duvod mi potvrdil jeden majitel tesly, takovyho toho groteskne osklivyho modelu s tema dverma otvirajicima se jako kridla. Ale mozna proste v lete radsi jedou 90 v pruhu za nakladakama, ponevadz se chtej kochat krajinou, to zni taky plauzibilne.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Zminuje se i o energetice -

Ukrajinská zkušenost podle bývalého velitele a nyní velvyslance v Británii ukázala, kde má moderní stát nejzranitelnější Achillovu patu – je to centralizovaná energetika. Ruské rakety a drony udělaly z elektráren a infrastrukturních uzlů primární terče.

Obrana energetických objektů je dnes pro přežití státu stejně klíčová jako obrana samotných hranic. Jakýkoliv nový infrastrukturní projekt v Evropě už musí vznikat s ohledem na tyto hrozby.

Západ žije v iluzi. Zalužnyj varuje před krutým procitnutím Evropy – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zapad-zije-v-iluzi-zaluznyj-varuje-pred-krutym-procitnutim-evropy/r~aaa29d2baf820445d1fc2de37162659f/?lp=1#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NIEKT0:

Jako když Evropa uměla nejlepší tlačítkové telefony a pak přišly smartphony.......a Evropě ujel vlak.
    Přesně je snaha neopakovat chybu Nokie. Ta se snažila vlastně pořád vylepšovat to co uměla skvěle ale už to nikdo nechtěl.

Já měl jednoho s prvních "smartphonů" co jsem dostal v práci. Normálně k tomu byl stylus pen, protože prsty se to pořádně nedalo. Vedle toho jsem měl normální Nokia telefon na volání a SMS. Vytáhl jsem to někde v hospodě protože jsme se dohadovali o nějaké informaci kterou jsem si na tom vygooglil. Trvalo to strašně dlouho na tehdejší síti, vypadalo to strašně protože web nebyl přizpůsoben mobilům a osazenstvo hospody se shodovalo, že je to předražený krám bez většího využití. Přijde mi, že tam jsme znova.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam