• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: 17% lidi ale jen 5,2% primarni energie ;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Rozhodne. Pojdme si doplnit tedy analyzu zbylych 96% sveta, shall we?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: to je doslova definice analyzy - rozdelit si problem na mensi casti :))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Na jare jsem mel na sve konferenci Inda, ktery povidal o trendech v Indii (mimochodem 17% populace lidstva). Zde je obrazek, ktery vypovida sam o sobe. Jak moc prechazeji v Indii na renewables.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Odhadovani miry skod otepleni jsem zapomnel dodat :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ: Dik, to je dobry :) Mimochodem jako sarlatana ho ten clanek neodhaluje, jenom rika, ze par veci tam ma dost blbe. On Smil ma obrovskej zaber a obcas klouze po povrhcu. Treba pri odhadovani miry skod opira o prace Williama Nordhause, ktera je vicemene pavedeckej bullshit (aneb jeho damage function je zalozena na uplny bizarnosti - korelaci mezi prumernou teplotou a GDP, no kidding)... Nordhaus je jinak obecne celkem cenenej, takze chudak Smil si mysli, ze je to kredibilni zdroj.

    Jinak v tom clanku je celkem zasadni tohle:

    See that huge gray box on the upper right, the biggest box on this chart? That’s all the primary energy that gets thrown away due to losses in conversion to useful forms of energy, in distribution or in use. The vast majority of that is waste heat from burning fossil fuels.

    Why is this important? Well, it’s important because we don’t have to replace all of the primary energy we use today, we have to replace the energy used productively in energy services as efficiently as possible.

    Smil seems to ignore the electrification of everything which is running in lockstep with the growth of renewables. Electric buses are already cutting into oil demand to the tune of 300,000 barrels of oil a day. Heat pumps are a massive growth market displacing gas furnaces and less efficient air conditions globally, with one of the world leaders, Daikin, building a megafactory for them in Texas.

    Primary energy demand is going to shrink, not grow. Electricity is vastly more efficient to distribute and is vastly more efficient to transform into useful electricity services. That’s why everything is already trending there. And solid state electronics are making formerly energy gulping electrical appliances and making them vastly more efficient as well, with LED lights being only the most obvious example.


    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: Presne tak. O tom tady celou dobu mluvim.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Treba tenhle clanek je typicka ukazka konzultantskych blabolu. Globalni cisla se nam nehodi, tak si vezmeme podmnozinu tech, ktera odpovidaji nasim cilovym hodnotam a prohlasime, ze jde o globalni trend. V USA zije zavratnych 4% lidskych bytosti. Proto musime z techto 4% odvodit globalni trendy ;-)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V USA se letos pouze na strechach postavi dost panelu aby pokryly 1% elektriny (ctyrikrat tolik mimo strech (21.5GW) a podobne vetru)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: tyhlety relativní údaje, snížili jsme závislost na fosilu o 4% :) to jsou takový čísla, za těch 25 let se z 2TWh soláru stalo 2700TWh, takže kdybych chtěl mít pozitivní přístup, řeknu, že se výkon solárů zvýšil 1350x
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: jestli te boli ze lidi odhalili Smila jako sarlatana tak me to mrzi :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dva roky starej clanek
    What Does Bill Gates' Favorite Energy Guru, Vaclav Smil, Get Wrong? - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2020/11/13/what-does-bill-gates-favorite-energy-guru-vaclav-smil-get-wrong/amp/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Zejo. A jeden by rekl, ze ten Covid byl docela dobrou lekci z exponencialniho rustu (Hint: strop rustu se objevi, kdyz ho nikdo neceka).
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tralala

    The Sprint to 2020 - Johan Rockström - Exponential increase in renewable energy
    https://www.youtube.com/watch?v=Yx_TRFZzgK4
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Well, pravda boli.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: CR ma velmi limitovany potencial rozvoje vetrne a hydro elektriny. Ale co se tyka solaru, tak muze i pri relativne malem pokryti uzemi vyrazne dekarbonizovat. Ne na nulu, na nulu budou dalsi jaderne elektrarny potreba, ale ten nejvetsi dil dekarbonizace co se ma odehrat ve 30. letech muze zvysit solary o hodne.

    Docela dobre zpracovany potencial pro obnovitelne zdroje vc. cisel maji tady : https://www.youtube.com/watch?v=-0Wij1RpiUs
    A to se jeste s pouzitim technologii drzi hodne u zeme, resp. kalkuluji jen soucasne technologie.

    Solar ale bohuzel nesviti v noci a jen velmi malo v zime. Co s tim? Na sezonni ukladani energie proste dava jedine smysl pouziti principu skalovatelneho prumyslu a vyroby syntetickych paliv (synteticky methan, LPG nebo dnes hodne propagovany vodik, tkery ma ale samozrejmne nektere nevyhody).

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Smil je blbecek zaseklej v roce 1980. Ano, napsal dvacet knizek, prodal desetitisice vytisku a posloucha ho Bill Gates. A presto je to blbecek
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: To nejsou moje slova, vypujcil jsem si je od nejinspirativnejsiho Cecha dneska https://forbes.cz/popisuje-svet-jaky-skutecne-je-profesora-smila-hlta-zuckerberg-i-bill-gates/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: ne, zásadní narůst produkce reneweables je po 2000. jak říkám, škoda, že nedělám v energetice, hausnumero sem, hausnumero tam :) pohoda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam