• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A mozna jsem se blbe vyjdril, ja to nemyslel tak ze 1.1.2028 prepneme peak plynovky na baterky, to pujde postupne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2030 se odhaduje grid uloziste na 354-411GW s tim ze obvykle ma trvani hodinu az ctyri, rekneme prumer 2, cili 700-800GWh
    Plus to V2G a domaci uloziste
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ach, vy maloverni
    Booming battery storage pipeline heralds renewables era
    https://www.energymonitor.ai/tech/energy-storage/weekly-data-booming-battery-pipeline-heralds-era-of-renewables-dominated-grids/

    K tomu elektromobily s V2G a domaci uloziste…
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANZS: To máš ještě dobrý. Ve vzdálenější části rodiny máme zase majitele lesa, kteří o něj vlivem kůrovce přišli. Vytěžili a teď je nutí tam znovu vysázet smrkovou monokulturu.

    Lokalita Morava
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: To máš sice z části pravdu, ale větší problém je jednodruhovost a jednověkost našich lesů. Protože ty lesy mají s kůrovcem problém i v místech kde je dostatek vody. pránit se může ale mnohem lépe to je bezesporu. jenomže to sucho je špatné i pro broučka.

    Trochu jiné je to třeba s klíněnkou. Ale tyhle druhové výměny tu byli vždy. Jednodruhovost a jednověkost nikoli.

    U nás máme kurovce borovicového a smrkového, jinde mají zase Bourovčíka.

    A co se týče sucha? To tu bylo v historii často mnohem větší. Nechci teď popírat klimatický problém. Ono je to totiž jedno jestli je to způsobené klimatem nebo ne. tedy v tomto ohledu. ale ty extrémy byly vždy.

    Největší problém je že i přes velkou vyspělost naší civilizace, nás to vzhledem k obrovské lidské populaci ohrozí mnohem více než dříve.

    Kolik případů z historie známe kdy se populace přesunula jinam, z důvodu klimatických změn? Jenže ani měli kam. Kam se přesuneme my? Na Sibiř? Nebo dokonce na Mars?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Investoři do uhlí to vidí celkem jednoznačně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Prosím probuď se! Kde si myslíš že ty baterky vezmeš? Mi je nejsme schopni vyrobit ani pro ty krátkodobé náhrady den-noc, natož léto zima. A nejen vyrobit. My to nemáme ani teoreticky zpracované!
    O ekologii nemluvě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: do 2028 uhlí a plyn, potom baterky. Na to fakt člověk nemusí být vědma, nebo člen prognostického ústavu aby to viděl. Ale budiž, někteří si holt počkají na tvrdá data aby "uviděli"
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: Zelený měli 6 poslanců 15 let zpátky... je pomalu na čase se od nich odprostit jako od univerzálního viníka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO:
    JIMIQ:

    Tak já tam jasně vidím fakt, že obnovitelné zdroje prostě nemají ani v dost vzdálené budoucnosti právě to krytí těch časových úseků bez slunce a větru. Tedy nemusím být velký myslitel abych ve spojení s rostoucí křivkou celkové spotřeby nepřišel na to že se za to uhlí bude jednou zlatem platit.

    :-)
    HANZS
    HANZS --- ---
    OMNIHASH: Sorry za OT :))
    Jinak ale dnes plyn na burze už jen za 35-36 EUR - to jsem nečekal. Ale elektřina se drží stále kolem 150 EUR... a i dnes na spotu, když svítí a fouká, to nijak dolu nejde...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Tak je to zásobník, tam mě účinnost výroby moc nezajímá, protože to na tom nezávisí. Ale zajímá mě ta poréznost. protože pokud se snažíme vodík použít jako ekologickou náhradu fosilu, tak by se neměl ten vodík dostávat ven. Protože poslední výzkumy ukazují, že vodík může být pravděpodobně v tomto ohledu mnohem nebezpečnější než se zprvu zdálo.
    PES
    PES --- ---
    TUHO: Takže vlastní nevědomost a hloupost maskovat zesměšňováním reálně existujícího problémů podloženého i informacemi o něm? To je skvělý "zelený" přístup - takový, co.si zaslouží zelené pitomce ignorovat a jen hladit a hladit do vyhlazení...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :))) místní diskuze už pomalu dosahuje kvalit Zemana při řešení závalu na D8...
    HANZS
    HANZS --- ---
    TUHO: No to ne... Ale hlídá tam přítel Kateřiny Neumannové,,, člověk přijede i s dětma do svého lesa na oblídku, a ten kokot přijede v džípu a začne držkovat, co to tam parkuje za zasraný pražáky...
    TUHO
    TUHO --- ---
    HANZS: A hlida vubec hajnej jestli vam tam Zeleny nevozej kurovce vlakama?
    HANZS
    HANZS --- ---
    Protože jsem se přisral do rodiny majitelů lesů na šumavě, tak jezdím kácet kůrovce. A jako vtipné je, že stát podporuje bezzásahové zóny, ale zároveň Vám hajný pošle dopis, že tam máte kůrovce, ať to jdete hned zlikvidovat, nebo dostanete pokutu.. (no a pak tam dojede a zjistíte, že se hajnej seknul a to místo už je souseda... :)
    ... to jsou jen takové kůrovcové perličky .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    tolik řečí, ale zatím nic co by mě přesvědčilo...
    TUHO
    TUHO --- ---
    PES: To je super napad. Lidi mame dost, na kazdych par metru dame hasice. Problem s klimatickou krizi tedy vyresen, muzeme se venovat necemu jinemu .)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Pak je vsechno v poradku.
    A kdybys precijenom zapochyboval, pak si najdes kolik Spanelsko uz ted vydava za boj proti suchu, extremnim vedrum a klimatickym zmenam a tedy o kolik prostredku ta ekonomika prichazi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam