• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: Dánsko je dost specifický příklad. Za a) spotřeba je relativně nízká
    b) chtějí ten bioplyn hnát do sítě elektrokompresory když fouká vítr.

    U nás to moc nejde, takže se prakticky všechen bioplyn spálí na elektřinu a prodá se ta.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: To uz je davno, treba Dansko pry tenhle rok uplne prestane brat zemni plyn a bude se zasobovat jen a pouze bioplynem.
    PES
    PES --- ---
    Hlavně bych tedy chtěl vidět, jak si (v EU) vyrobíme všechny ty potřebné díly (materiálově) a k tomu i ty řídící a obslužné mechanismy, kterými se to všechno jako bude realizovat.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: To se jako budou přebudovávat bioplynky a před spalováním se bude oddělovat a čistit metan a ten pumpovat do plynovodů (bude se každá napojovat na potrubí? ;-))
    Popř. navrtávat skládky a staré doly (třeba na ostravsku) na totéž? Anebo i zemědělci dostanou nařízeno jímat prdy z hal?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: neni nad to si zlikvidovat zemedelskou pudu ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Bez biometanu už ani ránu. Cíl 35 miliard kubíků bioplynu se stane závazným. Nahradí téměř čtvrtinu importu z Ruska - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/bez-biometanu-uz-ani-ranu-cil-35-miliard-kubiku-bioplynu-se-stane-zavaznym-nahradi-temer-ctvrtinu-importu-z-ruska/

    Naplneni toho potencialu 20TWh, pripadne 40-50% vcetne syngasu (ne synteticky metan) mne zajima :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ruský plyn ať si Putin nechá. Čím méně ho bude v evropské energetice, tím lépe — HlídacíPes.org
    https://hlidacipes.org/rusky-plyn-at-si-putin-necha-cim-mene-ho-bude-v-evropske-energetice-tim-lepe/

    Kupříkladu jen samo Německo odebíralo od Ruska ročně 38 miliard kubických metrů (bcm) plynu ročně, dokázalo to ale nahradit dílem plynem z Norska a dílem už z opakovaně vzpomínaného LNG.

    // shodou okolností 38bcm je max kapacita síly sibiře (do Číny), kterou ale ještě nedokázali dosáhnout, letos se odhaduje 22bcm

    V rychlosti budování potřebné infrastruktury Němci trhli rekord a hodlají v tom pokračovat. Jen letos mají zprovoznit pět nových plovoucích zařízení pro skladování a opětovné odpařování LNG (zkratka FSRU) o celkové kapacitě okolo 30 bcm.

    I Česko si dokázalo zajistit téměř 40 % své spotřeby (také díky úsporám) z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven. Od loňského zářijového ukončení dodávek přes plynovod Nord Stream 1 se dovoz ruského plynu do Česka snížil na současná maximálně 3,5 procenta celkového objemu spotřeby.

    Trend je, zdá se, nezvratný. Nespolehlivé a nevypočitatelné Rusko v dodávkách plynu již nyní tahá za kratší konec. V roce 2020 dodávalo do zemí EU 147 bcm plynu. Odhaduje se, že v roce 2025 to nebude ani deset.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    asi obecně známý obrázek... i když třeba Španělsko překvapilo

    TUHO
    TUHO --- ---
    Klára Kocmanová
    Nový díl podcastu je venku! 🙌 bit.ly/klima_podcast 🙌
    🎧 Už devátý Deník poslankyně, tentokrát o změnách klimatu, a jak se k tomu v Česku stavíme. Ohromný téma, do kterýho jsme se v podcastu pustili s Tomáš Jungwirth Březovský, vedoucím expertního Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky/Association for International Affairs. Téma, kterýmu se spousta lidí vyhýbá, bojí se ho nebo raději ignoruje. V horším případě zneužívá a překrucuje fakta a data od vědců.
    Za jaký konec jsme to v podcastu vzali my? 🧐
    Bavíme se o
    👉 komunitní energetice
    👉 systematickém hledání způsobů, jak energiemi neplýtvat
    👉 tom, že máme z EU dostatek peněz na investice do stavby obnovitelných zdrojů a technologií, které musíme využít co nejlíp a podpořit jak domácnosti, tak technologické firmy a vývoj
    👉 energetické soběstačnosti - odstřihli jsme se od ruského plynu, nesmíme být závislí ani na čínských součástkách
    👉 tom, že Česko potřebuje klimatického zmocněnce nebo ministra, jako mají v jiných státech, nemluvě o ministru životního prostředí, na kterého čekáme už ❗️několik měsíců❗️
    👉 budoucích klimatických opatřeních, která musí být sociální a spravedlivá - nesmí dál prohlubovat rozdíly mezi bohatými a chudými
    👩🏻‍💻 Během února ve sněmovně organizuju hned dvě akce, kde i na tomhle budeme pracovat. Jedna se týká energetické chudoby, druhá potenciálního klimatického zákona. Určitě vám o tom dám na sítích zprávu!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: ona se ta domaci vyroba uz rozjizdi, nebylo to tak davno co nyxem plula zaplava clanku o nove oteviranych fabrikach v USA na solarni panely, radove desitky GW/rok az to bude zprovozneno

    Cinsky delnik uz je dost drahej, plus doprava, plus inflation reduction act…
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: az na to ze ty technologie na vyrobu solarnich panelu vznikly na zapade (USA, Nemecko, Japonsko) a Cinani to alorat koupili.
    A i zapadni zeme furt provozuji “spinave” tovarny :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: No, ja myslim, ze po invazi na Ukrajinu uvidime relokaci dost casti prumyslu nazpet na Zapad - a to predevsim ve strategickejch odvetvi, coze se tyka i technologii na vyrobu obnovitelnejch zdroju. IRA v USA tam smeruje, EU tim smerem pujde taky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: já věřím tomu, že o tom přemejšlej, ale rozhodně to není gamestopper, jak se snaží nakecat iuhli. Křemíkovej ingot fakt není srovnatelně náročná technologie s 5nm čipem, víme to my, věděj to i oni. Ve chvíli, kdy by začli dělat velký problémy, tak se rozjede domácí výroba, a dopadnou stejně jak Putin s ropou, a jsou si toho dobře vědomi.
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: To, ze Cina zvazuje ban na export solarnich technologii jsem cetl z vice duveryhodnejch zdroju. Jako soucast odvety vuci US regulaci exportu technologii na vyvoj cipu.

    MILAN, Feb 3 (Reuters Breakingviews) - The global trade war is taking an unexpected turn. Beijing may ban the export of technology used to make solar panels, an industry which China dominates by controlling at least 75% of its global supply chain. That has repercussions for the West’s drive to create its own green energy industry.
    Beijing’s mooted ban borrows from the West’s own tactics in the chip war. America is trying to slow the People’s Republic’s technological development by restricting the export of tools and software used to make advanced chips. Beijing’s curbs, which have yet to be detailed, would cover technology and machinery used to produce solar panel components such as large wafers, black silicon and ultra-efficient silicon ingots, Chinese media have reported. The ban would not, however, extend to China’s solar panels themselves, protecting an export market worth $40 billion in the first 10 months of 2022, sector data shows.

    China ban would slow, not halt, Western solar push | Reuters
    https://www.reuters.com/breakingviews/china-ban-would-slow-not-halt-western-solar-push-2023-02-03/
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak si to najdi na jiných médiích, to nebylo jen na iUhlí...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: :)))))))))))))))))))

    iuhli.cz, nejseš na internetu už dost dlouho, abys skákal na lep PR článkům Tykače?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: akorát ty "špinavé technologie" na výrobu těch křemíkových platů pro buňky FVE panelů jaksi nemáme (a vlastně nechceme ani mít, protože fujky špinavé) + Čína (ne)překvapivě soustřeďuje i výrobu u sebe a samozřejmě využije proti nám všechno (včetně patentového práva, na které sama dekády zvysoka kálela) a budeme-li zlobit, tak tu fotovoltaiku mít nebudeme (anebo budeme dost let zoufale dohánět)...

    Čína si hlídá solární monopol, zakázala export technologií |
    https://iuhli.cz/cina-si-hlida-solarni-monopol-zakazala-export-technologii/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sbohem referenda? Větrníky je možné stavět bez souhlasu lidí a změny územního plánu | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67171040-obce-prisly-o-silnou-paku-na-investory-nove-je-mozne-stavet-vetrniky-beze-zmeny-uzemniho-planu
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: myslíš toho křemíku, kterej tvoří 30% zemský kůry? Jo to zní hodně pravděpodobně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Narazi se na neco jineho, klidne treba nedostatek kremiku z Ciny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam