• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Njn, 20(skoro 30) let nestavíme to potřebné jádro a ještě kejveme na každou cypovinu z EU
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to je furt dokola
    Dvacet let o tom všichni zainteresovaný věděli, kdo chtěl, tak se připravoval, kdo ne, tak skučel, že to bude v hajzlu.
    Teď sou připravovaný relativně připravený a skučilové si mnou ruce: vidíte, všem sme to tu na tý točně říkali, je to v háji, hlavně nekoukejte k sousedům, a neptejte se, proč to u nich funguje...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Neználci jsou ti, kteří to designují (možná "ználci" s vidinou vejvaru), a politici, kteří to schvalují bez chápání dosahu. Že se tyhle Vzdušné zámky s.r.o. začnou rozpadat v době, kdy mají jako vstoupit (po odložené platnosti, protože se to vymýšlí a schvaluje podle idealistických nejoptimističtějších scénářů pro "výhradně dobré počasí"), to se pak diví ti, kterým to bouchne do xichtu, protože celou dobu nechtěli slyšel, že to je špatně...
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: myslíte jako že ten (brutální) přebytek z léta (co chtějí DE strkat do H2) půjde koupit v zimě, když českou kotlinu a Moravu i s panonskými nížinami s kusem Rakouska a Maďarskem zachvátí bezvětrná inverze?
    Tak na to se fakt těším až to uvidím (doufejme, že "ostrov" kolem JED zůstane stále v provozu i po tom obecném blackoutu)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: však taky proti sme ten systém emisních povolenek vymysleli a Tykač koupil uhelky tak levně před deseti rokama, když už bylo všem v oboru jasný, že moc dlouho nevydržej... dvacet let tu ten systém je, a když začne dělat, na co je nadesignovanej, tak se najednou všichni Neználci divěj.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: ty grafy nejsou úplně přesné, když třeba vidím jak odebírají Počerady a srovnávám to s těmi veřejně dostupnými grafy, tak to někdy sedí, někdy vůbec a docela často je to posunuté v čase.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ano...z Německa které investovalo do OZE
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: zatím je odkud dovážet
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: takže na jih od nás máme tři zkolabované státy - Rakousko, Maďarsko a Itálii, tihle dlouhodobě dovážejí značné množství elektřiny (20-30% spotřeby)
    PES
    PES --- ---
    Btw. ať tu máte hned od pondělí na co plivat, co zpochybňovat a dehonestovat...

    NÁZOR: Hrozí kolaps českého státu v energetické bezpečnosti vinou deficitu elektřiny - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/nazor-hrozi-kolaps-ceskeho-statu-v-energeticke-bezpecnosti-vinou-deficitu-elektriny.A230604_183920_p_politika_nef
    Stabilní dodávka elektřiny, kdy v každém okamžiku se musí výroba rovnat spotřebě, je základem prosperity naší civilizace. My Češi se o tento fundament hodláme svou pasivitou a neschopností nechat za pár let připravit.

    Zpravodajský portál Seznam Zprávy přinesl 2. června varovnou informaci, jak se Česko kvůli likvidaci energetických uhelných zdrojů stane v roce 2026 a nejpozději v roce 2027 tvrdě závislé na dovozu elektřiny, když ji dosud dokonce vyvážíme. Tím vedle 100% dovozu potřebných objemů ropy a zemního plynu ještě významně zhoršíme svou závislost na dovozu primárních zdrojů energie.

    Podstatou problému je fakt, že tato i minulá vláda ČR se ani v zájmu národní energetické bezpečnosti, soběstačnosti a cenové dostupnosti nijak nevymezila proti eurounijní ideologii Green Deal v podobě stále tvrdší aplikace konkrétních legislativních norem pod souhrnným názvem Fit for 55 (tedy snížení emisí oxidu uhličitého, CO₂, do roku 2035 o 55 % proti roku 1990). Na rozdíl od někdejších proklamací tehdejšího šéfa opoziční ODS Petra Fialy, že se postaví proti systému emisních povolenek, jako předseda vlády tentýž muž v Bruselu nejen že nic proti emisním povolenkám neudělal, ale české předsednictví v EU ještě odsouhlasilo další utužení a rozšíření systému těchto ekologických daní. Ty se pak vrací těm, kdo se umí o dotační miliardy lobbisticky co nejlépe poprat...
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: plánovaná životnost se předpokládá na 60 let (tj. od 1985-1987 zprovoznění by to bylo na 2045-2047) s tím, že v závislosti na stavu křehnutí reaktorových nádob (neb prakticky všechno ostatní se dá udržovat/vyměňovat relativně snadno) by se hypoteticky mohlo dosáhnout na 70-80 let celkového provozu (ale to je extrémní scifi, protože optimistický předpoklad již za socialismu byl, že životnost se počítala na 30 let a s rekonstrukcemi 50-60 let, se obměna jaderné elektrárny zvládne přibližně každých 40-50 let, protože původně se stavěla 10 let - ano, 1978 začátek a zprovoznění jednotlivých bloků 1985-1987 !!! - dnes jen 11 let trvá výběrové řízení - navíc neúspěšně - a to nemluvě o povolovacích procesech a vlastní stavbě :-/ ).

    Počítalo se s tím, že stát dokáže postavit každou dekádu jednu JE a že pro pokrytí potřebnéhé výkonu a započtení nezbytných ostávek popř. i neplánovaných výpadků budou elektrárny Dukovany, Temelín, Blahutovice, Tetov páteří české (předtím československé, když se započtou nešťastné experimentální Jaslovské Bohunice, za totáče plánované Kacerovce blízko Košic a i posléze aktuálně realizované Mochovce) a hlavně že je rozjetý strojírenský průmysl bude schopen kontinuálně v tom cyklu 30-50 let přestavovat. Již tehdy se kupodivu celkem kapacitně dařilo stavět jaderné elektrárny souběžně dvě (Jaslovské Bohunice se stavěly prakticky paralelně s Dukovany, ovšem smůlou Bohunic byla z počátku zkoušená varianta A-1 bloku chlazeného CO2, proti čemuž pak verze reaktorů VVER byla mnohem lepší a bezpečnější/bezproblémovější).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hydrogen - Global hydrogen marketplace set to expand to about 6 times its current size finds new report - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism
    https://www.renewableenergymagazine.com/hydrogen/global-hydrogen-marketplace-set-to-expand-to-20230516
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARASAN:
    PAN_SPRCHA: v sobotu se stalo něco jiného než vypnutí reaktoru Dukovan, to bylo už v pátek
    a v energostatu, i na electricitymaps, i v energy-charts byl vidět prudký pokles výroby jaderných elektráren až pod 1,4GW z původních 2,4-2,5 (vypnutý jeden temelín a jedny dukovany - ty z pátku), což by naznačovalo krátkodobé vypnutí druhého bloku temelínu (pak v sobotu večer začal zase nabíhat)

    proto chvilkově i běžela plynová elektrárna a ta se pak v průběhu neděle (jak ten blok nabíhal) zase vypla

    už jsem podobné věci viděl v maďarsku, když měli obří výrobu z FVE tak utlumili jádro (místo plynu, jako u nás místo uhlí)

    a Francouzsko to dělá pravidelně
    předpokládám že během dneška se dozvíme co se dělo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: jaderku nevypnou na par hodin kvuli nizke cene.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PAN_SPRCHA: "šedesátiletého bezpečného provozu" - celkem nebo dalsich 60? To snad ne.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: odstávka Dukovany



    Výkon bloku začali energetici snižovat v 8:30 hodin ráno a v 15:03 hodin blok přestal vyrábět elektřinu. Aktuální odstávka je plánovaná do poloviny srpna a řadí se mezi nejrozsáhlejší odstávku toto roku. Z reaktoru totiž musí energetici proto musí vyvézt všech 349 kazet a 37 absorbátorů, tedy součást regulačních kazet. „Takové činnosti provádíme pouze jednou za osm let. Investice i rozsah kontrol směřujeme k zajištění nejméně šedesátiletého bezpečného provozu našich bloků. Odstávka proto bude o něco delší než obvykle,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nevite co se vcera stalo s jaderkama? Nizka cena na trhu?

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    60MW heating capacity z wastewater, to vubec neni zanedbatelny

    Hamburg to deploy large-scale heat pumps in wastewater heat project – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/06/01/hamburg-to-deploy-large-scale-heat-pumps-in-wastewater-heat-project/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    7,5% polysilicone price drop

    Polysilicon prices plunge worldwide on bearish market sentiment – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/06/02/polysilicon-prices-plunge-worldwide-on-bearish-market-sentiment/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A predpokladam pasivni dle ceske legislativy, coz je neco jineho nez puvodni passivehaus norma z Nemecka
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Pasivní jen dotace na NOVÉ domy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam